«ΟΧΙ» ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΑΡΛΑΣ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

Με την κατάθεση ψηφίσματος προς την Ιερά Μονή Φλαμουρίου, κατά της δημιουργίας Αιολικού Πάρκου στη θέση «Μαυροβούνι» της λίμνης Κάρλας, ολοκληρώθηκε το τριήμερο εκδηλώσεων για την υπεράσπιση του Πηλίου από την Αιολική Βιομηχανία που διοργανώθηκε στα χωρία της λίμνης Κάρλας και του Μαυροβουνίου.

Την περασμένη Κυριακή, τελευταία ημέρα του τριημέρου που διοργανώθηκε από τη «Συνέλευση Υπεράσπισης του Πηλίου από την αιολική Βιομηχανία» και τις ομάδες «Πήλιο καθαρό από αιολικά» και «Ελεύθερα Βουνά Χωρίς Αιολικά», πραγματοποιήθηκε πεζοπορία ως την Ιερά Μονή Φλαμουρίου και επιδόθηκε ψήφισμα με το οποίο δηλώθηκε η έντονη αντίθεσή τους, για την άδεια-έγκριση εκ μέρους της μονής, για εγκατάσταση και ανάπτυξη αιολικής βιομηχανίας (αιολικού πάρκου) στην θέση “Μαυροβούνι” του Δήμου Ρήγα Φεραίου της Π.Ε. Μαγνησίας.

Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, το μέγεθος της επέμβασης εντός του δασικού οικοσυστήματος στην περιοχή μας είναι καταστροφικό, καθώς η εγκατάσταση θα αποτελείται από 16 ανεμογεννήτριες, κάθε μία απ’ αυτές θα έχει ύψος πύργου 127,5 μέτρα και διάμετρο ρότορα 145 μέτρα.

Στη θέση της κάθε ανεμογεννήτριας θα διαμορφωθεί πλατεία εγκατάστασης, εμβαδού περίπου 6 στρεμμάτων (όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου) ενώ σε κάθε πλατεία μετά τη διαμόρφωση, θα πραγματοποιηθεί διάνοιξη ορύγματος θεμελίωσης, σχήματος κυκλικού, με διάμετρο της τάξης των 22 μ. περίπου και βάθους 3,1 μ. περίπου. Εντός του ορύγματος θα κατασκευαστεί η βάση οπλισμένου σκυροδέματος της ανεμογεννήτριας.

 Ακόμη, θα κατασκευαστούν τα απαραίτητα κτηριακά και δομικά έργα, γειώσεις και σύστημα αντικεραυνικής προστασίας, περιμετρικός φωτισμός – οδοφωτισμός – φωτισμός κτηριακών χώρων και άλλα. 

 Για την πρόσβαση στη θέση του κυρίως έργου (πολύγωνα εγκατάστασης Α/Γ) θα χρησιμοποιηθεί το υφιστάμενο επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιοχής (υφιστάμενη οδός Κανάλια – Κεραμίδι), στο οποίο θα πραγματοποιηθούν 14 τοπικές επεμβάσεις / διαπλατύνσεις. Επίσης, οι εργασίες οδοποιίας περιλαμβάνουν και εργασίες εσωτερικής οδοποιίας (νέας διάνοιξης και βελτίωσης). Το συνολικό μήκος της εσωτερικής οδοποιίας θα είναι 14 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με κατοίκους και συλλογικότητες της περιοχής, το αιολικό πάρκο θα αποτελέσει ταφόπλακα σε ένα παρθένο οικοσύστημα, το οποίο μάλιστα έχει ενταχθεί στο δίκτυο “Natura” ακριβώς για την προστασία του.

Άλλωστε είναι γνωστά η θανάτωση πουλιών (αρπακτικών και άλλων), πάνω στις έλικες των ανεμογεννητριών, καθώς και η επίδραση των υποήχων, που είναι προϊόν των ανεμογεννητριών και είναι αυτοί που επηρεάζουν τόσο τους ανθρώπους, όσο και τα ζώα.

Επίσης θα έχει μεγάλη επίδραση και στους ανθρώπους του δάσους και τις κοινωνικές ομάδες (π.χ. κτηνοτρόφους, υλοτόμους, μελισσοκόμους, κυνηγούς, επιστήμονες, περιπατητές, φυσιολάτρες κ.α.), καθώς η περιοχή εγκατάστασης της αιολικής βιομηχανίας γειτνιάζει με την τεχνητή λίμνη Κάρλα, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως μόνιμο καταφύγιο άγριας ζωής (ΦΕΚ 459/2010).

Ο υγρότοπος της Κάρλας θεωρείται μοναδικό παράδειγμα ανασύστασης λίμνης σε όλη τη Μεσόγειο με προγράμματα παρακολούθησης για την ιχθυοπανίδα σύμφωνα με την Οδηγία 2000/60/ΕΚ.

«Θα αγωνιστούμε με κάθε μέσο, για να αποτρέψουμε την εγκατάσταση αυτού του τερατουργήματος στην περιοχή μας, που υπονομεύει τη ζωή μας, την υγεία μας, τη μακραίωνη ιστορία μας, το μέλλον μας. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να γίνουμε θυσία στο βωμό του κέρδους και στα συμφέροντα των λίγων που εσείς εξυπηρετείτε. Η επιβίωση των χωριών μας είναι δικαίωμα. Οπως και ο αγώνας γι’ αυτήν» αναφέρεται στο ψήφισμα που παραδόθηκε στη μονή.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή του νότιου και βορειοανατολικού Πηλίου δρομολογείται η εγκατάσταση αιολικών -εκτός από το Μαυροβούνι και έναν αιολικό σταθμό με 9 ανεμογεννήτριες σε γειτονική θέση- στο όρος Τισαίο και σε ακόμη 4 θέσεις στο νότιο Πήλιο, περιοχές δασώδεις και ορεινές στις οποίες δραστηριοποιούνται οι κάτοικοι. Συνολικά 74 ανεμογεννήτριες βρίσκονται μέχρι στιγμής σε αναμονή εγκατάστασης, από το Τρίκερι μέχρι το Μαυροβούνι και άνω των 130 στον νομό Μαγνησίας.