ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΣE ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ SPIEGEL ΚΑΙ ΤΩΝ REPORTERS UNITED

Σύμφωνα με τις έρευνες του Γερμανικού περιοδικού Spiegel και των Reporters United που ερεύνησαν υπόθεση πιθανής «σύγκρουσης συμφερόντων που οδήγησε στην παραίτηση του αντιπροέδρου του Ελληνογερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου», μετά από την έναρξη των ερευνών, όπως αναφέρουν.

Πρόκειται για την παραίτηση του αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Γιώργου Πατεράκη μετά από έρευνες του Spiegel και με βάση εσωτερικά έγγραφα «σύμφωνα με τα οποία ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Πατεράκης είχε φέρει σε επαφή Έλληνες πολιτικούς με εταιρείες που βρίσκονταν στο πελατολόγιο της δικής του εταιρείας συμβούλων MCI», όπως γράφει η Deutsche Welle.

Ο σύμβουλος επιχειρήσεων Πατεράκης (φωτογραφία -2η σειρά, κέντρο) με τους τότε αρχηγούς κυβερνήσεων Άνγκελα Μέρκελ και Κυριάκο Μητσοτάκη σε συνέδριο της ΑΗΚ 2020. photo/John Macdougall / AFP

Από την πλευρά τους οι Reporters United αναφέρουν πως, «Οι συναντήσεις έγιναν στο Βερολίνο. Τον Μάρτιο του 2022, ο τότε υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας συναντήθηκε με την εταιρεία – παραγωγό ενέργειας B. Grimm. Τον Σεπτέμβριο του 2022, ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης συναντήθηκε με την εταιρεία – παραγωγό ορυκτού αερίου Linde. B. Grimm και Linde εμφανίζονται και στο πελατολόγιο της εταιρείας του κ. Πατεράκη, ο οποίος πήρε μέρος στα ταξίδια. Οι εταιρείες δεν απάντησαν στα αιτήματά μας για απαντήσεις.»

Το άρθρο της Deutsche Welle, συνεχίζει αναφέροντας ότι, ο κ. Πατεράκης απέρριψε την προηγούμενη εβδομάδα «υποτιθέμενες παραβιάσεις ως αβάσιμες» και ότι «πληροφορίες σχετικά με τους πελάτες της εταιρείας του MCI και τις δραστηριότητες της εταιρείας του εμπίπτουν στην υποχρέωση του απορρήτου». Ο επικεφαλής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως δεν γνωρίζει λεπτομέρειες για τους πελάτες και τις δραστηριότητες του κ. Πατεράκη.

Και το δημοσίευμα συνεχίζει γράφοντας πως επρόκειτο για δύο ταξίδια το 2022 στο Βερολίνο. Ο τότε υπουργός Ενέργειας (σημείωση: υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τις 5 Ιανουαρίου 2021 έως και τις 25 Μαΐου 2023 ήταν ο Κώστας Σκρέκας) συναντήθηκε τον Μάρτιο του ίδιου έτους με εκπροσώπους της εταιρείας B. Grimm, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας. Ο τότε υπουργός Επενδύσεων (σημείωση: υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων από τις 9 Ιουλίου 2019 έως τις  26 Μαΐου 2023 ήταν ο Άδωνης Γεωργιάδης) συναντήθηκε επίσης τον Σεπτέμβριο με την Linde που δραστηριοποιείται επίσης στον τομέα του φυσικού αερίου. Οι B. Grimm και η Linde βρίσκονται στο πελατολόγιο του Πατεράκη, ο οποίος συμμετείχε στα ταξίδια. Οι εταιρείες δεν απάντησαν σε σχετικά ερωτήματα που τους υποβλήθηκαν. Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο είχε κλείσει χώρους σε δύο πολυτελή ξενοδοχεία στο Βερολίνο. Οι συναντήσεις προκάλεσαν το ερώτημα εάν ο Πατεράκης είχε παραβιάσει τον κώδικα δεοντολογίας του επιμελητηρίου».