ΝΕΟ «ΧΑΡΑΤΣΙ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΡΟΩΘΕΙ Ο ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Κάθε μέρα αποδεικνύεται ξεκάθαρα ποιος είναι ο στόχος του Υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης αναφορικά με την δημόσια υγεία, καθώς μετά τους τιμοκαταλόγους για τα απογευματινά χειρουργεία και τη συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακά τους, τώρα ο Άδωνις Γεωργιάδης φέρνει και νέο «χαράτσι» προωθώντας αποζημίωση σε κάθε παραπεμπτικό εργαστηριακής και απεικονιστικής εξέτασης.

Όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη του διοικητικού συμβουλίου του ΠΙΣ με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, συζητήθηκε πρόταση του υπουργείου Υγείας για την αποζημίωση εργαστηριακών εξετάσεων με 1 ευρώ ανά παραπεμπτικό και την αποζημίωση απεικονιστικών εξετάσεων με 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό, πληρωτέα από τον ασθενή.

Σύμφωνα μάλιστα, με τη σχετική ανακοίνωση του ΠΙΣ, τα παραπάνω ποσά θα εισπράττονται μέσω του παραπεμπτικού (με αιτιολογία υπέρ ΕΟΠ.ΥΥ) αλλά δεν θα αποδίδονται στον Οργανισμό. 

Επίσης, το ετήσιο συνολικό ποσό είσπραξης που θα προκύπτει, θα προστίθεται ισόποσα (λογιστικά) από τον ΕΟΠΥΥ στο ανώτατο όριο δαπάνης των εργαστηριακών εξετάσεων, με σκοπό τη μείωση του clawback (επιστροφή χρημάτων από τις φαρμακευτικές εταιρείες προς το Δημόσιο, λόγω υπέρβασης της δαπάνης που ορίζει ο κλειστός προϋπολογισμός).

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου:

Την Πέμπτη 15/02/2024 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Υγείας κ Άδωνη Γεωργιάδη και τη 16μελή Επιτροπή του Π.Ι.Σ. για τη διαχείριση του claw-back. Συζητήθηκαν όλοι οι παράμετροι του χρόνιου αυτού προβλήματος και συμφωνήθηκαν τα εξής:

  • Διαχωρισμός του claw-back σε πρωτογενές και δευτερογενούς προκειμένου να υπάρξει δικαιότερη κατανομή ανά γεωγραφικό Νομό και ανά κατηγορία.
  • Άμεση εφαρμογή των Διαγνωστικών Πρωτοκόλλων προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα υπερσυνταγογράφησης.
  • Προσπάθεια αύξησης του προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
  • Συζητήθηκε πρόταση του Υπουργείου για την αποζημίωση εργαστηριακών εξετάσεων (1,00 e ανά παραπεμπτικό) και απεικονιστικών εξετάσεων (3,00 e ανά παραπεμπτικό) πληρωτέα από τον ασθενή. Τα ποσά αυτά θα εισπράττονται μέσω του παραπεμπτικού (με αιτιολογία υπέρ Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) αλλά δεν θα αποδίδονται στον Οργανισμό.

Επίσης το ετήσιο συνολικό ποσό είσπραξης που θα προκύπτει, θα προστίθεται ισόποσα (λογιστικά) από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στο ανώτατο όριο δαπάνης των εργαστηριακών εξετάσεων, με σκοπό τη μείωση του clawback.

  • Ενεργοποίηση και λειτουργία της θεσμοθετημένης Επιτροπής Θεραπείας για τα ποιοτικά κριτήρια.
  • Εφαρμογή κωδικού (OTP) στους ασφαλισμένους για την έκδοση παραπεμπτικών εξετάσεων.