ΜΝΗΜΕΙΟ ΝΤΡΟΠΗΣ Η ΔΙΩΞΗ ΤΗΣ 19ΧΡΟΝΗΣ ΘΥΜΑΤΟΣ TRAFFICKING

Τη Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024, το κορίτσι που έγινε γνωστό στο πανελλήνιο ως η 19χρονη κοπέλα που αιχμαλώτισε και εξέδιδε ο αστυνομικός Δημήτρης Μπουγιούκος στην Ηλιούπολη το 2021, καλείται να δικαστεί ως κατηγορούμενη διότι, «διαπιστώθηκε να εκδίδεται με αμοιβή (τότε που ήταν αιχμάλωτη) χωρίς το απαιτούμενο πιστοποιητικό άσκησης επαγγέλματος» και «κατελήφθη να κατέχει ναρκωτικά για δική της αποκλειστικά χρήση»!

Η 19χρονη από την Ηλιούπολη, που έγινε σύμβολο για όλες τις επιζήσασες-θύματα trafficking, όταν κατάφερε να ξεφύγει από τον απαγωγέα της και προαγωγό αστυνομικό,. με τη βοήθεια μιας σερβιτόρας, δέχτηκε κλητήριο θέσπισμα από την εισαγγελία, με αφορμή μια…. ανώνυμη καταγγελία.

Αυτό που κάνει εντύπωση, όπως αναφέρει και το ρεπορτάζ της Φωτεινής Λαμπρίδη στο tvxs.gr είναι ότι η ημερομηνία της διάπραξης της παράνομης πράξης που κατηγορείται η 19χρονη συμπίπτει με την περίοδο που ήταν αιχμάλωτη από τον αστυνομικό.

Αξίζει να υπογραμμιστεί, πως η κλήτευση, ήρθε έναν μήνα πριν τη δίκη στο Εφετείο, στο οποίο έχει προσφύγει ο αστυνομικός και η οποία θα ξεκινούσε χθες Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου και σύμφωνα με τα όσα λένε νομικοί ο αστυνομικός θα μπορούσε να την χρησιμοποιήσει υπέρ του.

Οι δικηγόροι του θύματος, Δήμητρα Κεραμίδα και Αντωνία Λεγάκη τονίζουν ότι «η ποινική δίωξη ασκήθηκε κατόπιν μήνυσης του αστυνομικού, ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί για εμπορία ανθρώπων κατ’ επάγγελμα. Αυτός δηλαδή που είχε αιχμαλωτίσει το κορίτσι και το εξέδιδε, την μήνυσε ότι εκδιδόταν χωρίς πιστοποιητικό. Κι ο εισαγγελέας, άσκησε ποινική δίωξη στο κορίτσι!

Ότι δηλαδή όταν ήταν αιχμάλωτη και την εξέδιδαν με τη βία (αυτό έχει αποδειχθεί με δικαστική απόφαση) δεν είχε εκδώσει πιστοποιητικό ιερόδουλης!

Ο ίδιος αστυνομικός που καταδικάστηκε για εμπορία ανθρώπων κατ’ επάγγελμα (το επαναλαμβάνουμε για να μην ξεχνιόμαστε) μήνυσε το κορίτσι που είχε αιχμαλωτίσει, για κατοχή μικροποσότητας χασίς, παρ’ ότι δεν επιβεβαιώθηκε αυτό από κανένα στοιχείο! Παρά ταύτα ο εισαγγελέας της άσκησε δίωξη και για κατοχή ναρκωτικών!».

«Τι να σχολιάσουμε; Μνημείο ντροπής για την Εισαγγελική Αρχή και την Ελληνική Δικαιοσύνη! Το θύμα trafficking όχι μόνο παραμένει απροστάτευτο, αλλά σύρεται κατηγορούμενη με εισαγγελική σφραγίδα! Η Δικαιοσύνη τιμωρεί το θύμα ακόμη και μετά την πρωτόδικη δικαίωση του!» καταλήγουν η Δήμητρα Κεραμίδα και η Αντωνία Λεγάκη.

Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο του 2022 ο αστυνομικός είχε κριθεί ένοχος με οριακή πλειοψηφία με ψήφους 4 έναντι 3 για το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπου για την υπόθεση traffiking με θύμα τη 19χρονη κοπέλα. Του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και η ποινή της κάθειρξης 5,5 ετών κατά συγχώνευση που επιβλήθηκε στον αστυνομικό έχει ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.

Παραμένει ελεύθερος παρά τις καταγγελίες των συνηγόρων της 19χρονης, για τις απειλές εναντίον της όπως είχαν καταγγείλει οι δικηγόροι της κοπέλας.: «Στις 30/03/2023, ο αστυνομικός Δ. Μ. , ο οποίος καταδικάστηκε για κατ’ επάγγελμα εμπορία ανθρώπων, έκανε, μέσα από το προσωπικό του προφίλ που διατηρεί στον διαδικτυακό ιστότοπο του facebook, την εξής ανάρτηση “Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις θα επιτεθώ, αν δεν με έχεις πειράξει πρώτος/η. Αν έχεις κάνει το λάθος όμως, καλό θα ήταν να ψάξεις πλοίο να φύγεις. Γιατί θα σε βρω. Και αν σε βρω θα σε κάνω να το μετανιώσεις πικρά που με προκάλεσες!», γράφει ενώ σε άλλο σημείο της ανάρτησης προσθέτει «ή θα σε «διαλύσω» και δεν θα μπορείς να «μαζέψεις κομμάτια σου» ή δεν θα ασχοληθώ καν. Αλλά μην πιστέψεις ότι θα γίνει το δεύτερο αν κάνεις το λάθος!”.

Παρέμβαση Άρειου Πάγου για τη δίωξη

Εν το μεταξύ, μετά τη δημοσιότητα που πήρε η άσκηση δίωξης της 19χρονης, η εισαγγελέας του Άριου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη διέταξε έρευνα.

Συγκεκριμένα εισαγγελέας αναφέρει στη παραγγελία της προς τις αρμόδιες αρχές: «Σας αποστέλλουμε δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου (Η ΑΥΓΗ: “Trafficking στην Ηλιούπολη/Σέρνουν σε δίκη την 19χρονη-θύμα του αστυνομικού μαστροπού”, efsyn: “Διώκεται η 19χρονη, θύμα trafficking από την Ηλιούπολη”, in.gr: “Ηλιούπολη: Διώκεται ποινικά η 19χρονη θύμα trafficking κατόπιν ανώνυμου τηλεφωνήματος”), σύμφωνα με τα οποία διώκεται και πρόκειται να δικαστεί στις 26 Φεβρουαρίου 19χρονη, θύμα trafficking, με βάση ανώνυμη καταγγελία, κατηγορούμενη ως υπαίτια του ότι “διαπιστώθηκε να εκδίδεται με αμοιβή, χωρίς να κατέχει το απαιτούμενο πιστοποιητικό άσκησης επαγγέλματος και χωρίς να υποβάλλεται στους σχετικούς ιατρικούς ελέγχους”, ενώ η πράξη αυτή που της αποδίδεται φέρεται να τελέστηκε όσο η ίδια ήταν αιχμάλωτη του προαγωγού αστυνομικού, που την εξέδιδε και την κακοποιούσε, αυτός δε ήδη έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 5,5 ετών σε πρώτο βαθμό και επίκειται η άμεση εκδίκαση της έφεσής του.

Λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα της πιο πάνω περίπτωσης, παρακαλούμε αφενός μεν, να ερευνήσετε τη βασιμότητα της καταγγελίας και να μας ενημερώσετε άμεσα, ήτοι εντός της σήμερον, αφετέρου δε, σε καταφατική περίπτωση, να προβείτε στις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά το αρμόδιο Δικαστήριο της 26/2/2024».

Την υπόθεση της 19χρονης είχε αποκαλύψει το ΤΡΡ.