Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των ασθενών, που μετέφερε ο εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Ζουλιάν Μπουά- Κολέτ, στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες.
Στη συζήτηση με θέμα «Το κόστος σε ανθρώπινες ζωές και υγεία από τις βίαιες συμπεριφορές στα σύνορα της Ελλάδας», όσα ακούστηκαν για τις πρακτικές που χρησιμοποιούνται μόνο ντροπή μπορούν να προκαλέσουν.
«Έβαλε το δάκτυλό του μέσα στον κόλπο μου και στον πρωκτό μου, άρχισε να θωπεύει τους μαστούς μου, μου έκοψε το σουτιέν μου. Του είπα ότι εγώ θηλάζω μωρό. Στη συνέχεια άρχισε να πιάνει τα μαλλιά μου, να μου τα τραβάει. Μετά έγδυσε το μωρό μου, έσκισε την πάνα του και άρχισε να τον ψάξει. Το ίδιο έκανε και με τις υπόλοιπες γυναίκες. Στους άνδρες έβαζε το δάκτυλο στον πρωκτό τους, χωρίς να αλλάζει καν γάντια, σε κοινή θέα».
Ο περιφερειακός διευθυντής για το Βέλγιο των ΡΧΣ, που έχει υπηρετήσει σε πολλές εμπόλεμες περιοχές στάθηκε μπροστά στους ευρωβουλευτές της Επιτροπής λέγοντας ότι «δε φανταζόμουν ότι θα έρθω εδώ για να σας περιγράψω τις απίστευτες σκηνές βίας και καταχρήσεων που είδαμε να συμβαίνουν και που μαρτυρούν οι άνθρωποι στα σύνορα της Ευρώπης. Ήρθα να σας μεταφέρω τις αφηγήσεις των ασθενών μας και όσα έχουμε διαπιστώσει στο πεδίο. Ιστορίες καταπίεσης, παραβίασης δικαιωμάτων», τόνισε.
Ο γιατρός μίλησε για επαναλαμβανόμενες καταγραφές παράνομων απωθήσεων από τις λιμενικές αρχές και άγνωστους μασκοφόρους, ακόμα και 7 φορές στη θάλασσα, για ταπεινωτικές σωματικές έρευνες, απαράδεκτες συνθήκες κράτησης και μεθόδους που θα ζήλευε και ο Μένγκελε των ναζί.
«Αυτό δεν είναι το πραγματικό πρόσωπο της Ελλάδας», προσπάθησε μάταια να απαντήσει η ευρωβουλευτής της ΝΔ και μέλος του ΕΛΚ Ελίζα Βόζενμπεργκ. «Ήρθαν 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι, τους βοηθήσαμε και προστατέψαμε τα θεμελιώδη δικαιώματά τους, φτιάξαμε 33 κέντρα υποδοχής με καλές συνθήκες, κάτι που διαπίστωσε πρόσφατα και η Επίτροπος Γιόχανσον. Το δε αποκρουστικό πρόσωπο της Μόριας δεν υπάρχει πια», συμπλήρωσε.
Η τοποθέτηση της Ε. Βόζενμπεργκ απείχε πολύ από αυτές των συναδέλφων της από τις υπόλοιπες πολιτικές ομάδες του δημοκρατικού τόξου. «Δεν πρόκειται για εξαιρετικές καταστάσεις, αλλά για διαφορετικές μορφές βίας συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής κακοποίησης και κανείς δε λογοδοτεί», τόνισε η ευρωβουλευτής Μπριγκίτ Σίπελ των Σοσιαλιστών, ρωτώντας τον εκπρόσωπο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αν έχουν σε επαφή με τους ανθρώπους αυτούς.
«Αυτές οι πρακτικές είναι ευρέως διαδεδομένες σε όλη την Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια, στην έκθεση που έχουμε εκπονήσει φαίνεται ότι ότι υπάρχει ένα σαφές πρότυπο πρακτικών. Μερικές φορές μας σταματούσε η αστυνομία και δεν μπορούσαμε να έχουμε πρόσβαση σε ανθρώπους σε μια περιοχή, επίσης κλειστά κέντρα πρόσβασης δε βοηθάνε, ούτε η ποινικοποίηση των ΜΚΟ», απάντησε ο εκπρόσωπος των ΓΧΣ.
Παρούσα ήταν και η εκπρόσωπος της Κομισιόν, η οποία μίλησε για τη συνεργασία με την Ελλάδα. Ευθύνες και στην Κομισιόν απέδωσε η ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Σοφί Ιντ’ Βελτ, που την χαρακτήρισε «άκαρδη», αφού δε μιλάει για όσα γίνονται στην Ελλάδα και την Ευρώπη. «Γνωρίζουμε τι γίνεται στην Ελλάδα. Δεν ντρέπεστε να εργάζεστε για την Κομισιόν; Υπάρχουν μόνιμες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βία, αλλά η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν υποστηρίζει τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη», είπε.
«Οι δε ευρωβουλευτές που ψήφισαν το Σύμφωνο Μετανάστευσης έφυγαν τώρα από την αίθουσα για να μην ακούσουν τι συμβαίνει στην πραγματικότητα», τόνισε.
«Ο καθένας μπορεί να έχει άποψη», απάντησε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, συμπληρώνοντας ότι «συνεργαζόμαστε με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και είχαμε ανησυχίες στις αρχές για την Ελλάδα, αλλά η πρόσβαση βελτιώθηκε. Ήμασταν επικριτικοί για την ποινικοποίηση της εργασίας των ΜΚΟ».
«Επιθυμούμε η Επιτροπή να ενεργοποιήσει μηχανισμούς λογοδοσίας – εδώ και χρόνια το ζητάμε», είπε ο γιατρός στους ευρωβουλευτές. «Επίσης, χρειάζεται σαφήνεια σχετικά με την κατανομή των κονδυλίων της ΕΕ και τις διαδικασίες παραβάσεων», συμπλήρωσε.
«Εδώ και χρόνια μιλάμε για τρομερή κατάσταση στα σύνορα της Ελλάδας. Είναι μια αδιαφανής εργασία και υποτίθεται ότι το επιβλέπετε, αλλά υπάρχει μείωση της ιατρικής βοήθειας στους μετανάστες», κατέθεσε τη δική της εμπειρία η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Τίνεκε Στρικ από την Ολλανδία.
Πηγή: ΕΦΣΥΝ – Μαρία Ψαρά