ΜΙΣΟΓΥΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΑΠΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Σάλος έχει προκληθεί από την ανακίνηση πρόσφατων δηλώσεων του υποψήφιου Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπανώτα ως προς τη θέση των γυναικών στην Ελλάδα. Ο κ. Παπανώτας είχε αναφερθεί σε “υστερία” των Ελληνίδων που μιλούν συνέχεια για τα δικαιώματά τους, καλώντας τες να συνειδητοποιήσουν πως ζούμε στην Ευρώπη και όχι στο Ιράν.

Απάντηση στον κ. Παπανώτα έδωσε η Αλεξάνδρα Κορωναίου, υποψήφια Ευρωβουλεύτρια του ΜέΡΑ25 – Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά και Ομότιμης Καθηγήτριας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. 

Σε ανάρτησή της η κ. Κορωναίου αναφέρει:

«Ενώ οι γυναικοκτονίες διαδέχονται η μία την άλλη είναι εξοργιστικό να δίνεται δημόσιο βήμα στον κ. Παπανώτα, υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, για να δηλώσει πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τις γυναίκες στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Εκτός, όπως είπε, αν η γυναίκα θέλει να έχει πρόβλημα. “Αν, δηλαδή, πάρει έναν σατράπη και την κακοποιεί και κάθεται και το ανέχεται, πρόβλημά της”.
Αυτός ο δημόσιος λόγος και η αναπαραγωγή του στα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης είναι επικίνδυνη στάση για πολλές γυναίκες που κινδυνεύουν από ανθρωποκτονία. Ενοχοποιεί και στιγματίζει τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, είναι αντίθετος σε όλες τις έρευνες και τις αναλύσεις για το θέμα. Και είναι εναντίον κάθε προσπάθειας επίσημων οργανισμών, φεμινιστικών συλλογικοτήτων, μαχόμενων γυναικών και ανδρών για να αποδυναμωθούν οι βίαιοι άνδρες. Λυπάμαι που ο κ. Παπανώτας και τους ενδυναμώνει και δεν το καταλαβαίνει».