«ΝΑ ΚΑΘΑΙΡΕΘΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΘΕΣΗ ΛΟΒΕΡΔΟΣ – ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ»

Τον Απρίλιο του 2012 ο Ανδρέας Λοβέρδος, υπουργός Υγείας τότε, και ο …μόνιμος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, διαπόμπευσαν 32 οροθετικές γυναίκες, οδηγώντας κάποιες από αυτές στην αυτοκτονία. Κατόπιν μιας επιχείρησης – σκούπα, οι γυναίκες είχαν συλληφθεί και είχαν διωχθεί για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος με βάση την διαβόητη υγειονομική διάταξη 39Α του τότε υπουργού Υγείας, με την κατηγορία ότι ήταν δήθεν αδήλωτες σεξεργάτριες. Τον Δεκέμβριο του 2016 οι οροθετικές γυναίκες κρίθηκαν αθώες από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελειοδικών.

Οι γυναίκες αυτές εξαναγκάστηκαν σε αιμοληψία στα αστυνομικά τμήματα, ενώ δόθηκε εντολή να δημοσιευθούν οι φωτογραφίες και τα προσωπικά στοιχεία 29 γυναικών εξ αυτών, με τις 26 να προφυλακίζονται. Χρησιμοποιώντας σαν δικαιολογία την προστασία της δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση τότε προχώρησε σε σωρεία παρανομιών σχετικά με την προσαγωγή, τη σύλληψη και την κράτηση τους, προκαλώντας ευρεία κοινωνική κατακραυγή και την έντονη διαμαρτυρία φεμινιστικών οργανώσεων και οργανισμών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η διαπόμπευση των γυναικών ήταν ένα έγκλημα κρατικής βίας που αποτέλεσε το πρώτο βήμα του Ακραίου Κέντρου προς τον εκφοβισμό της κοινωνίας, με τις περισσότερες κοπέλες που υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις όχι μόνο να μην γνωρίζουν ότι ήταν φορείς του HIV, αλλά να βλέπουν και τα προσωπικά τους δεδομένα να είναι δημοσιευμένα παντού.

Σήμερα, 11 χρόνια αργότερα και ενώ κάποιες γυναίκες έχουν φύγει από την ζωή, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τις δικαίωσε, κρίνοντας ομόφωνα “ότι υπήρξαν δύο παραβιάσεις του άρθρου 8 (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”, επιδικάζοντας αποζημιώσεις.

Εμείς στεκόμαστε πάντα στο πλευρό των θυμάτων της κρατικής βίας, της συστημικής πατριαρχίας, του θεσμικού κανιβαλισμού και μισογυνισμού.

Ζητάμε την αυστηρή αποπομπή του Ανδρέα Λοβέρδου και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από κάθε παρούσα και μελλοντική θεσμική αρμοδιότητα και την άμεση καθαίρεση από κάθε βουλευτική ή υπουργική θέση.

Τομέας: Ισότητας Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+[email protected]