Στις 21 Μαΐου 2024, πρόκειται να ξεκινήσει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Καλαμάτας η δίκη των 9 Αιγύπτιων που διασώθηκαν από το πολύνεκρο ναυάγιο της 14ης Ιουνίου 2023 στα ανοιχτά της Πύλου και οι οποίοι, μετά τη διάσωση τους, βρέθηκαν κατηγορούμενοι ως «οι διακινητές», παραμένουν, δε, έκτοτε προφυλακισμένοι, κατηγορούμενοι για τα αδικήματα της πρόκλησης ναυαγίου, της διακίνησης, της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και της παράνομης εισόδου.
Με αφορμή την δίκη, η «Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για το ναυάγιο της Πύλου», εξέδωσε ανακοίνωση, ζητώντας να μη γίνουν αποδιοπομπαίοι τράγοι του εγκλήματος της Πύλου οι εννέα Αιγύπτιοι επιζώντες του εγκλήματος.
Η Πρωτοβουλία σημειώνει ότι οι εννέα Αιγύπτιοι προφυλακίστηκαν αμέσως μετά τη διάσωσή τους και κατηγoρούνται για πρόκληση ναυαγίου, διακίνηση, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και παράνομη είσοδο, γεγονός που «αποπροσανατολίζει τη δικαστική έρευνα και δημιουργεί την εύλογη πεποίθηση ότι επιδιώκεται η συγκάλυψη των ευθυνών των αρμοδίων για τη διάσωση ελληνικών αρχών».
Όπως επισημαίνει η Πρωτοβουλία, παρακολουθεί «την υπόθεση αυτή με μεγάλο προβληματισμό και με εύλογη ανησυχία, καθώς οι κατηγορίες που αποδίδονται, δεν επιβεβαιώνονται από τα πραγματικά περιστατικά, ενώ ισχυρές σκοπιμότητες θέτουν σε διακινδύνευση την νηφάλια αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού και των πραγματικών αιτίων και υπαιτίων της τραγωδίας».
Τέλος υπογραμμίζει ότι θα παρίσταται ως νομικός παρατηρητής στη δίκη, στηρίζοντας επίσης το κάλεσμα για συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας στις 21 Μαΐου.
Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας έχει ως εξής:
«Να μην γίνουν οι 9 Αιγύπτιοι επιζώντες “αποδιοπομπαίοι τράγοι” του εγκλήματος της Πύλου (Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας ενόψει της δίκης της 21 Μαΐου. Ανάρτηση: 29/4/2024)
Στις 21 Μαΐου 2024, πρόκειται να ξεκινήσει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Καλαμάτας η δίκη των 9 Αιγύπτιων που διασώθηκαν από το πολύνεκρο ναυάγιο της 14ης Ιουνίου 2023 στα ανοιχτά της Πύλου και οι οποίοι, μετά τη διάσωση τους, βρέθηκαν κατηγορούμενοι ως «οι διακινητές», παραμένουν, δε, έκτοτε προφυλακισμένοι, κατηγορούμενοι για τα αδικήματα της πρόκλησης ναυαγίου, της διακίνησης, της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και της παράνομης εισόδου.
Ως Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για το ναυάγιο της Πύλου, παρακολουθούμε την υπόθεση αυτή με μεγάλο προβληματισμό και με εύλογη ανησυχία, καθώς οι κατηγορίες που αποδίδονται, δεν επιβεβαιώνονται από τα πραγματικά περιστατικά, ενώ ισχυρές σκοπιμότητες θέτουν σε διακινδύνευση την νηφάλια αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού και των πραγματικών αιτίων και υπαιτίων της τραγωδίας.
Η απόδοση της κατηγορίας και της ευθύνης για την “πρόκληση ναυαγίου” σε πρόσωπα που ήταν και αυτοί πρόσφυγες και διακινούμενοι, αλλά υποδείχθηκαν εξ αρχής από δημόσια πρόσωπα ως οι υπαίτιοι του χαμού των πλέον των 600 ανθρώπινων ζωών, αποπροσανατολίζει τη δικαστική έρευνα και δημιουργεί την εύλογη πεποίθηση ότι επιδιώκεται η συγκάλυψη των ευθυνών των αρμοδίων για τη διάσωση ελληνικών αρχών, που ήταν ενήμερες επί τουλάχιστον 15 ώρες για το υπερφορτωμένο και καταφανώς μη αξιόπλοο σκάφος, αλλά δεν έπραξαν τα όσα όφειλαν για την έγκαιρη παρέμβαση και διάσωση των επιβαινόντων. Τα ήδη δημοσιευμένα αποδεικτικά στοιχεία βοούν ως προς τις ευθύνες του Ελληνικού Λιμενικού για την πρόκληση του ναυαγίου, τόσο μέσω παράλειψης οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας διάσωσης όσο και μέσω της επιχείρησης ρυμούλκησης του αλιευτικού που είχε ως άμεση συνέπεια την ανατροπή και βύθισή του, την οποία αρνείται το Λιμενικό, αλλά καταμαρτυρούν δεκάδες από τους διασωθέντες.
Σημειώνουμε ότι η απόδοση της κατηγορίας του “διακινητή” σε διακινούμενους (πρόσωπα που όπως και οι υπόλοιποι μπαίνουν στα πλοιάρια της μετανάστευσης, με μόνο σκοπό να μπορέσουν να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη) αποτελεί συνήθη πρακτική των ελληνικών αρχών, με στόχο την εγκληματοποίηση της μετανάστευσης και την απαξίωση του προσφυγικού ζητήματος και με αποτέλεσμα τον άδικο εγκλεισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στις ελληνικές φυλακές με βαρύτατες ποινές κάθειρξης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι συνήγοροι των 9 Αιγύπτιων επιζώντων του ναυαγίου καταγγέλλουν σοβαρά ελλείμματα ως προς τη μη τήρηση ουσιαστικών και διαδικαστικών εγγυήσεων, και δη, στη λήψη των καταθέσεων, στην διερεύνηση των συνθηκών του ναυαγίου αλλά και εμπόδια στην άσκηση των υπερασπιστικών τους δικαιωμάτων, καθώς αιτήματά τους για μάρτυρες και αποδείξεις απορρίφθηκαν χωρίς αιτιολογία και κρίσιμες έρευνες και πραγματογνωμοσύνες δεν έλαβαν ποτέ χώρα μέχρι σήμερα.
Ως Πρωτοβουλία, επισημαίνουμε τον κίνδυνο μιας δίκης-fast track (ταχύρρυθμης) που θα έχει ως επίδικο την απόσειση των ευθυνών των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών για το ναυάγιο. Επισημαίνουμε τον κίνδυνο της συγκάλυψης των ποινικών ευθυνών του Λιμενικού Σώματος, η διερεύνηση των οποίων ακόμα εκκρεμεί σήμερα, μετά την μήνυση που ένας μεγάλος αριθμός των επιζώντων έχει καταθέσει ενώπιον του Ναυτοδικείου Πειραιά.
Ως Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για το ναυάγιο της Πύλου, ενώνουμε τις φωνές μας με αυτές των οργανώσεων δικαιωμάτων του ανθρώπου, των συνηγόρων και των 9 Αιγύπτιων κατηγορούμενων που διεκδικούν να μην μετατραπούν σε “αποδιοπομπαίους τράγους” του μεγαλύτερου, εδώ και δεκαετίες, εγκλήματος που έλαβε χώρα στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών και που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο άνω των 600 ανθρώπων.
Δηλώνουμε ότι αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας μας θα παρίσταται στη δίκη με το ρόλο του νομικού παρατηρητή και θα εκδώσει σχετική έκθεση για τα όσα θα λάβουν χώρα σε αυτή.
Στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία δημοσιότητας της δίκης, ανάμεσά τους και το κάλεσμα για συγκέντρωση έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας στις 21 Μαΐου 2024 στις 9πμ.
Διεκδικούμε μια δίκαιη δίκη και μια αληθινή, αντικειμενική, ανεξάρτητη και εξαντλητική διερεύνηση των συνθηκών του ναυαγίου στο πλαίσιο της κατατεθείσας μήνυσης ενώπιον του Ναυτοδικείου Πειραιά, με στόχο να αναδειχθεί η αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες σε όλους εκείνους που επιλήφθηκαν του περιστατικού από οποιαδήποτε θέση και με οποιαδήποτε ιδιότητα».