ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΕ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ. ΝΕΚΡΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ ΗΓΕΤΗ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ. ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ

Τουλάχιστον 21 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας, συμπεριλαμβανομένων δύο θανατηφόρων επιθέσεων σε καταφύγια της UNRWA στην πόλη της Γάζας. 

Ακόμα, καταγράφηκε επίθεση στο σχολείο Asmaa και στον προσφυγικό καταυλισμό Shati που σκότωσε τουλάχιστον 13 άτομα, μεταξύ των οποίων η αδελφή και μέλη της οικογένειας του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

Αιματηρή νύχτα 

Ήταν μια αιματηρή νύχτα στον προσφυγικό καταυλισμό al-Shati στη βόρεια Γάζα. Η συντριπτική πλειονότητα των νεκρών ήταν παιδιά και γυναίκες. Η φρικιαστική πολεμική πραγματικότητα επεκτείνεται στο νότιο τμήμα της Γάζας στο Χαν Γιουνίς, όπου τουλάχιστον 10 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ξεχωριστές επιθέσεις στην περιοχή.

Ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε ότι τα πολεμικά του αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιθέσεις σε δύο κτίρια κατά τη διάρκεια της νύχτας – ένα στον προσφυγικό καταυλισμό Shati και ένα άλλο στη συνοικία Daraj – υποστηρίζοντας ότι τα πλήγματα είχαν στόχο μαχητές της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός κλιμακώνει τις επιθέσεις και στον Λίβανο

Οι επιθέσεις γίνονται την ώρα που ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ιωάβ Γκάλαντ βρίσκεται στις ΗΠΑ, συναντώντας ανώτατους Αμερικανούς αξιωματούχους για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα του πολέμου στη Γάζα υπό τη διαρκή κλιμάκωση με τη Χεζμπολά στον Λίβανο.

Ο Γκάλαντ φέρεται να προσπαθεί να «επιλύσει τις διαφορές» μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ αυτή τη στιγμή, καθώς είπε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ότι «έτσι θα πετύχουμε τους στόχους μας και θα αποδυναμώσουμε τους εχθρούς μας». Οι ΗΠΑ πιέζουν το Ισραήλ για το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ισχυρίζεται πως «τόνισε την ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και την παροχή βοήθειας σε όλη τη Γάζα σε πλήρη συντονισμό με τα Ηνωμένα Έθνη». Ο Μπλίνκεν προειδοποίησε ακόμα για τις ευρύτερες πολεμικές επιχειρήσεις στον Λίβανο, υπογραμμίζοντας «τη σημασία της αποφυγής περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης και της επίτευξης διπλωματικής λύσης που θα επιτρέπει τόσο στις ισραηλινές όσο και στις λιβανέζικες οικογένειες να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

Σοκαριστικός ο αριθμός των νεκρών δημοσιογράφων 

Περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι, κυρίως Παλαιστίνιοι, έχουν σκοτωθεί από την αρχή του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, σε μία τις πιο φονικές συγκρούσεις για τη δημοσιογραφία.

Οι δημοσιογράφοι, παράπλευρες απώλειες ή στόχοι του ισραηλινού στρατού; Μια ομάδα διεθνών μέσων ενημέρωσης, η οποία αποτελείται από 50 δημοσιογράφους που εκπροσωπούν 13 οργανισμούς, διεξήγαγε έρευνα για το θέμα υπό την αιγίδα του Forbidden Stories, ενός διεθνούς δικτύου που ειδικεύεται στην ερευνητική δημοσιογραφία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε σήμερα σε μέσα όπως τα Der Spiegel, Le Monde, ARIJ (ομάδα αραβικών μέσων με έδρα την Ιορδανία), The Guardian, ZDF και άλλα και εξετάζει τις περιπτώσεις δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά την κάλυψη του πολέμου ή όταν προσπαθούσαν να περιγράψουν την καθημερινότητα των κατοίκων της Γάζας, εν μέσω πολέμου.

«Πρόκειται για μία από τις πιο κατάφωρες επιθέσεις εναντίον της ελευθερίας του Τύπου που έχω δει ποτέ», δήλωσε ο Κάρλος Μαρτίνες ντε λα Σέρνα, διευθυντής της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ).

Fake news απαντά το Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός απέρριψε «τις ψευδείς καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες στοχοθετεί δημοσιογράφους». Ο στρατός «δεν τραυματίζει σκοπίμως δημοσιογράφους, οι οποίοι ενδέχεται να επλήγησαν σε αεροπορικές επιδρομές ή επιχειρήσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων», πρόσθεσε απαντώντας στις ερωτήσεις της ομάδας που διεξήγαγε την έρευνα.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι «η πλειονότητα των περιπτώσεων που αναφέρονται είναι αντάρτες οι οποίοι εμπλέκονταν σε στρατιωτικές δραστηριότητες, αλλά έχουν καταγραφεί ως δημοσιογράφοι».

Η ομάδα των διεθνών μέσω ανέλυσε χιλιάδες ώρες βίντεο από τη Λωρίδα της Γάζας και ερεύνησε δεκάδες περιστατικά στα οποία δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε το Arij, τουλάχιστον 40 δημοσιογράφοι ή εργαζόμενοι στον Τύπο σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν στα σπίτια τους. Δεκατέσσερις σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν ή έγιναν στόχος πυρών ενώ φορούσαν γιλέκο με τη λέξη PRESS στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και τον νότιο Λίβανο, 18 σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από πλήγματα drones στη Γάζα.

«Το γιλέκο αυτό, που έχει στόχο να μας αναγνωρίζουν και να μας προστατεύουν, βάσει του διεθνούς δικαίου και των συμβάσεων της Γενεύης, έχει πλέον μετατραπεί σε απειλή για εμάς», σχολίασε ο Μπάσελ Χάιρ αλ Ντιν, Παλαιστίνιος δημοσιογράφος στη Γάζα, καταγγέλλοντας ότι έγινε στόχος επίθεσης με drone την ώρα που βρισκόταν σε ρεπορτάζ στη Μπέιτ Λαχία, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Σύμφωνα με τη ένωση Παλαιστίνιων δημοσιογράφων, σχεδόν 70 υποδομές του Τύπου έχουν καταστραφεί εν μέρει ή ολοσχερώς από την αρχή του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου. «Αν είχαν σκοτωθεί 100 ή 140 Ισραηλινοί ή Ουκρανοί δημοσιογράφοι, δεν πιστεύω ότι η αντίδραση του κόσμου θα ήταν η ίδια», δήλωσε στο Forbidden Stories η Σουρούκ Άσαντ εκπρόσωπος της ένωσης Παλαιστίνιων δημοσιογράφων. «Δεν εύχομαι να πεθάνει κανένας δημοσιογράφος, είτε είναι Ισραηλινός, Ουκρανός ή Παλαιστίνιος. Οι δημοσιογράφοι θα έπρεπε να προστατεύονται ανεξαρτήτως της χώρας στην οποία βρίσκονται», υπογράμμισε η ίδια.

Συνεχείς Ισραηλινές επιθέσεις στα γραφεία της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA)

Τουλάχιστον 37.626 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 86.098 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε χθές Δευτέρα 24/6 το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Τη Κυριακή 23/6, Ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στα κεντρικά γραφεία της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) στην πόλη της Γάζας είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον οκτώ ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) κάλεσε σήμερα τους εταίρους της να αγωνιστούν κατά των προσπαθειών του Ισραήλ να διαλυθεί η οργάνωση, η οποία παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και σε όλη την περιοχή.

«To Ισραήλ είναι εδώ και καιρό επικριτικό απέναντι στην εντολή της υπηρεσίας. Αλλά τώρα θέλει να τερματιστεί η λειτουργία της, απορρίπτοντας την οργάνωση ως μια οντότητα των Ηνωμένων Εθνών που υποστηρίζεται από μια συντριπτική πλειονότητα των χωρών μελών», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της οργάνωσης Φιλίπ Λαζαρινί σε συνάντηση της συμβουλευτικής επιτροπής της στη Γενεύη.

«Αν δεν αποκρούσουμε (Σ.τ.Σ: τις προσπάθειες του Ισραήλ) θα ακολουθήσουν άλλες οντότητες των Ηνωμένων Εθνών και διεθνείς οργανισμοί, γεγονός που θα υπονομεύσει ακόμη περισσότερο το πολυμερές σύστημά μας», είπε. Η ισραηλινή διπλωματική αποστολή στη Γενεύη δεν έκανε κάποιο σχόλιο.

Σύμφωνα με τον Λαζαρινί, η υπηρεσία η οποία έχει παράσχει απαραίτητη βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας στη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης, «παραπαίει υπό το βάρος των αδιάκοπων επιθέσεων».

«Στη Γάζα, η υπηρεσία έχει πληρώσει πολύ ακριβό τίμημα: έχουν σκοτωθεί 193 μέλη της UNRWA. Περισσότερες από 180 εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί ζημιές σκοτώνοντας τουλάχιστον 500 ανθρώπους που αναζητούσαν την προστασία των Ηνωμένων Εθνών. Οι εγκαταστάσεις μας έχουν χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς από το Ισραήλ, την Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις», είπε.

Συμπλήρωσε πως η υπηρεσία υφίσταται μια «ενοχρηστρωμένη προσπάθεια» διάλυσής της, περιλαμβανομένων νομοθετικών πρωτοβουλιών που την απειλούν με έξωση από τις εγκαταστάσεις της και επιδιώκουν να την χαρακτηρίσουν τρομοκρατική οργάνωση.

Πολλές χώρες πάγωσαν τη χρηματοδότηση προς την UNRWA έπειτα από τις κατηγορίες του Ισραήλ ότι προσωπικό της συμμετείχε στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Οι περισσότεροι δωρητές έχουν έκτοτε ξεκινήσει εκ νέου τη χρηματοδότηση.

Ο Λαζαρινί είπε ότι η UNRWA ακόμη δεν διαθέτει τους απαραίτητους πόρους για να εκπληρώσει την αποστολή της. «Η ικανότητα της υπηρεσίας να λειτουργήσει πέραν του Αυγούστου θα εξαρτηθεί από το αν οι χώρες μέλη θα αποδεσμεύσουν τα προγραμματισμένα κονδύλια και θα παράσχουν νέα οικονομική συνδρομή στον κεντρικό προϋπολογισμό».