«ΜΟΝΤΑΖΙΕΡΑ» ΚΑΙ ΣΤΗ EUROVISION

Το Ισραήλ διαγωνίστηκε στον δεύτερο ημιτελικό της Eurovision 2024, το βράδυ της Πέμπτης (09/05) στο Μάλμε της Σουηδίας, με το τραγούδι «Hurricane» που ερμήνευσε η Eden Golan. Η χώρα έτυχε αποδοκιμασιών από τους θεατές κατά τη γενική πρόβα του δεύτερου ημιτελικού, που έγινε το βράδυ της Τετάρτης (08/05).

Η συμμετοχή του Ισραήλ πέρασε από σαράντα κύματα λόγω του εν εξελίξει πολέμου της χώρας στη Λωρίδα της Γάζας με την παλαιστινιακή οργάνωση της Χαμάς. Όσον αφορά στην παρουσίαση του τραγουδιού, στη σκηνή βρισκόταν μία μεγάλη κυκλική κατασκευή, η οποία αρχικά έμοιαζε με τούνελ. H σκηνή φωτίστηκε με μπλε χρωματισμούς, καθώς κατά τη διάρκεια της εμφάνισης κυριάρχησε η αίσθηση καταιγίδας, και η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με πορτοκαλί φωτισμούς – σαν την ανατολή του Ήλιου που συμβολίζει την ελπίδα.

Μπορεί η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Σουηδίας (SVT) να δήλωσε ότι δεν πρόκειται να καλύψει με εφέ τυχόν αποδοκιμασίες εναντίον της ισραηλινής συμμετοχής, ωστόσο έγινε εμφανές πως χρησιμοποιήθηκαν εφέ χειροκροτημάτων κατά την τηλεοπτική μετάδοση.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η EDEN GOLAN

Τα ταλέντα της Eden Golan περιλαμβάνουν το τραγούδι, τη σύνθεση τραγουδιών, τη μουσική παραγωγή και τον χορό. Στην ηλικία των 9 ετών, κέρδισε την αναγνώριση συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς και κερδίζοντας πολλά βραβεία.

Η Eden Golan, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Eurovision, ήταν η βασική τραγουδίστρια σε ένα girl group για δύο χρόνια. Μάλιστα, εμφανίστηκε σε διάφορες μουσικές σκηνές, φεστιβάλ και τηλεοπτικές εκπομπές, πριν ενταχθεί στην εταιρεία και στον εκδοτικό οίκο Session42 σε ηλικία 18 ετών.

Το μουσικό στυλ της Eden Golan περιλαμβάνει την ποπ, τη σόουλ και την R&B, αντλώντας έμπνευση από καλλιτέχνες όπως η Beyoncé, η Ariana Grande, η Jessie J, η RAYE, η Whitney Houston και ο Justin Timberlake.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ EBU ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Η διοργανώτρια Αρχή της Eurovision 2024, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU), πήρε θέση στο ζήτημα της συμμετοχής του Ισραήλ στον φετινό διαγωνισμό μέσα από ανακοίνωσή της που είχε δημοσιευθεί στις 8 Δεκεμβρίου 2023 και είχε σημειώσει πως δεν σχεδίαζε να αποκλείσει το Ισραήλ.

Χαρακτηριστικά, σε σχετική τοποθέτησή της που δημοσιεύθηκε στη βελγική εφημερίδα HLN, η EBU τόνισε: «Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι ένας διαγωνισμός για δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς από όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Είναι ένας διαγωνισμός για ραδιοτηλεοπτικούς φορείς – όχι για κυβερνήσεις – και ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας συμμετέχει στον διαγωνισμό εδώ και 50 χρόνια. Η EBU είναι ένας οργανισμός που καθοδηγείται από τα μέλη της. Τα διοικητικά όργανα της EBU – με επικεφαλής το Διοικητικό Συμβούλιο – εκπροσωπούν τα μέλη. Τα όργανα αυτά αξιολόγησαν τον κατάλογο των συμμετεχόντων και αποφάσισαν ότι ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας συμμορφώνεται με όλους τους κανόνες του διαγωνισμού. Μαζί με άλλα 36 κανάλια, μπορεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό του 2024».

Ακόμα, επισημαίνεται ότι η EBU βάσισε την απόφασή της αυτή στη στάση άλλων διεθνών οργανισμών απέναντι στο Ισραήλ. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συμπεριληπτική στάση απέναντι στους Ισραηλινούς συμμετέχοντες σε μεγάλους διαγωνισμούς, ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision παραμένει ένα μη πολιτικό γεγονός, που ενώνει το κοινό σε όλο τον κόσμο μέσω της μουσικής», κατέληξε στην τοποθέτησή της η EBU.

Πηγή: ieidiseis.gr