ΝΕΑ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ “ΡΟΖΑ ΝΕΡΑ” ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Ισχυρή αστυνομική δύναμη εκκένωσε την κατάληψη της Rosa Nera σήμερα το πρωί (¼) στα Χανιά. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν την περιοχή στις 9 το πρωί και στην συνέχεια προχώρησαν σε έφοδο στα δύο κατηλλημένα κτίρια του λόφου Καστέλι.  Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει προσαγωγές περίπου 15 ατόμων που ήταν εντός του κτιρίου την ώρα της αστυνομικής επιχείρησης ενώ κατασχέθηκαν και διάφορα αντικείμενα.

Σύμφωνα με ανάρτηση της εφημερίδας δρόμου “Άπατρις” στο athens indymedia : «η εκκένωση πραγματοποιήθηκε νωρίς τα ξημερώματα. Από τις πρώτες πρωινές ώρες αλληλέγγυος κόσμος ενημερώθηκε και άρχισε να συγκεντρώνεται.

Η επιχείρηση της εκκένωσης έγινε από ΕΚΑΜ, ενώ ως αναμενόμενο στην επιχείρηση συμμετέχουν δυνάμεις μπάτσων και από άλλες πόλεις. Ο λόφος ήταν περικυκλωμένος από μπάτσους. Μια διμοιρία μπλε -που ενδεχομένως ήρθε επί τούτοις από Ρέθυμνο- είχε αποκλείσει την είσοδο του στενού που οδηγεί στην κατάληψη. Όταν ξεκίνησε η επιχείρηση μεταφοράς του κόσμου που κρατούνταν εντός του κτηρίου (πρόκειται για 16 συλλήψεις), οι δυνάμεις των μπάτσων επιτέθηκαν με χημικά και κρότου λάμψης στους συγκεντρωμένους. Πολλά από τα χημικά τα έφαγαν οι ίδιοι γιατί δε φορούσαν μάσκες και φύσαγε. Ο κόσμος παραμένει στο σημείο που έγινε η απώθηση (στην Κανεβαρό), ενώ την είσοδο προς την κατάληψη κλείνει διμοιρία μπλέ. Εντός της κατάληψης έχει περάσει ένα σιδεράδικο προκειμένου να τη σφραγίσει πρόχειρα με λαμαρίνες και κάποιες λαμαρίνες έχουν μπει, ενώ ένα δεύτερο απωθήθηκε επιτυχώς από τον αλληλέγγυο συγκεντρωμένο κόσμο.

Κόσμος που στηρίζει την κατάληψη εξακολουθεί να συρρέει στο σημείο στην Κανεβάρο με Δασκαλογιάννη. Ενώ εξακολουθεί να ισχύει το κάλεσμα στην πλατεία Αγοράς στις 12 μμ.»

Υπενθυμίζεται ότι ο χώρος ήταν υπό κατάληψη επί 16 χρόνια, όταν η αστυνομία είχε επέμβει και τον είχε εκκενώσει τον Σεπτέμβριο του 2020. Στις 5 Ιουνίου 2021, το κτήριο της πρώην 5ης Μεραρχίας στον λόφο Καστέλι είχε ανακαταληφθεί και παρέμεινε έτσι έως σήμερα.

ΚΚΕ: καταδικάζουμε την βίαιη εκκένωση

Σε ανακοίνωση της ΤΟ Χανίων του ΚΚΕ για τη βίαια εκκένωση κατάληψης των Χανίων από την αστυνομία που παραδίδει τον χώρο στα ιδιωτικά συμφέροντα.

“Η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στα κτίρια του  Πολυτεχνείου Κρήτης στον λόφο Καστέλι και η βίαιη εκκένωση τους, πράξη που είναι καταδικαστέα, συνδέεται με ενέργειες αξιοποίησής τους που ΔΕΝ αφορούν τα συμφέροντα της πολυτεχνικής κοινότητας και των φοιτητών, αλλά την επιχειρηματική τους χρήση, όπως την εκμίσθωσή τους για την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας. Επιβεβαίωση των παραπάνω είναι και η δήλωση του υπουργού ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, ότι μετά την εκκένωση των κτιρίων, η επένδυση θα προχωρήσει.

Είναι προκλητικό το γεγονός ότι αντί να δοθεί λύση σε χρόνια προβλήματα που έχουν κατ’ επανάληψη επισημανθεί και από το φοιτητικό κίνημα, όπως η έλλειψη εστιών και τα προβλήματα που αφορούν γενικότερα τη φοιτητική μέριμνα ή όπως η λήψη μέτρων προστασίας από την πανδημία, η προτεραιότητα των πρυτανικών αρχών και της κυβέρνησης είναι η παραπέρα ιδιωτικοποίηση και προώθηση της επιχειρηματικής δράσης του ιδρύματος, συνεχίζοντας ουσιαστικά στον ίδιο δρόμο που ακολούθησαν η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι παλαιότερες. 

Σήμερα προβάλλει ακόμα περισσότερο η ανάγκη για τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία, να παλέψουν οργανωμένα, μέσα από τα σωματεία τους, τους μαζικούς φορείς και τους συλλόγους τους, ενάντια στην επιχειρηματική δράση και ιδιωτικοποίηση της Παιδείας. Η μάχη αυτή αφορά την ουσία της μόρφωσης της νεολαίας και των όρων που την λαμβάνουν. 

Να διεκδικήσουν την κάλυψη όλων των αναγκών των φοιτητών και εργαζόμενων στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Με δωρεάν μέριμνα αλλά και κτιριακές και τεχνικές υποδομές. Τα κτίρια του Πολυτεχνείου, όπως αυτό στο λόφο Καστέλι, να αξιοποιηθούν για την κάλυψη αυτών των αναγκών. Αποτελεί αίτημα το οποίο έχει επιβεβαιωθεί και από πρόσφατες αποφάσεις μαζικών φορέων. Εξ’ άλλου και ο αρχικός σκοπός της παραχώρησης του συγκεκριμένου κτιρίου προς το Πολυτεχνείο, ήδη από την ίδρυση του ήταν να στεγάσει Σχολή Καλών Τεχνών. 

Να υπερασπιστούν τα δικαιώματά και τους αγώνες τους, ενάντια στα μέτρα καταστολής του λαϊκού κινήματος, δυναμώνοντας το οργανωμένο κίνημα και τους φορείς του. Το πανεπιστημιακό άσυλο μπορεί να υπερασπιστεί από τους φοιτητές και τους εργαζόμενους των ιδρυμάτων, από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα συνολικά. Η ζωντανή, μαζική και αγωνιστική λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων και των συλλόγων εργαζομένων του ιδρύματος είναι απαραίτητος όρος για αυτό το σκοπό. 

Να καλυφθούν οι ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης των ανθρώπων που έβρισκαν καταφύγιο σε χώρους όπως αυτός στο κτίριο της παλιάς πρυτανείας. Είναι ευθύνη Κυβέρνησης και δημοτικής αρχής η ύπαρξη οργανωμένων δομών φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων.  

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στους αγώνες για όλα τα παραπάνω, για την ενίσχυση συνολικά του οργανωμένου εργατικού, λαϊκού και του φοιτητικού κινήματος.”