Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS News σε ρεπορτάζ για το μεταναστευτικό στις ΗΠΑ, αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν επεξεργάζεται σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο πολίτες χωρών της Λατινικής Αμερικής, που ζητούν άσυλο στις ΗΠΑ, θα αποστέλλονται για μετεγκατάσταση στην Ελλάδα και την Ιταλία. Στόχος, να περιοριστεί το μεταναστευτικό κύμα προς τις ΗΠΑ.
Η πρωτοβουλία θα περιλαμβάνει την υποδοχή από την Ελλάδα και την Ιταλία των μεταναστών που καταγράφονται στα γραφεία μετανάστευσης που η κυβέρνηση Μπάιντεν δημιούργησε πέρυσι σε τέσσερις χώρες της Λατινικής Αμερικής για τον έλεγχο όσων θέλουν να περάσουν στα σύνορα των ΗΠΑ, δήλωσαν πηγές που όπως αναφέρει το CBS γνωρίζουν τα σχέδια της κυβέρνησης.
Οι πηγές του δικτύου επισημαίνουν ότι οι ρυθμίσεις για την εφαρμογή του μέτρου τελούν υπό επεξεργασία. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η Ελλάδα και η Ιταλία θα δεχθούν μετανάστες από την Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, τον Ισημερινό και τη Γουατεμάλα, όπως ήδη κάνουν ο Καναδάς και η Ισπανία. Σύμφωνα με μία από τις πηγές του CBS, φέρεται να είπε ότι η Ιταλία και η Ελλάδα πιθανότατα θα δεχτούν έναν σχετικά μικρό αριθμό μεταναστών, περίπου 500 ή λιγότερους η καθεμία.
Τα γραφεία μετανάστευσης των ΗΠΑ που λειτουργούν σε χώρες της Λατινικής Αμερικής είναι μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της κυβέρνηση Μπάιντεν για τη μείωση των παράνομων διελεύσεων στα σύνορα των ΗΠΑ, προσφέροντας στους επίδοξους μετανάστες ευκαιρίες νόμιμης μετανάστευσης.
Το CBS σχολιάζει πως τα σχέδια για την εκτροπή ορισμένων μεταναστών από τη Λατινική Αμερική στην Ελλάδα και την Ιταλία υπογραμμίζουν την αυξανόμενη τάση των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών να διαχειρίζονται τις εντεινόμενες μεταναστευτικές κρίσεις σε όλο τον κόσμο μέσω διεθνών συμφωνιών.
«Ωστόσο, η Ελλάδα και η Ιταλία είναι, σε πολλές περιπτώσεις, χώρες διέλευσης μεταναστών που ελπίζουν να εγκατασταθούν αλλού στην Ευρώπη. Και οι δύο χώρες έχουν γερασμένο πληθυσμό και σημαντικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού, δημιουργώντας κίνητρο για την επανεγκατάσταση αλλοδαπών εργαζομένων» αναφέρει.
Διαψεύδει ο Καιρίδης, «κλείνει» το μάτι ο Μητσοτάκης
Διέψευσε κατηγορηματικά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δ. Καιρίδης ρεπορτάζ ξένου δικτύου σύμφωνα με το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συμφωνία με ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα για μετεγκατάσταση μεταναστών προκειμένου να αποθαρρύνουν τις ροές στα αμερικανομεξικανικά σύνορα.
«Κοιτάξτε, είναι μια πολύ περίεργη διαρροή. Είναι απολύτως αναληθές το ρεπορτάζ του CBS, δεν υπάρχει καμία συμφωνία με τους Αμερικάνους, ούτε καν αίτημα θα σας έλεγα για κάτι τέτοιο», τόνισε ο κ. Καιρίδης μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και προσέθεσε «εδώ υπάρχει μια πολύ μεγάλη πίεση την οποία δέχεται η προεδρία Μπάιντεν ενόψει των προεδρικών εκλογών. Αν στην Ευρώπη έχουμε πρόβλημα με την παράνομη μετανάστευση, είχαμε 300.000 παράνομες αφίξεις στην Ευρώπη το 2023, στην Αμερική είχαμε 3.000.000. Δεκαπλάσιο αριθμό σε σχέση με την Ευρώπη και ξέρετε πόσο έχει επηρεάσει την Ευρώπη και ξέρετε τι γίνεται στη Γερμανία με το AFD και στη Γαλλία με την Λεπέν ενόψει Ευρωεκλογών. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι ο Μπάιντεν έχει να διαχειριστεί μία πολύ μεγάλη κρίση στα νότια σύνορά του με το μεταναστευτικό».
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε ακόμα ότι αυτό που υπάρχει είναι «μια ευρύτερη συζήτηση στην Ευρώπη, για να ενισχύσουμε τη νόμιμη μετανάστευση ως αποτροπή της παράνομης και να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες της αγοράς εργασίας με νόμιμη εργασιακή κινητικότητα».
Τέλος, ανέφερε ότι ο χρονισμός είναι πολύ «ύποπτος γιατί δέκα μέρες πριν τις ευρωεκλογές, καταλαβαίνετε ότι δεν είμαστε σε νεκρό πολιτικό χρόνο και η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα, είναι κάτι που δεν έχουμε συζητήσει, αλλά έχουν υπάρξει προσπάθειες να δημιουργηθεί κλίμα για το μεταναστευτικό».
Ωστόσο, το κομμάτι «διμερείς συμφωνίες εργασιακής κινητικότητας με φίλες χώρες για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας», φαίνεται ότι είναι το «παράθυρο» για μία τέτοια συμφωνία. Άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έδειξε ποια είναι τα σχέδια της κυβέρνησής του στο θέμα των μεταναστών.
Χαρακτηριστικά είναι αυτά που είπε σε ομιλία του από τον Πύργο Ηλείας: «Και πού στρέφουμε την προσοχή μας τώρα; Στη νόμιμη μετανάστευση. Και το λέω αυτό διότι πριν από πέντε χρόνια έρχονταν συμπολίτες μας και μας ζητούσαν δουλειά και τώρα το μόνιμο παράπονο το οποίο ακούω είναι από εργοδότες που δεν βρίσκουν εργαζόμενους. Γιατί έγινε αυτό; Γιατί μειώθηκε η ανεργία από το 17% στο 10%, γιατί αυξήθηκαν οι μισθοί» υποστήριξε.
«Να ξέρετε ότι το ζήτημα αυτό με απασχολεί πάρα πολύ. Θα επιταχύνουμε και άλλο τη διαδικασία των μετακλήσεων. Όπου δεν μπορούμε να βρούμε εργάτες από την Ελλάδα, θα φροντίζουμε να φέρνουμε, με γρήγορες και διαφανείς διαδικασίες, εργάτες από το εξωτερικό. Διότι θέλουμε να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα και να μην βρισκόμαστε αντιμέτωποι με παραγωγή η οποία πηγαίνει χαμένη, πολύ απλά επειδή δεν υπάρχουν εργατικά χέρια» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.