Τα Φαλάσαρνα στα Χανιά / φωτο: mpouzis chania

Ο ΥΠΕΡΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Η ανάγκη λήψης μέτρων για τη διαφύλαξη των προστατευόμενων περιοχών από τον υπερτουρισμό, βρίσκεται μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο τριήμερου συνεδρίου για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα που οργανώνει ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, στα Χανιά.

Το συνέδριο πραγματοποιείται στο Μεγάλο Αρσενάλι στην παλιά πόλη των Χανίων και έχει ως στόχο να παρουσιαστούν το πλαίσιο και οι δράσεις διαχείρισης και διατήρησης των προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας, καθώς η Ελλάδα αποτελεί μία από τις πλουσιότερες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ποικιλότητα ειδών και τύπων οικοτόπων.

Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου, ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε προστατευόμενες περιοχές της Δυτικής Κρήτης και, όπως ειπώθηκε από τον γενικό διευθυντή του ΟΦΥΠΕΚΑ, Ιωάννη Μητσόπουλο, σε προστατευόμενες περιοχές των Χανίων, όπως ο Μπάλος, το Ελαφονήσι και τα Φαλάσαρνα, θα πρέπει μέσα από διαχειριστικές μελέτες να περιοριστεί η επισκεψιμότητα με την θέσπιση ορίων στον αριθμό των επισκεπτών καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι τα συγκεκριμένα σημεία της Δυτικής Κρήτης που προσελκύουν κάθε καλοκαίρι εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, δέχονται τεράστια επιβάρυνση από την ανεξέλεγκτη επισκεψιμότητα.

«Αν ρυθμίσουμε την υπερ-επισκεψιμότητα θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε το οικοσύστημα και να τις προστατεύσουμε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ιωάννης Μητσόπουλος. Όπως ακόμα τόνισε στο συνέδριο παρουσιάζονται συνολικά οι προτάσεις του Οργανισμού για την προστασία των προστατευόμενων περιοχών καθώς και οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στο συνέδριο των Χανίων η δικηγόρος Μαρία Μανιαδάκη επεσήμανε πως σημαντικό ρόλο στην προστασία και παρακολούθηση της χλωρίδας και της πανίδας πολλών προστατευόμενων περιοχών μπορούν πλέον να παίξουν οι νέες τεχνολογίες που δίνουν σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση του περιβάλλοντος και την εφαρμογή του περιβαλλοντικού δικαίου. «Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών συμβάλλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος», τόνισε μεταξύ άλλων.

Στο συνέδριο των Χανίων συμμετέχουν εκπρόσωποι Μονάδων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του ΟΦΥΠΕΚΑ από όλη την Ελλάδα, καθώς και εισηγητές από τον ακαδημαϊκό και ερευνητικό χώρο, οι οποίοι θα αναδείξουν τις πολύπλευρες πτυχές της διαχείρισης και της διατήρησης των προστατευόμενων περιοχών.

Την τρίτη ημέρα του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στις περιοχές που χωροθετούνται εντός του δικτύου Natura 2000, «Λευκά Όρη και Παράκτια Ζώνη» και «Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς – Φαράγγι Τρυπητής – Ψιλάφι – Κουστογέρακο».