εικόνα από το επίμαχο βίντεο

Ο Ν. ΤΡΑΜΠ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ “ΧΙΤΛΕΡ” ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟ TRUTH SOCIAL

Ακόμα ένα δείγμα των ανατριχιαστικών προθέσεών του, σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου, φανέρωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει πει πρόσφατα ότι θα γίνει «δικτάτορας για μία ημέρα» σε περίπτωση που βγει πρόεδρος.

Στον λογαριασμό του στο Truth Social, ανέβηκε ένα βίντεο στο οποίο εξυμνεί το «ενοποιημένο Ράιχ», ανάμεσα σε φανταστικά πρωτοσέλιδα εφημερίδων που υμνούν την υποθετική νίκη του στις προεδρικές εκλογές και την «ευημερία» που θα ακολουθήσει.

«Τι θα συμβεί μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ; Τι να περιμένουμε για την Αμερική;», αναρωτιέται ο αφηγητής στο βίντεο των 30 δευτερολέπτων, που υποτίθεται πως παρουσιάζει πόσο καλά θα περνάνε οι Αμερικανοί, αν εκλεγεί πάλι πρόεδρος ο άνθρωπος που είναι κατηγορούμενος σε τέσσερις ποινικές υποθέσεις.

Οι εφημερίδες φέρουν τίτλους «Η οικονομία σε πλήρη ανάπτυξη!» ή ακόμα «Τα σύνορα είναι κλειστά» και μία κάνει αναφορά στη «δημιουργία ενός ενοποιημένου Ράιχ».

Η λέξη «Ράιχ» χρησιμοποιείται εν γένει ως αναφορά στη ναζιστική Γερμανία.

Στις εικόνες αυτές, που έχουν στο πίσω πλάνο θολά αποσπάσματα κειμένων που μοιάζουν με άρθρα εφημερίδων, γίνονται αναφορές και στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΟΣ»

Το βίντεο προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά των Δημοκρατικών. Ο Τραμπ παρουσιάζει ένα «μακρύ ιστορικό» αντισημιτικών συμπεριφορών, έγραψε η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν σε μια δηκτική ανακοίνωσή της, ως απάντηση στο βίντεο.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ “δεν παίζει”. Λέει στην Αμερική ακριβώς αυτό που σκοπεύει να κάνει, αν ξαναπάρει την εξουσία: να διευθύνει ως δικτάτορας ένα “ενοποιημένο Ράιχ”», έγραψε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας των Δημοκρατικών, Τζέιμς Σίνγκερ, κατηγορώντας τον για «παρωδία του “Μάιν Καμπφ”», του πολιτικού μανιφέστου του Χίτλερ, και για «ανισόρροπη συμπεριφορά».

Σύμφωνα με το Politico, ένα μέλος της ομάδας του Τραμπ υποστήριξε ότι δεν είδε τη λέξη «Ράιχ» πριν από τη δημοσιοποίηση αυτών των εικόνων.

Ο Τραμπ ισχυρίζεται τακτικά ότι ο αντίπαλός του Τζο Μπάιντεν δεν έχει καταφέρει να εμποδίσει τον αντισημιτισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Oμως ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος έχει επικριθεί επανειλημμένα για το γεγονός ότι καταφεύγει σε μια ρητορική που θυμίζει το ναζισμό. Ο Τραμπ το 2022 δέχτηκε πυρά μετά το δείπνο που είχε στο Μαρ-α-Λάγκο με τους διακεκριμένους αντισημίτες Κάνιε Γουέστ και Νίκολας Φουέντες, γεγονός που ώθησε την Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικάνων να περάσει αμέσως μετά ένα ψήφισμα καταδίκης του αντισημιτισμού.

Ο Τραμπ έχει επίσης αντιμετωπίσει σφοδρή κριτική για προηγούμενα απάνθρωπα σχόλια που απηχούν τη ρητορική του Χίτλερ, μεταξύ των οποίων η αναφορά σε πολιτικούς εχθρούς ως “παράσιτα” και ο ισχυρισμός ότι οι μετανάστες “δηλητηριάζουν το αίμα της χώρας μας”.

Ο Τραμπ δεν είναι ο πρώτος προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων σε αυτόν τον εκλογικό κύκλο που αντιμετωπίζει επικρίσεις σχετικά με ένα βίντεο που περιέχει λεπτομέρειες που σχετίζονται με τους Ναζί. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις απέλυσε πέρυσι έναν υπάλληλο της προεκλογικής του εκστρατείας, ο οποίος δημιούργησε και κοινοποίησε δημοσίως ένα βίντεο υπέρ του ΝτεΣάντις που περιείχε ένα σύμβολο-ρούνο που χρησιμοποιούσαν επίσης οι ναζί.