Ο ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΑΜΗΧΑΝΙΑ

Μερικά μόλις 24ωρα πριν από τις κάλπες, η εθνικιστική και αντιμεταναστευτική Εθνική Συσπείρωση έλαβε μήνυμα στήριξης από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Το «δώρο» από τη Ρωσία προκάλεσε αμηχανία στην ακροδεξιά ηγέτιδά του Μαρίν Λεπέν.

Ο Αντρέι Ναστάσιν, αναπληρωτής διευθυντής του ρωσικού τμήματος Πληροφοριών και Τύπου, έγραψε στον επίσημο κυβερνητικό λογαριασμό στο X ότι «ο γαλλικός λαός αναζητά κυρίαρχη εξωτερική πολιτική που θα εξυπηρετεί τα εθνικά του συμφέροντα και ρήξη με τη δικτατορία της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών».

Η ανάρτηση, που συνοδεύεται από μία φωτογραφία με τη Λεπέν χαμογελαστή, ερμηνεύθηκε ως σαφής ένδειξη υποστήριξης της Εθνικής Συσπείρωσης από τη Μόσχα.

Η ακροδεξιά και εθνικιστική παράταξη της Λεπέν, που επιδιώκει να επαναλάβει τη νίκη τη  οποία πέτυχε στον πρώτο γύρο των κοινοβουλευτικών εκλογών στη Γαλλία στον δεύτερο γύρο αυτής της Κυριακής, κατηγορείται συχνά από τους πολιτικούς της αντιπάλους ότι διατηρεί γέφυρες φιλίας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Μόσχα.

«Προκλητικη αναρτηση»

Το μήνυμα από τη Μόσχα έφερε σε δύσκολη θέση τη Λεπέν, που επιδιώκει να «αποδαιμονοποιηθεί» και να «κανονικοποιήσει» εν μέρει τη στάση της ως προς την Ουκρανία, υιοθετώντας σε ένα βαθμό τις δυτικές θέσεις για τον πόλεμο.

Καλεσμένη σε τηλεοπτική εκπομπή του TF1 χθες, Τετάρτη, το βράδυ, η πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Εθνικής Συσπείρωσης δήλωσε ότι «δεν είναι η ίδια υπεύθυνη για τις ρωσικές προκλήσεις έναντι της Γαλλίας και του Εμανουέλ Μακρόν».

Επιπλέον, η τρεις φορές υποψήφια πρόεδρος επέκρινε τη Ρωσία, αφήνοντας υπόνοιες για «παρεμβάσεις». «Μία τόσο επιδεικτική και προκλητική ανάρτηση,μπορεί να ερμηνευθεί ως ένα είδος παρέμβασης», σχολίασε.

Η Μαρίν Λεπέν επανέλαβε ότι «θα διατηρήσει την υποστήριξή της στην Ουκρανία», σε περίπτωση που η Εθνική Συσπείρωση εξασφαλίσει απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Ωστόσο, στη συνέχεια χάραξε μία «κόκκινη γραμμή», τονίζοντας πως δεν θα έστελνε «κανένα Γάλλο στρατιώτης στο μέτωπο».

Washington Post: Σχέδιο Πούτιν – Λεπέν για ανατροπή Μακρόν και αποσταθεροποίηση της Ευρώπης

Σύμφωνα με την έρευνα της Washington Post, η Ρωσία διεξάγει μια επιχείρηση ανατροπής στη Γαλλία, στην οποία σημαντικό ρόλο φέρεται να διαδραματίζει το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν. Επικαλούμενο «έγγραφα του Κρεμλίνου, που απέκτησε ευρωπαϊκή υπηρεσία ασφαλείας», το αμερικανικό ειδησεογραφικό μέσο ισχυρίζεται πως στη «σκευωρία» εμπλέκεται το περιβάλλον του Βλαντιμίρ Πούτιν. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, οι μέθοδοι που ακολουθούνται συνδυάζουν την επιρροή μέσων κοινωνικής δικτύωσης -που καθοδηγούνται από μια «βιομηχανία τρολ»– και την υποστήριξη κομμάτων της άκρας δεξιάς. Ο ευρύτερος στόχος είναι να αποσταθεροποιηθεί η Ευρώπη, σύμφωνα με την Washington Post.

«Όλες οι κυβερνήσεις της δυτικής Ευρώπης θα αλλάξουν», υποστηρίζει ο Ζαν-Λικ Σαφοζέ, πρώην ευρωβουλευτής συνδεόμενος με το RN, τον οποίο επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα, υποστηρίζοντας παράλληλα πως ο Σαφοζέ «εκμισθώνει έναν όροφο της κατοικίας του» στο Στρασβούργο στον νούμερο δύο αξιωματούχο στην ιεραρχία της πρεσβείας της Ρωσίας στη Γαλλία – ο οποίος ήταν στο Συμβούλιο της Ευρώπης μέχρι τον αποκλεισμό της Ρωσίας απ’ αυτό το Μάρτιο του 2022, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συναγερμού Λοράν Ζακομπελί, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Sud Radio, αρνήθηκε κάθε βάση για συνεργασία και σκευωρία. Όπως είπε υπάρχει «ξεκάθαρη θέση» για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία καταδικάσθηκε από την Μαρίν Λεπέν ήδη από το Φεβρουάριο του 2022. 

Με πληροφορίες από Le Figaro