ΝΑΥΑΓΙΟ ΠΥΛΟΥ: ΤΕΛΟΣ Η ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΖΩΝΤΩΝ – ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΝΕΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Ελεύθερος αφέθηκε χτες, Πέμπτη (20/6), και ο τελευταίος από τους 9 επιζώντες και κατηγορούμενος για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, ένα μήνα μετά την αθώωσή του από το δικαστήριο της Καλαμάτας.

Υπενθυμίζεται ότι οι 9 κατηγορούμενοι επιζώντες του ναυαγίου στην Πύλο αθωώθηκαν με τον εισαγγελέα της έδρας κατά την αγόρευσή του να κάνει λόγο για απαράδεκτη ποινική δίωξη.

Οι συνήγοροι των κρατουμένων κατέθεταν όλο αυτό το διάστημα αντιρρήσεις ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου κατά της κράτησης. Στις αντιρρήσεις τους σημείωναν πως οι πρόσφυγες είναι θύματα του ναυαγίου, όπως και οι υπόλοιποι επιζήσαντες, και έχουν καταθέσει αίτημα για χορήγηση ασύλου εδώ και μήνες, ενόσω ήταν προσωρινά κρατούμενοι, και δεν φέρουν καμία ευθύνη για την καθυστέρηση της διαδικασίας.

Σημείωναν ακόμη πως η απόφαση στερείται νόμιμης αιτιολογίας και επιπλέον επικαλείται στοιχεία που πιθανόν έχουν εμφιλοχωρήσει εσφαλμένα στο σκεπτικό της.

Σε κάθε περίπτωση, οι πρόσφυγες που έχουν υποστεί άδικα 11 μήνες εγκλεισμού στις φυλακές αναμένεται να αξιώσουν αποζημίωση από το ελληνικό κράτος.