ΝΑΥΑΓΙΟ ΠΥΛΟΥ: ΞΕΚΙΝΑ Η ΔΙΚΗ ΜΕ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΑ… ΘΥΜΑΤΑ

Στις 21 Μαΐου εκδικάζεται η υπόθεση του ναυαγίου της Πύλου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου, κάθονται για ακόμα μία φορά τα εξιλαστήρια θύματα που με fast track διαδικασίες ενοχοποιήθηκαν σηκώνοντας στις πλάτες τους το βάρος της αντιμεταναστευτικής πολιτικής Ελλάδας και ΕΕ. Πρόκειται για μια υπόθεση που δυστυχώς δεν κρατήθηκε και πολύ στη μνήμη σε αντίθεση με το δολοφονικό δυστύχημα των Τεμπών, παρόλο που κι εδώ υπάρχει αποκλειστική ευθύνη του Ελληνικού κράτους και της κυβέρνησης.

Όπως γράφει στο ρεπορτάζ της η Νεκταρία Ψαράκη στο thepressproject.gr εννέα Αιγύπτιοι επιζώντες, συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν κατηγορούμενοι με κακουργηματικές κατηγορίες που συνιστούν ποινές κάθειρξης δεκάδων ετών, μεταξύ αυτών και της κατηγορίας της πρόκλησης ναυαγίου, παρά τις συνεχείς δημοσιογραφικές και ερευνητικές αποκαλύψεις για τη δράση του Λιμενικού που φέρεται να ρυμούλκησε το αλιευτικό σκάφος των προσφύγων με αποτέλεσμα την ανατροπή του και τον πνιγμό εκατοντάδων ψυχών. Οι εννέα μάρτυρες κατηγορίας αναφέρθηκαν στους εννέα συλληφθέντες Αιγύπτιους ότι τους θυμούνται να δίνουν νερό και χουρμάδες στους διπλανούς τους. Αυτό ήταν αρκετό για τις προανακριτικές αρχές ώστε να τους κατατάξουν στα «μέλη του πληρώματος με διακριτούς ρόλους» και να τους αποδώσουν τις κακουργηματικές κατηγορίες της παράνομης διακίνησης μεταναστών, της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της πρόκλησης ναυαγίου και της παράνομης εισόδου στη χώρα.

 ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

Οι πρόσφυγες στο αλιευτικό “Αντριάνα” στον Ιούνιο του 2023, πολύ πριν τη μοιραία στιγμή, βρίσκονταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα διεθνή ύδατα και συγκεκριμένα σε ελληνική ζώνη διάσωσης και προχωρούσαν σε συνεχείς εκκλήσεις διάσωσης και σε αποστολή σημάτων κινδύνου. «Δεν μας ενδιέφερε αν θα ανταποκριθεί η Λιβυκή, η Μαλτέζικη, η Ιταλική, ή η Ελληνική Ακτοφυλακή. Θέλαμε να σωθούμε», είπαν αργότερα. Τόσο το ελληνικό Λιμενικό Σώμα όσο και η Frontex γνώριζαν και παρακολουθούσαν την κατάσταση του αλιευτικού “Αντριάνα” για 24 ολόκληρες ώρες χωρίς να επιχειρούν διάσωση όπως απαιτούσαν τα πρωτόκολλα. Αντιθέτως, αντί για διασωστικό πλοίο, στάλθηκε το περιπολικό σκάφος 920 του Ελληνικού Λιμενικού με εντολή να αρχίσει την παράνομη επιχείρηση απομάκρυνσης των προσφύγων από την ελληνική ζώνη διάσωσης,

Η Ελληνική Ακτοφυλακή λειτούργησε ως ο χάρτης των προσφύγων, αφού προπορευόταν του “Αντριάνα” έχοντας υψώσει ένα λευκό φως, δείχνοντας τον δρόμο προς την Ιταλία. «Μας είπαν ότι θα μας πάνε στην Ιταλία», είπαν οι πρόσφυγες σε δημοσιογράφους και ερευνητές αργότερα. Κατά τη διάρκεια του push forward, η μηχανή του αλιευτικού σκάφους χάλασε ξανά.

Τότε, σύμφωνα με τις σαφείς και λεπτομερείς διηγήσεις των ίδιων των επιζώντων, το Λιμενικό σκάφος επιχείρησε δύο φορές ρυμούλκηση με ένα μπλε σχοινί. Η δεύτερη ήταν μοιραία. Το αποτέλεσμα ήταν η ανατροπή του αλιευτικού σκάφους το οποίο είχε 600 πρόσφυγες κυρίως πακιστανικής καταγωγής και περίπου 150 πρόσφυγες συριακής, αιγυπτιακής και παλαιστινιακής καταγωγής οι οποίοι έπεσαν στη θάλασσα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες τους, ακόμη και τότε το λιμενικό σκάφος έμεινε αμέτοχο. Πρόσφυγες αναφέρουν ότι παρέμειναν στο νερό από μισή ώρα έως και δύο ώρες. Μετά το πέρας αυτού του διαστήματος ξεκίνησε μία υποτυπώδης επιχείρηση διάσωσης. Το αποτέλεσμα ήταν η ανάσυρση 84 σορών και 104 ζωντανών προσφύγων.

Το ντόμινο πληροφοριών σχετικά με τη δράση του λιμενικού αποκαλύφθηκε μετά από δημοσιογράφους και ανεξάρτητους ερευνητές. Καμία πληροφορία δεν συμπεριλήφθηκε στην δικογραφία. Ούτε καν στην έκθεση πραγματογνωμοσύνης, η οποία απέδωσε την πρόκληση ναυαγίου στην ευστάθεια του πλοιαρίου και στην εσωτερική μετακίνηση των επιβαινόντων. Η μήνυση δε 45 εκ των επιζώντων σε βάρος του ελληνικού λιμενικού είναι ακόμη στο Ναυτοδικείο. 11 μήνες μετά. Το αρχικό αίτημα δε των δικηγόρων υπεράσπισης για τη μη διεξαγωγή της δίκης λόγω έλλειψης δικαιοδοσίας των ελληνικών δικαστηρίων, αφού το ναυάγιο συνέβη σε διεθνή ύδατα, απορρίφθηκε με βούλευμα, με την ελληνική Δικαιοσύνη να δηλώνει ότι η υπόθεση προχωράει σε ακροαματική διαδικασία την Τρίτη 21 Μαΐου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Καλαμάτας όπου αναμένεται οι δικηγόροι να υποβάλλουν ξανά αίτημα για την έλλειψη δικαιοδοσίας αφού πλέον υπάρχει σχετική νομολογία, με τα δικαστήρια της Ρόδου, της Μυκόνου, των Χανίων και του Ηρακλείου να έχουν αποδεχθεί σχετικές ενστάσεις μέσα σε ένα χρόνο.

«ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΤΟΧΟΣ Η ΔΙΑΣΩΣΗ»

Η δικηγόρος υπεράσπισης Βίκυ Αγγελίδου, στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 16/05/2024 στην ΕΣΗΕΑ, θύμισε ότι το ελληνικό λιμενικό, όχι μόνο επιχείρησε να βγάλει από το ελληνικό SAR το αλιευτικό Αντριάνα, αλλά όταν το σχέδιό τους ναυάγησε, οι λιμενικές αρχές φυλάκισαν 9 ανθρώπους με fast track διαδικασίες, όπως άλλωστε συνηθίζεται.

«Εννιά άνθρωποι είναι στη φυλακή χωρίς να γνωρίζουν γιατί είναι στη φυλακή», είπε ο συνήγορος υπεράσπισης Δημήτρης Χούλης, συνεχίζοντας: « Το ναυάγιο της Πυλου ήταν μεγάλη ευκαιρία να σταματήσουν οι επαναπροωθήσεις. Ήταν μεγάλη ευκαιρία να βρούμε νόμιμες οδούς για να σταματήσουμε τα κυκλώματα διακίνησης, αντί να την αρπάξουμε έχουμε εννιά ανθρώπους στη φυλακή. Το ελληνικό λιμενικό είχε βέβαια κλειστές τις κάμερες, διότι από την αρχή ήθελε να επαναπροωθήσει. Αντί να στείλουν διασωστικό σκάφος, έστειλαν το περιπολικό 920 με πέντε ειδικοδυναμίτες. Ακόμη και μετά την ρυμούλκηση έμειναν από 30 λεπτά ως δύο ώρες μακριά χωρίς να κάνουν καμία κίνηση για να διασώσουν. Αυτοί οι εννέα, είναι αυτοί που επιβίωσαν. Και βρήκαμε και άλλους εννέα κακομοίρηδες να καταθέσουν ότι τους είδαν να δίνουν ένα νερό και ένα χουρμά. Πρέπει να απαιτήσουμε μία δίκαιη δίκη.», κατέληξε.

Η συνήγορος υπεράσπισης Έφη Δούση θύμισε, ότι εκτός από τις τρεις βασικές κατηγορίες, δηλαδή τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διακίνησης μεταναστών και παράνομης εισόδου, κατηγορούνται και για πρόκληση ναυαγίου με το αποδεικτικό υλικό να μην υπάρχει, να είναι έωλο. Τόνισε επίσης, ότι το έργο της Δικαιοσύνης αναγκάζεται να το κάνει η υπεράσπιση. «Η υπεράσπιση, μέσα σε ένα τεράστιο αγώνα, εισφέρει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα έπρεπε οι αρχές να αναζητήσουν. Η υπεράσπιση πρέπει να κάνει τον ναυτοδίκη, τον δικηγόρο και τον ερευνητή. Έχουμε μία δικογραφία που σχηματίζεται μόλις σε τρεις μήνες. Γνωρίζετε ήδη ότι το ναυτοδικείο Πειραιά, εξετάζει 11 μήνες και δεν έχει καταλήξει για την πρόκληση ναυαγίου. Οι μόνες διώξεις που έχουν ασκηθεί μέχρι στιγμής από την ελληνική δικαιοσύνη, είναι εναντίον των εννιά Αιγυπτίων που δικάζονται στις 21 Μαΐου. Είναι ξεκάθαρο ότι όλες οι ενέργειες που διατάχθηκαν από τις ελληνικές αρχές δεν αποτελούν διάσωση σύμφωνα με τα πρωτόκολλα. Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί εναντίον των εννιά ξεχνά κάτι: τα αίτια της βύθισης. Δεν υπάρχουν πουθενά. Το πώς βυθίστηκε το Αντριάνα δεν υπάρχει. Και αυτό γιατί δεν συλλέγεται όλο το υλικό που οφείλουν να συλλέξουν. Το αίτημά μας για το άνοιγμα των κινητών απορρίπτεται. Το αίτημα συλλογής αποδεικτικών υλικών για την αποτελεσματική διερεύνηση των αιτιών της βύθισης απορρίπτεται. Το αίτημα να εξεταστούν και οι 104 επιζώντες του ναυαγίου απορρίπτεται. Έχουμε μία δικογραφία για να διερευνηθεί και να αποκαλυφθεί τι συνέβη σε ένα ναυάγιο που κόστισε τη ζωή σε 600 ανθρώπους και αυτή η διερεύνηση δεν έχει γίνει με όλα τα σχετικά αιτήματα να απορρίπτονται και αντ’ αυτού κατηγορούνται εννιά άνθρωποι για να συγκαλυφθεί η ευθύνη για τις πράξεις των ελληνικών αρχών. »