Την αποβολή του Παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch από τη δίκη της Χρυσής Αυγής στο στο Εφετείο ζήτησαν οι συνήγοροι του Νίκου Μιχαλολιάκου και Αρτέμη Ματθαιόπουλου σπεύδοντας να εκμεταλλευτούν την σχετική διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Θανάσης Καμπαγιάννης, σε ανάρτησή του στο facebook με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μητσοτάκης σεντράρει, Μιχαλολιάκος δοκάρι».
«Είχαμε πει από την πρώτη στιγμη που δημοσιεύτηκε η νέα διάταξη για τη δημοσιότητα των δικών ότι σκοπός είναι να πέσει μαύρο στα Παρατηρητήρια και στο ζωντανό δικαστικό ρεπορτάζ από το ποινικό ακροατήριο. Μετά τις αντιδράσεις, ο Φλωρίδης δήλωσε ότι “βλέπουμε φαντάσματα” και ότι ο θόρυβος “είναι για το τίποτα”» αναφέρει ο Θ. Καμπαγιάννης.
«Σήμερα στο Εφετείο της Χρυσής Αυγής, οι συνήγοροι των κατηγορούμενων Μιχαλολιάκου και Ματθαιόπουλου ζήτησαν την αποβολή του Παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch. Η επιχειρηματολογία τους ήταν εντελώς αντιφατική: από το ότι γίνεται λέξη προς λέξη αναμετάδοση με ταυτόχρονη ανάρτηση στο Twitter και άρα γίνεται χρήση ειδικού λογισμικού μέχρι το ότι η αναμετάδοση είναι ελλιπής και πιθανά προκατειλημμένη. Κοινός τόπος ήταν η αλλαγή του νόμου: από τη στιγμή που η κυβέρνηση Μητσοτάκη σέντραρε, δεν υπήρχε λόγος ο Μιχαλολιάκος να μην αρπάξει την ευκαιρία να σκοράρει το γκολ» προσθέτει.
«Αφού άκουσε τη νομική επιχειρηματολογία της πολιτικής αγωγής, το δικαστήριο δέχτηκε την εισαγγελική πρόταση να καταγραφεί το αίτημα στα πρακτικά και να αποστείλει αυτά στην Εισαγγελία για τις δικές της ενέργειες. Με την απόφαση αυτή, η αποβολή του Παρατηρητηρίου προς ώρας αποφεύχθηκε. Η αποστολή ωστόσο των πρακτικών στην Εισαγγελία θα σημάνει πιθανότατα προκαταρκτική εξέταση για διερεύνηση παραβίασης της νέας διάταξης από το Παρατηρητήριο. Είμαστε, δηλαδή, αντιμέτωποι με μια πιθανή ποινικοποίηση της δημοσιογραφικής κάλυψης της δίκης της Χρυσής Αυγής. Σημειώνεται ότι, αν και η πρωτοβουλία είναι δημοσιογραφική, οι εκτελούσες χρέη παρατηρητή στη δίκη της Χρυσής Αυγής είναι δικηγόροι» συμπλήρωσε.
«Η μάχη για την περιφρούρηση της δημοσιότητας, τόσο στη δίκη της Χρυσής Αυγής, όσο και σε άλλες πολύκροτες δίκες, είναι μπροστά μας. Ήδη η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και η ΠΟΕΣΥ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη νέα διάταξη. Η ηγεσία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κωλυσιεργεί στην έκδοση απόφασης, αν και οι σύμβουλοι της Εναλλακτικής Παρέμβασης έχουν θέσει το ζήτημα στο Διοικητικό Συμβούλιο από την πρώτη στιγμή. Το μαύρο στη δημοσιότητα των ποινικών δικών προθερμαίνεται Ας σκεφτούμε την επικείμενη δίκη για το έγκλημα στα Τέμπη: μήπως θέλει να ρίξει και εκεί μαύρο η κυβέρνηση; Ποιον εξυπηρετεί το μαύρο στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της δημοσιότητας της δίκης;» καταλήγει ο Θ. Καμπαγιάννης.
To αίτημα των συνηγόρων Μιχαλολιάκου:
Ρουσσόπουλος: «Υπέπεσε στην αντίληψή μου ότι υπάρχει πλήρης αναμετάδοση λεκτική σε πραγματικό χρόνο. Δεν είναι ότι υπάρχει ένας δημοσιογράφος που παρακολουθεί και μετά γράφει ρεπορτάζ. Γίνεται σε πραγματικό χρόνο. Υπάρχει αυτολεξεί καταγραφή. Αυτό κυρία πρόεδρε με το άρθρο 31 του 5119/2024, απαγορεύεται. Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης όταν έγινε τέτοιο αίτημα το δικαστήριο απαγόρευσε και την παρουσία των παρατηρητηρίων, τα οποία με πολιτικά κίνητρα παρουσιάζουν τα πράγματα όπως θέλουν. Χρειάζεται συναίνεση των διαδίκων και της έδρας».
Παπαδέλλης: [Διαβάζει όλο το άρθρο 31 του ν. 5119/2024]. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ρωτήσει το δικαστήριό σας, είναι αν συναινούμε. Αυτό είναι το ερώτημα […] Επειδή τον τελευταίοι καιρό υπάρχει μια αναβάθμιση της επιθέσεως σε σχέση με τον εντολέα μου. Σε σχέση και με αυτό το ζήτημα, είναι τουλάχιστον απαράδεκτο. Του παραβιάστηκαν όλα τα δικαιώματα, αλλά τέτοιου είδους προσέγγιση δεν την αντιλαμβάνομαι. Τέθηκε θέμα για τη μετάδοση της δίκης, και ανατρέχουμε στη δήλωσή του το 2015, «άλλα είπε σε δήλωση, άλλα είπε στο δικαστήριο». Επειδή δε μιλάμε, δε μιλάμε… Αλλά το ξέρετε ότι οι δικηγόροι της πλευράς μας λοιδωρούνται εβδομαδιαίως, «οι ναζιστές δικηγόροι», με τα ονόματά μας, τις διευθύνσεις μας. Κι εγώ πώς θα ελέγξω αυτά τα οποία γράφονται; Και πώς ξέρω ότι αυτά που γράφονται και έχουν τελίτσες, στο ενδιάμεσο χάνεται, δε λέω ότι έχει δόλο η συνάδελφος, ξερετε ότι ακόμη έχει και για εσάς, ότι κουραστήκατε, ότι αλλάζουμε τις ημερομηνίες για τη δίκη στο Μάτι, καλώς, αλλά να πούμε εδώ ότι ο Ματθαιόπουλος δε συναινεί. Βγάλτε το αντισυνταγματικό, μπορεί το δικαστήριό σας.