Ο ΜΑΚΡΟΝ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΤΟΝ ΝΤΡΑΓΚΙ ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΪΕΝ

Προβλέπονται κόντρες στη δεξιά ευρωπαϊκή “πολυκατοικία” μετά την επιλογή του Εμανουέλ Μακρόν να στηρίξει τον πρώην Ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Παρίσι θεωρεί τον Ιταλό κεντρικό τραπεζίτη βασικό σύμμαχο στα σχέδιά του να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες και να ανατάξει την οικονομία της ΕΕ, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Politico.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιθυμεί μια κορυφαία θέση στις Βρυξέλλες για τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι αλλά το θέμα είναι να βρεθεί ο κατάλληλος ρόλος.

Ένα από τα μεγαλύτερα στρατηγικά ερωτήματα γύρω από τις εκλογές της ΕΕ στις 6-9 Ιουνίου είναι αν η Γαλλία θα υποστηρίξει μια δεύτερη θητεία της Γερμανίδας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ οι σχέσεις μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου είναι παγωμένες.

Ερωτηθείς εάν η Γαλλία υποστηρίζει την υποψηφιότητα της φον ντερ Λάιεν, ο Πασκάλ Κανφίν, ευρωβουλευτής του κόμματος Renew Europe του Μακρόν με απευθείας σύνδεση με την πρόεδρο, δήλωσε: «Η Γαλλία και όλοι στο προεδρικό οικοσύστημα θα ήθελαν ο Ντράγκι να παίξει ρόλο».

Ο Μακρόν φημολογείται εδώ και καιρό ότι θα ελιχθεί παρασκηνιακά για να τοποθετήσει τον Ντράγκι, έναν τεχνοκράτη που ηγήθηκε μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας που οδήγησε την Ιταλία στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού και των οικονομικών συνεπειών της, επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ.

Αλλά είναι η πρώτη φορά που ένας Γάλλος αξιωματούχος τον υποστηρίζει δημοσίως για μια κορυφαία θέση στις Βρυξέλλες.

Το όνομα του Μάριο Ντράγκι ακούγεται όλο και περισσότερο στους οικονομικούς και επιχειρηματικούς κύκλους, αφού η θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θεωρείται αποτυχημένη. Δεν ήταν τυχαίο που το όνομά του αναφέρθηκε και εδώ στην Ελλάδα, από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο σε εκδήλωση- συζήτηση του ΣΕΒ για τις Ευρωεκλογές του 2024.

Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

Είναι κρίσιμο ότι η Γαλλία ευθυγραμμίζεται ιδεολογικά με τον Ντράγκι, ο οποίος δεν θα ήθελε οι δημοσιονομικοί κανόνες να εμποδίσουν τις γενναιόδωρες δαπάνες για την αναδιαμόρφωση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Πράγματι, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης θεωρείται βασικός σύμμαχος στην επόμενη μάχη του Παρισιού εντός του μπλοκ: την εξεύρεση τρισεκατομμυρίων ευρώ για δημόσιες επενδύσεις ώστε να φτάσει τις βιομηχανικές υπερδυνάμεις: Κίνα και ΗΠΑ.

«Έχει την αξιοπιστία να προσπαθήσει να πείσει [τις άλλες χώρες] για την ικανότητα μακροπρόθεσμων επενδύσεων και την ανάγκη για κοινές επενδύσεις, κάτι που αποτελεί τεράστια πρόκληση», δήλωσε ο Κανφέν.

Η δυσκολία για τη Γαλλία, ωστόσο, είναι ότι οι πολιτικές διαμορφώσεις θα είναι πολύ δύσκολο να πλοηγηθούν, ιδίως αν το Παρίσι θέλει να πάρει τη θέση Νο 1 από τη φον ντερ Λάιεν.

Ο Ντράγκι δεν ανήκει επισήμως σε κανένα μεγάλο κόμμα, οπότε ο Μακρόν θα πρέπει να συνάψει μια σημαντική πολιτική συμφωνία με τους Ευρωπαίους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της φον ντερ Λάιεν και με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Αυτό θα συνέβαινε εκτός εάν έπειθε την ακροδεξιά Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι να διορίσει τον Ντράγκι. Ο 76χρονος τεχνοκράτης δεν θα ήταν ο πιο πιθανός πολιτικός σύμμαχος της Μελόνι – αλλά θα ήταν πιθανό να δει τα πλεονεκτήματα ενός Ιταλού στο τιμόνι, που θα διοικεί την ΕΕ.