ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών συνεχίζει να προκαλεί η απόφαση του ΕΟΦ για άρση της απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων, οι οποίοι τονίζουν ότι τα προβλήματα των ελλείψεων φαρμάκων στην ελληνική αγορά θα διογκωθούν.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) «τρεις μόλις ημέρες μετά την άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών φαρμάκων, χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όριο, κυκλοφόρησε μεταξύ των φαρμακαποθηκών, λίστα φαρμάκων προς εξαγωγή, από συγκεκριμένη φαρμακαποθήκη, η οποία περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά φάρμακα τα οποία απουσιάζουν σταθερά από την ελληνική αγορά, καθώς επίσης και φάρμακα των οποίων η εξαγωγή μόλις επετράπη εκ νέου, και τα οποία φάρμακα συγκεντρώνονται προκειμένου να εξαχθούν άμεσα».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΠΦΣ η λίστα περιλαμβάνει:

  • Εκατόν τριάντα πέντε φάρμακα που είναι σε έλλειψη (καμία διάθεση ή εξαιρετικά χαμηλή διαθεσιμότητα κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως με την φαρμακαποθήκη).
  • Δώδεκα φάρμακα, η διάθεση των οποίων είναι περιορισμένη
  • Πενήντα εννέα φάρμακα, των οποίων η διάθεση είναι ελεύθερη

Όπως σημειώνει ο ΠΦΣ πρόκειται για αντιβιώσεις και εισπνεόμενα φάρμακα, ινσουλίνες καθώς και άλλα βασικά φάρμακα για την Δημόσια Υγεία. Μάλιστα, προσθέτει ο ΠΦΣ, «στο τέλος της λίστας παρέχονται σαφείς οδηγίες για τη διακίνηση ευαίσθητων φαρμάκων ψυγείου όπως ινσουλινών, ενώ στη δεξιά στήλη, δίπλα στις ποσότητες των σκευασμάτων που ζητούνται, αναγράφονται τα ποσοστά κέρδους των χονδρεμπόρων τα οποία φτάνουν το 205%».

Ο ΠΦΣ, έχει ήδη κοινοποιήσει την εν λόγω λίστα στο Υπουργείο Υγείας και στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου, «ώστε με άμεσες ενέργειές τους να μην επιτρέψουν τέτοιες πρακτικές, εις βάρος του Έλληνα πολίτη, απαγορεύοντας την εξαγωγή σκευασμάτων τα οποία δεν διατίθενται στην εγχώρια αγορά φαρμάκου».

Επισημαίνει την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας επί του ζητήματος της προσωρινής απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης φαρμακευτικών προϊόντων, η οποία έκρινε μεταξύ άλλων ότι «το παράλληλο εμπόριο μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη φαρμάκων σε μια εθνική αγορά, να θέσει δηλαδή σε κίνδυνο τον σταθερό, ασφαλή και με τα απαιτούμενα ποιοτικά εχέγγυα εφοδιασμό με φάρμακα του πληθυσμού του κράτους από το οποίο πραγματοποιούνται οι εξαγωγές».

Ο ΠΦΣ στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, παρακολουθεί την διαθεσιμότητα των φαρμάκων και «καταγγέλλει την έλλειψή τους, και για τον λόγο αυτό θα προβεί άμεσα στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου ενώπιον της κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ώστε να διακριβωθεί από την εισαγγελική έρευνα ποιος στερεί το φάρμακο από τον Έλληνα πολίτη».

ΦΣΑ: Τα προβλήματα που θα προκύψουν από την άρση απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων θα είναι τεράστια

Να προβούν το υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) σε αναθεώρηση της απόφαση για άρση της απαγόρευσης εξαγωγών περίπου 160 φαρμάκων, «γιατί τα προβλήματα που θα προκύψουν για την φαρμακευτική κάλυψη των ασθενών θα είναι τεράστια», ζητά ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ).

Ο ΦΣΑ εκφράζει μάλιστα την απορία του «με ποια εισήγηση προχώρησε ο ΕΟΦ στην άρση της απαγόρευσης και τί ακριβώς εξυπηρετεί η ενέργεια αυτή»

«Εν μέσω έξαρσης γρίπης και κορονοϊού ο ΕΟΦ και το Υπουργείο Υγείας προχώρησαν σε άρση απαγόρευσης εξαγωγής, περίπου 160 φαρμάκων», αναφέρει ο ΦΣΑ, σημειώνοντας ότι «τι στιγμή που οι φαρμακοποιοί με πολύ μεγάλη δυσκολία αγωνίζονται να εξασφαλίσουν φάρμακα για τους ασθενείς, η πολιτεία επιτρέπει την εξαγωγή απαραίτητων φαρμάκων στο εξωτερικό».

Σύμφωνα με τον ΦΣΑ «για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΟΦ επιτρέπεται η εξαγωγή εμβολίων, προκαλώντας ανησυχία για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, για τα οποία, όλες οι μέχρι τώρα Διοικήσεις του ΕΟΦ και του Υπουργείου Υγείας απαγόρευαν την εξαγωγή, ώστε να υπάρχει η επάρκειά τους, για τους Έλληνες πολίτες και πρωτίστως για βρέφη και παιδιά».

Ακόμη προσθέτει ότι η άρση της απαγόρευσης αφορά εκτός από τα εμβόλια και μεγάλη κατηγορία φαρμάκων όπως αντιβιοτικά, αντιδιαβητικά, ινσουλίνες, αντιπηκτικά, αντιεπιληπτικά, εισπνεόμενα για το αναπνευστικό κ.λ.π.

«Πρέπει επιτέλους η καινούργια ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ασχοληθεί και με το ΙΦΕΤ (θυγατρική εταιρεία του ΕΟΦ), που είναι αρμόδιο για την εισαγωγή φαρμάκων, των οποίων η κυκλοφορία από τις εταιρείες έχει διακοπεί και του οποίου τα τελευταία χρόνια η λειτουργία είναι σχεδόν ανύπαρκτη», καταλήγει η ΦΣΑ.

ΦΣΘ: Η άρση της απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών δημιουργεί κίνδυνο εμφάνισης έλλειψης φαρμάκων

Τον κίνδυνο εμφάνισης ελλείψεων φαρμάκων εξαιτίας της απόφασης του ΕΟΦ για άρση της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών τουλάχιστον 137 σκευασμάτων, επισημαίνει, σε ανακοίνωσή του, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ).

Σύμφωνα με τον ΦΣΘ, ανάμεσα σε αυτά τα 137 σκευάσματα βρίσκονται παιδικά εμβόλια, αντιπηκτικά, αντιεπιληπτικά, ινσουλίνες, αναπνευστικά και φάρμακα για την οστεοπόρωση, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ήδη κυκλοφόρησε μεταξύ των φαρμακαποθηκών και σχετική λίστα φαρμάκων προς εξαγωγή.

Ο ΦΣΘ ζητά από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ την αναθεώρηση της απόφασης της άρσης απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών αυτών των σκευασμάτων ώστε να μην δυναμιτιστεί η υπάρχουσα κατάσταση που είχε ομαλοποιηθεί ως ένα βαθμό και κανένας ασθενής να μην στερηθεί το φάρμακό του.

«Πρόκειται κατά κύριο λόγο για πρωτότυπα φάρμακα, τα οποία ανά τακτά χρονικά διαστήματα καταγράφουν ελλείψεις στην ελληνική αγορά εξαιτίας των παράλληλων εξαγωγών. Με αυτή την απόφαση του ΕΟΦ, γίνονται βήματα πίσω και ελλοχεύει ο κίνδυνος εκ νέου εμφάνισης ελλείψεων στα εν λόγω σκευάσματα, τα οποία έτσι κι αλλιώς οι φαρμακοποιοί προμηθευόμαστε σε περιορισμένες ποσότητες από τις φαρμακαποθήκες» επισημαίνει ο ΦΣΘ.

Παράλληλα, τονίζει ότι «αποτέλεσμα αυτής της ακατανόητης απόφασης του ΕΟΦ είναι η ταλαιπωρία των ασθενών, οι οποίοι θα αναζητούν το αναγκαίο για τη θεραπεία τους φάρμακο και δεν θα μπορούν να το βρουν, αλλά και η ταυτόχρονη αγωνιώδης αναζήτηση εκ μέρους των φαρμακοποιών των συγκεκριμένων σκευασμάτων, ακόμη και σε άλλους νομούς, για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους».