ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ 7,7% ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ

Ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,4% τον Νοέμβριο του 2023, από 2,9% τον Οκτώβριο σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το επίπεδο πληθωρισμού του Νοεμβρίου (2,4%) είναι το χαμηλότερο που καταγράφεται από τον Ιούλιο του 2021, σύμφωνα με τη Eurostat.

Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει στο 3% το Νοέμβριο, από 3,8% τον Οκτώβρη.

Ωστόσο, τα τρόφιμα συνέχισαν να αυξάνονται, με βραδύτερο όμως ρυθμό σε σχέση με τον Οκτώβριο. Τον Νοέμβριο ο κλάδος των τροφίμων-ποτών-καπνού κατέγραψε αύξηση 7,7% από 8,8% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Ο  δομικός πληθωρισμός στην Ελλάδα, χωρίς δηλαδή τα τρόφιμα-ποτά-καπνικά και την ενέργεια, τον Νοέμβριο υποχώρησε το 2,8% από 3,6% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Νοέμβριο (6,9%, έναντι 7,4% τον Οκτώβριο). Ακολουθούν οι υπηρεσίες (4,0%, έναντι 4,6% τον Οκτώβριο) τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,9%, έναντι 3,5% τον Οκτώβριο) και η ενέργεια (-11,5%, έναντι -11,2% τον Οκτώβριο).