ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙ ΠΛΗΡΩΜΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ ΕΝΩ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΛΙΣΤΑΣ

Σε μια σειρά καταγγελιών αναφορικά με τα απογευματινά χειρουργεία, προχώρησε η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά. Σύμφωνα με την πενταμελή επιτροπή της ΕΙΝΑΠ του Νοσοκομείου «Σωτηρία», πραγματοποιήθηκε δεύτερο απογευματινό χειρουργείο στο νοσοκομείο με ασθενή ο οποίος όμως δεν ήταν στην πρωινή λίστα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο χειρουργός που έκανε την επέμβαση υποστήριξε ότι τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα, καθώς ο νόμος δεν υποχρεώνει ο ασθενής να προέρχεται από την πρωινή λίστα, αλλά επιτρέπει να γίνεται επέμβαση σε όποιον θέλει να πληρώσει.

Η Επιτροπή αναφέρει πως μέλος του Διοικητικού Συλλόγου των εργαζομένων διαμαρτυρήθηκε για να λάβει την απάντηση «να ξεχάσετε εδώ τα συνδικαλιστικά» αλλά και απειλές περί μετακίνησης σε άλλο τμήμα.

Επιπλέον καταγγέλλεται ότι ήδη έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις από τις πρώτες μέρες εφαρμογής του μέτρου, το δίλημμα τίθεται εκβιαστικά στους ασθενείς: «είτε θα χειρουργηθείτε σε 2 χρόνια χωρίς να πληρώσετε ή με 2.000 ευρώ άμεσα».

Μάλιστα, η Επιτροπή καταγγέλλει ότι επείγοντα και ογκολογικά περιστατικά αντί να χειρουργούνται στο πρωινό ωράριο δωρεάν μπαίνουν ως απογευματινά που «εκτός από ανήθικο είναι και παράνομο».