ΜΟΛΙΣ ΤΟ 10% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Μόλις ένας στους δέκα Έλληνες δηλώνουν ευτυχισμένοι από την καθημερινότητά τους, όπως προκύπτει από την έρευνα του διεθνούς δικτύου IRIS (International Research Institutes), με την συμμετοχή, εκ μέρους της Ελλάδας, της Focus Bari.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας με θέμα «Επιδιώξεις – Όνειρα – Προσδοκίες», μόνο ένας στους δέκα Έλληνες δηλώνει ότι ζει ευτυχισμένος την ζωή που θα ήθελε να ζει, και οι υπόλοιποι αισθάνονται μεγάλη απόσταση μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου.

Επίσης, επτά στους δέκα Έλληνες δεν θεωρούν ότι έχουν «κοινό όνειρο», με το 71% να πιστεύει ότι οι Έλληνες εκφράζουν απαιτήσεις προς τη χώρα τους, θεωρώντας ότι το ισχυρό αξιακό της σύστημα έχει χαθεί.

Επιπλέον, έξι στους δέκα Έλληνες θα ήθελαν, αν μπορούσαν, να ζουν σε μια άλλη χώρα, κατά προτίμηση στην Ελβετία, στις ΗΠΑ, στην Ιταλία και άλλες.

Σύμφωνα με την έρευνα:

  • Μόνο το 9% των Ελλήνων παραδέχεται ότι η καθημερινότητά τους είναι αυτή που επιθυμούσαν και μόλις το 4% δηλώνει ότι η σημερινή Ελλάδα είναι η χώρα των ονείρων τους.
  • Οι Έλληνες αντιλαμβάνονται πως υπάρχει έλλειψη συνοχής των πολιτών στη χώρα τους, καθώς 7 στους 10 (71%), απαντούν ότι δεν υπάρχει κοινός στόχος και εκφράζουν την ανάγκη να αισθανθούν ξανά περήφανοι για τη χώρα τους.
  • Οι πολίτες πιστεύουν ότι η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, είναι απαραίτητη για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, η οποία είναι και το άμεσο ζητούμενο για την υπέρβαση των καθημερινών προκλήσεων σε ζητήματα ζωτικής σημασίας. Επιπλέον επισημαίνουν την ανάγκη για ριζικές αλλαγές στα βασικά δημόσια αγαθά, πρωτίστως στον τομέα της υγείας, αλλά και στην εκπαίδευση, την απασχόληση και στη δικαιοσύνη, ώστε να καταχυρώνεται άμεση και ισότιμη πρόσβαση για όλους.
  • Τα παραπάνω μέτρα, θα τους εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο και την ενδυνάμωση της ψυχολογίας τους ( να έχουν ή να μπορούν να έχουν όνειρα και στόχους), καθώς και τη βελτίωση της οικογενειακής τους ζωής (θαλπωρή), τα οποία έχει πληγεί από το άγχος για τον αγώνα της καθημερινής τους επιβίωσης

Τέλος σημεώνεται ότι το 58% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να φροντίσει πρώτα τους Έλληνες. Προκειμένου να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, οι πολίτες πιστεύουν ότι η κυβέρνηση και γενικότερα η κεντρική πολιτική εξουσία οφείλουν να:

  • ενστερνιστούν τις ανάγκες τους
  • δείξουν ευαισθησία στα προβλήματά τους
  • διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της χώρας σε ζωτικούς τομείς
    (οικονομία, υγεία, παιδεία, δικαιοσύνη).