Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν για ακόμη φορά οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Χαμάς και το Ισραήλ για εκεχειρία στη Γάζα, με την παλαιστινιακή οργάνωση να ανακοινώνει πως οι εκπρόσωποί της αποχώρησαν από το Κάιρο.
Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται η «δέσμευση και προσήλωση» της οργάνωσης στην τρέχουσα πρόταση εκεχειρίας.
Οι προσπάθειες της Αιγύπτου και άλλων μεσολαβητριών χωρών, όπως του Κατάρ και των ΗΠΑ, «συνεχίζονται ώστε να υπάρξει κάποια προσέγγιση στις απόψεις των δύο μερών», πρόσθεσε το Al-Qahera News, που επικαλείται έναν υψηλόβαθμο Αιγύπτιο αξιωματούχο.
Το Ισραήλ θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις του Καΐρου “έληξαν”
Το Ισραήλ παρουσίασε στους μεσολαβητές για την εκεχειρία στη Γάζα τις επιφυλάξεις του όσον αφορά την πρόταση της Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων και θεωρεί ότι αυτός ο γύρος των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο έχει λήξει, ανέφερε ένας υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος.
Η ισραηλινή αντιπροσωπεία επιστρέφει ήδη από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα και το Ισραήλ θα προχωρήσει στις επιχειρήσεις του στη Ράφα και σε άλλες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, όπως ήταν προγραμματισμένο, πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ απειλούν να φρενάρουν τη στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν σήμερα να βομβαρδίζουν τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η Ουάσιγκτον απείλησε, για πρώτη φορά, να σταματήσει τις παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών στο Ισραήλ σε περίπτωση χερσαίας επίθεσης ευρείας κλίμακας στη Ράφα, την ώρα που οι έμμεσες διαπραγματεύσεις στο Κάιρο με σκοπό να κλειστεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός παρατείνονταν.
Λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα, ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πως εξαπολύθηκαν πολλές ομοβροντίες του πυροβολικού στη Ράφα, στην περιοχή των κλειστών συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως προχώρησε επίσης σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον «θέσεων της Χαμάς» στο κεντρικό τμήμα του θυλάκου, που έχει υποστεί πελώρια καταστροφή έπειτα από επτά και πλέον μήνες πολέμου.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απειλεί εδώ και καιρό ότι θα διατάξει χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας στη Ράφα, όπου κατ’ αυτόν κρύβονται οι «τελευταίες» μονάδες του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς. Στην πόλη αυτή όμως έχουν συρρεύσει επίσης 1,4 εκατ. Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους εκτοπισμένοι εξαιτίας του πολέμου.
Στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παραδέχθηκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο CNN, ότι «έχουν σκοτωθεί άμαχοι στη Γάζα εξαιτίας» των αμερικανικών βομβών και έθεσε —για πρώτη φορά— όρους στη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στο Ισραήλ.
«Αν μπουν στη Ράφα, δεν θα παραδώσω τα όπλα που χρησιμοποιούνται (…) εναντίον πόλεων», είπε ο κ. Μπάιντεν καθώς ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως προετοιμάζει «περιορισμένης» έκτασης επιχείρηση στη Ράφα, όπου ο ΟΗΕ φοβάται «λουτρό αίματος».
Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί πως την περασμένη εβδομάδα ανεστάλησαν οι παραδόσεις «1.800 βομβών 2.000 λιβρών (907 κιλών) και 1.700 βομβών 500 λιβρών (226 κιλών)» στον ισραηλινό στρατό.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέπτυξαν άρματα μάχης στη Ράφα και κυρίευσαν το συνοριακό σημείο διέλευσης που συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο, κλείνοντας έτσι τη σημαντικότερη πύλη εισόδου των οχηματοπομπών με ανθρωπιστική βοήθεια στην πολιορκημένη μικρή παλαιστινιακή περιοχή.
Το άλλο σημείο διέλευσης κοντά στη Ράφα, το Κερέμ Σαλόμ, στα ισραηλινά σύνορα με τον παλαιστινιακό θύλακο, που έκλεισε την Κυριακή έπειτα από εκτοξεύσεις ρουκετών την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η Χαμάς, έγινε ξανά στόχος ρουκετών λίγη ώρα αφού ξανάνοιξε, πάντα σύμφωνα με τον στρατό του Ισραήλ.