Ο ΣΟΥΗΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΚΑΙ ΤΟ “NO POLITICA” ΤΗΣ EUROVISION

Ο Σουηδός με καταγωγή από την Παλαιστίνη, Eric Saade, ο οποίος άνοιξε τον Α’ ημιτελικό της Eurovision φορώντας στον καρπό του την παλαιστινιακή μαντήλα και η Ιρλανδή υποψήφια Bambie Thug, η οποία στο μακιγιάζ της έφερε μηνύματα που ήταν γραμμένα στην αρχαία ιρλανδική γλώσσα που έλεγαν «Ελευθερία στην Παλαιστίνη» και «Κατάπαυση του πυρός», …ενόχλησαν τους διοργανωτές που επέβαλαν ωμή και άμεση λογοκρισία.

Αραγε θα τολμήσει καμιά “αποκοτιά” και η Μαρίνα Σάττι ή δεν τρέχει τίποτα με τη σφαγή στην Γάζα, για την Ελληνική αποστολή; Αυριο ο δεύτερος ημιτελικός…

Η επιλογή του Saade, ο πατέρας του οποίου είναι από την Παλαιστίνη, έρχεται λίγες ημέρες μετά την αντίδρασή του προς τους διοργανωτές της Eurovision περί απαγόρευσης σημαιών και συμβόλων οποιουδήποτε έθνους που δεν συμμετέχει στον Διαγωνισμό, συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστινίων, μία πολιτική που ισχύει εδώ και χρόνια…

Για τους διοργανωτές φαίνεται πως είναι μεγάλη “αποκοτιά” να παραβαίνει κανείς τις απαγορεύσεις της πόσο μάλλον όταν πρόκειται για εκδηλώσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό και καταδίκης της γενοκτονίας.

Η Ιρλανδή τραγουδίστρια έλαβε εντολή να αλλάξει το μακιγιάζ της ενώ ο Σουηδός Eric Saade “εξαφανίστηκε” από κάθε αναπαραγωγή της έναρξης.

Μάλιστα, σε πρόσφατο μήνυμά του στο Instagram, ο Eric Saade είχε γράψει: «Πρώτον, αυτό είναι ένα μήνυμα αγάπης. Όταν δεν είμαι πλέον σε θέση να φοράω ένα σύμβολο της εθνικότητάς μου στον λεγόμενο “ελεύθερο κόσμο” μας, είναι πιο σημαντικό από ποτέ για εμένα να συμμετάσχω. Η διαχείριση της Eurovision από την EBU είναι ντροπιαστική. Δεν επιτρέπουν κανένα παλαιστινιακό σύμβολο μέσα στην αρένα, ενώ τα σύμβολα που αντιπροσωπεύουν οποιαδήποτε άλλη εθνότητα στον κόσμο, είναι ευπρόσδεκτα. Το σλόγκαν τους “Ενωμένοι από τη μουσική”, αν δεν είσαι Παλαιστίνιος, είναι ήδη ένα αστείο. Είναι λογικό να μεταδίδεται η ισραηλινή προπαγάνδα κατά τη διάρκεια της prime time σε όλο τον κόσμο, αλλά να απαγορεύεται η παλαιστινιακή σημαία; Ως εκ τούτου, είναι πιο σημαντικό από ποτέ για εμένα να είμαι παρών σε αυτή τη σκηνή. Μπορείτε να πάρετε τα σύμβολά μας, αλλά δεν μπορείτε να πάρετε την παρουσία μου. Σας αγαπώ».

Από την πλευρά της, η διοργανώτρια Αρχή της Eurovision 2024, η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU) εξέφρασε τη θλίψη της που ο Σουηδός καλλιτέχνης, παλαιστινιακής καταγωγής, Eric Saade, «δεν σεβάστηκε τη μη πολιτική φύση του διαγωνισμού»! Ενώ, κατά τη διοργάνωση η λογοκρισία είναι “μη πολιτική πράξη”! Και μάλιστα την ώρα της σφαγής των νηπίων στην Παλαιστίνη!