ΟΙ ΗΠΑ ΜΠΛΟΚΑΡΑΝ ΞΑΝΑ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

Στο κενό έπεσε ακόμη μια προσπάθεια πίεσης προς το Ισραήλ μέσω του ΟΗΕ, καθώς, όπως αναμενόταν, οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε σχέδιο ψηφίσματος που έκανε λόγο για «άμεση κατάπαυση πυρός». Αυτό ήταν το τρίτο κατά σειρά βέτο. Σταθερά στη γραμμή συγκάλυψης των εγκλημάτων του Ισραήλ η Ουάσιγκτον με τον ΟΗΕ να σταματά τις παραδόσεις βοήθειας στη Βόρεια Γάζα.

Έρευνα ανεξάρτητων μελετητών σε ΗΠΑ και Γερμανία προειδοποιεί ότι η κρίση υγείας στη Γάζα είναι τέτοια που ακόμη και να σταματούσαν τώρα οι εχθροπραξίες, είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθούν έως και 8.000 ζωές τους επόμενους έξι μήνες.

Το σχέδιο του κειμένου, που συνέταξε η Αλγερία και το οποίο απαιτούσε «μια άμεση κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους, η οποία πρέπει να γίνει σεβαστή από όλες τις πλευρές», συγκέντρωσε 13 ψήφους υπέρ, μία κατά και μία αποχή (Βρετανία).

«Μια ψήφος υπέρ αυτού του σχεδίου ψηφίσματος αποτελεί στήριξη στο δικαίωμα των Παλαιστινίων στη ζωή. Αντιθέτως, το να ψηφίζει κανείς κατά υπονοεί την έγκριση της βίας και της συλλογικής τιμωρίας που επιβάλλεται σε βάρος τους», δήλωσε ο πρεσβευτής της Αλγερίας στα Ηνωμένα Έθνη Αμάρ Μπεντζαμά ενώπιον του Συμβουλίου, πριν από την ψηφοφορία.

Το αμερικανικό «όχι» είχε προαναγγείλει η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, από το περασμένο Σάββατο, ενώ σήμερα δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας πως «οποιαδήποτε ενέργεια που αυτό το συμβούλιο κάνει αυτή τη στιγμή θα πρέπει να βοηθήσει, όχι να παρακωλύσει αυτές τις ευαίσθητες και συνεχείς διαπραγματεύσεις. Και εμείς πιστεύουμε ότι το σχέδιο ψηφίσματος που βρίσκεται στο τραπέζι τώρα, στην πραγματικότητα, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο σε αυτές τις διαπραγματεύσεις».

«Το να ζητάει κανείς μια άμεση, άνευ όρων κατάπαυση του πυρός χωρίς μια συμφωνία που θα απαιτεί από τη Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους δεν θα οδηγήσει σε μια μόνιμη ειρήνη. Αντιθέτως, θα παρατείνει τον πόλεμο μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ», τόνισε.

Το σχέδιο ψηφίσματος που συνέταξε η Αλγερία και στο οποίο άσκησαν βέτο οι ΗΠΑ δεν συνέδεε μια κατάπαυση του πυρός με την απελευθέρωση ομήρων. Ζητούσε ξεχωριστά την εφαρμογή μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους και την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν οτιδήποτε

«Το μήνυμα που στάλθηκε σήμερα στο Ισραήλ από αυτό το βέτο είναι ότι μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν οτιδήποτε με πλήρη ατιμωρησία», είπε ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής Ριγιάντ Μανσούρ, καταγγέλλοντας ένα «ανεύθυνο και επικίνδυνο βέτο που παρέχει ακόμη μια ασπίδα στο Ισραήλ».

«Τα σημερινά λάθη θα έχουν ένα τίμημα για την περιοχή μας και τον αυριανό μας κόσμο. Πώς θα σας κρίνει η Ιστορία;», δήλωσε από την πλευρά του ο πρεσβευτής της Αλγερίας Αμάρ Μπεντζαμά, ο οποίος επεξεργαζόταν το κείμενο αυτό τις τελευταίες τρεις και πλέον εβδομάδες.

Καταδίκη και από τη Χαμάς

Στην πρώτη της αντίδραση η ισλαμιστική οργάνωση αναφέρει «ο πρόεδρος Μπάιντεν και η κυβέρνησή του φέρουν άμεση ευθύνη για τον εκτροχιασμό του ψηφίσματος για τη Γάζα. Η αμερικανική θέση είναι ένα πράσινο φως για τις κατοχικές δυνάμεις να συνεχίσουν με περισσότερες σφαγές και να σκοτώσουν αθώους ανθρώπους μέσω βομβαρδισμών και λιμοκτονίας»

Φεύγει ο ΟΗΕ, μεγαλώνει ο εφιάλτης 

Την ώρα που στο Συμβούλιο Ασφαλείας καταγραφόταν ακόμη ένα βατερλό για την ειρήνη, στο μέτωπο του πολέμου τα μαντάτα παραμένουν ανησυχητικά.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι σταματά τις παραδόσεις βοήθειας στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας μέχρι οι συνθήκες να επιτρέψουν την ασφαλή διανομή τους.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα στην ανακοίνωση αναφέρει «η απόφαση να σταματήσουμε τις παραδόσεις στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία, καθώς ξέρουμε πως σημαίνει ότι η κατάσταση εκεί θα επιδεινωθεί περαιτέρω και περισσότεροι άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από λιμό».

Σημειώνεται ότι χθες, Δευτέρα, τρεις υπηρεσίες του ΟΗΕ, -το WFP, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η υπηρεσία του οργανισμού για τα παιδιά UNICEF,  δήλωσαν πως τα τρόφιμα και το ασφαλές νερό είναι «εξαιρετικά σπάνια και οι αρρώστιες διαδεδομένες… με αποτέλεσμα την απότομη αύξηση του οξέος υποσιτισμού» στη Γάζα, τέσσερις μήνες και πλέον στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Η διατροφική κρίση είναι ιδιαίτερα σοβαρή στον βορρά, όπου τον Ιανουάριο ένα στα έξι παιδιά ηλικίας μικρότερης των δύο ετών φέρονται να υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό και όπου «η κατάσταση είναι πιθανό να είναι ακόμη σοβαρότερη σήμερα», ανέφεραν οι υπηρεσίες.

Φόβοι για χιλιάδες επιπλέον θανάτους

Έρευνα ανεξάρτητων μελετητών σε ΗΠΑ και Γερμανία προειδοποιεί ότι η κρίση υγείας στη Γάζα είναι τέτοια που ακόμη και να σταματούσαν τώρα οι εχθροπραξίες, είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθούν έως και 8.000 ζωές τους επόμενους έξι μήνες. 

Τα νοσοκομεία στη Γάζα έχουν καταστραφεί από τις συγκρούσεις και πάνω από το 85% των 2,3 εκατ. κατοίκων έχουν μείνει άστεγοι, ενώ αυξάνονται τα κρούσματα ασθενειών, όπως διάρροια, καθώς και ο υποσιτισμός στα υπερπλήρη καταφύγια.

Τα στοιχεία προέρχονται από μελέτη ακαδημαϊκών στο London School of Hygiene and Tropical Medicine και το Johns Hopkins Center for Humanitarian Health στις ΗΠΑ, και εντάσσονται στο πλαίσιο ευρύτερων προβλέψεων για υπερβάλλοντες θανάτους που ίσως προκαλέσει η σύγκρουση στη Γάζα κατά τους επόμενους έξι μήνες. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε χθες, αναφέρει ότι δεν περιλαμβάνει το Ισραήλ διότι το δημόσιο σύστημα υγείας του είναι ανέπαφο.

Εάν οι συγκρούσεις συνεχιστούν ή κλιμακωθούν, οι τραυματισμοί θα ευθύνονται για την πλειονότητα των υπερβαλλόντων θανάτων στη Γάζα, όπως προβλέπουν οι μελετητές. Αλλά οι θάνατοι από υποσιτισμό, μολυσματικές ασθένειες σαν τη χολέρα και η έλλειψη πρόσβασης σε θεραπεία για προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης επίσης θα στοιχίσουν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

Με βάση το χειρότερο σενάριο, όπου η σύγκρουση θα κλιμακωθεί και υπάρχουν σημαντικές εξάρσεις ασθενειών, περίπου 85.570 άνθρωποι ίσως πεθάνουν έως τις αρχές Αυγούστου, με 68.650 θανάτους να συνδέονται σε τραυματισμούς, ανέφερε η έρευνα.

Ακόμα και με κατάπαυση πυρός, περίπου 11.580 άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν την ίδια περίοδο εάν το ξέσπασμα μιας ασθένειας επιτείνει τις προκλήσεις που σχετίζονται με την ανοικοδόμηση του συστήματος υγείας και υγιεινής στη Γάζα. Περίπου 3.250 από αυτούς τους θανάτους θα οφείλονται σε μακροπρόθεσμες περιπλοκές τραυμάτων και 8.330 σε άλλες αιτίες, σύμφωνα με την έκθεση.

Πηγή: ΕΦ.ΣΥΝ.