Ο Βίκτορ Όρμπαν αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αμέσως μετά την πρώτη επίσκεψη του Ούγγρου ηγέτη στο Κίεβο, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, σε μια προσπάθεια, όπως φαίνεται, να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής μεταξύ των δύο χωρών.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η επικείμενη συνάντηση Όρμπαν – Πούτιν, έχει επιβεβαιωθεί από έναν Ούγγρο και δύο ευρωπαίους αξιωματούχους. Ο Όρμπαν, γνωστός επικριτής της δυτικής αμυντικής βοήθειας προς την Ουκρανία και στενός σύμμαχος του Πούτιν, έχει συναντήσει δύο φορές τον Ρώσο πρόεδρο από τότε που διέταξε την εισβολή πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία.
Με την Ουγγαρία να αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Όρμπαν πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Ουκρανία, όπου πέρασε τρεις ώρες με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Σαρλ Μισέλ, ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που εκπροσωπεί τους ηγέτες της ΕΕ, ανάρτησε στο Χ την Πέμπτη ότι “η εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ δεν έχει καμία εντολή να εμπλακεί με τη Ρωσία εκ μέρους της ΕΕ”, προσθέτοντας ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι σαφές: η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος, η Ουκρανία είναι το θύμα. Καμία συζήτηση για την Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Ουκρανία».
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες ότι ο Όρμπαν θα επισκεφθεί τη Μόσχα, αλλά υποσχέθηκε ότι το σημερινό πρόγραμμα του Πούτιν θα είναι “περιπετειώδες”.
Η επίσκεψη του Όρμπαν θα είναι η πρώτη επίσκεψη ευρωπαίου ηγέτη στη Μόσχα μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια του Αυστριακού καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ να μεσολαβήσει για τον τερματισμό της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Απρίλιο του 2022.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας αψήφησε τους συμμάχους του πέρυσι, όταν ταξίδεψε στο Πεκίνο για να γίνει ο πρώτος δυτικός ηγέτης που συναντήθηκε με τον Πούτιν, αφού το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου κατά του Ρώσου προέδρου.
“Έκπληκτος” ο Ορμπαν με την “αισιοδοξια” του Ζελενσκι
Ο Όρμπαν πρότεινε τη Δευτέρα στον Ζελένσκι να δηλώσει η Ουκρανία μια προθεσμία για κατάπαυση του πυρός που θα άνοιγε το δρόμο στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία. Ο ηγέτης της Ουγγαρίας δήλωσε ότι δεν ήθελε να πείσει τον Ζελένσκι, ούτε σκόπευε να του κάνει συγκεκριμένη πρόταση – μάλλον, ήθελε να “μάθει καλύτερα τη θέση του Ουκρανού προέδρου και τα όριά του κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που αποσκοπούν στην ειρήνη”.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι επικεντρώθηκαν στο “πώς θα φέρουν πιο κοντά μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη”. Προηγουμένως είχε υποστηρίξει ότι τυχόν απευθείας συνομιλίες σε αυτό το σημείο του πολέμου θα ισοδυναμούσαν με συνθηκολόγηση της Ουκρανίας.
Ούγγροι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Όρμπαν εξεπλάγη από το πόσο αισιόδοξος ήταν ο Ζελένσκι αναφορικά με μία πιθανή νίκη της Ουκρανίας στον πόλεμο, με τους όρους του Κιέβου και ανακτώντας τα υπό ρωσική κατοχή εδάφη της.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Péter Szijjártó τηλεφώνησε στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ ανήμερα της επίσκεψης του Όρμπαν στο Κίεβο, σε μια ένδειξη ότι η Βουδαπέστη ακολουθεί μια “πολυτομεακή” προσέγγιση. Οποιεσδήποτε ειρηνευτικές προσπάθειες που δεν εμπλέκουν τη Ρωσία δεν έχουν νόημα, σύμφωνα με την κυβέρνηση Όρμπαν.
Ο Ζελένσκι και ο επικεφαλής του επιτελείου του Andriy Yermak δήλωσαν ότι η Ρωσία θα προσκληθεί σε μια δεύτερη ειρηνευτική σύνοδο κορυφής που θα διοργανώσει το Κίεβο κάποια στιγμή αργότερα φέτος. “Πραγματικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο εάν όλα τα αντιμαχόμενα μέρη κάθονται γύρω από το τραπέζι”, δήλωσε ο Szijjártó τον Μάιο.