ΜΗΝΥΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο «Studio New Star Cinema», το μονοήμερο κινηματογραφικό φεστιβάλ για την Διεθνή ημέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό από το mέta | Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού και το ΜέΡΑ25.

Ο τίτλος του φεστιβάλ ήταν «Από το Απαρχάιντ στην κανονικοποίηση της γενοκτονικής βίας: Ένα σήμα παγκόσμιου συναγερμού» και προβλήθηκαν τα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους:

  • NotJustYour Picture των Anne Paq & Dror Dayan
  • Letter to Obama του Mohanad Salahat
  • Gaza: A Gaping Wound της Anne Paq & Ala Qandil
  • Shujayya του Μohammed Almughanni

Μετά τις προβολές ακολούθησε συζήτηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τους δημιουργούς, τη σκηνοθέτιδα Ανν Πακ και τον συνάδελφο της και δημοσιογράφο, Μοχαντάν Σαλαχάτ.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε στους τρεις μύθους για το Παλαιστινιακο, λέγοντας:

1. Δεν είναι υπάρχει πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Γάζας. Η Γάζα δεν είναι κράτος, είναι ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, που μετατρέπεται σε νεκροταφείο

2. Το Ισραήλ δεν είναι ένα δημοκρατικό κράτος, είναι ένα κράτος που επιβάλλει Απαρτχάιντ, ένα κράτος τρομοκράτης. Ο πρώην επικεφαλής της Mοσάντ, Ταμίρ Πάρντο, διορισμένος από τον Νετανιάχου το 2010 λέει ότι εφαρμόζουν Απαρτχάιντ, ο πρώην επικεφαλής της Δικαιοσύνης στο Ισραήλ, γενικός εισαγγελέας Μπεν-Γιαΐρ το λέει, μέλη της Κνεσσέτ, του ισραηλινού κοινοβουλίου, όπως ο Αβραάμ Μπεργκ, πρώην πρόεδρος της Κνεσέτ, το λένε.

3. Το δικαίωμα του Ισραήλ στην Αυτοάμυνα. Αν μπει κάποιος στο σπίτι μου, εγώ δεν έχω δικαίωμα να σκοτώσω όλο το χωριό του. Οι συνθήκες της Γενεύης είτε ισχύουν για όλους, είτε για κανέναν.

«Σε συνεντεύξεις σε δυτικά δίκτυα, με ρωτάνε: Οι Παλαιστίνιοι ψήφισαν την Χαμάς, δεν είναι συνένοχοι; Απαντώ, οι Ισραηλινοί ψήφισαν τον εγκληματία πολέμου Νετανιάχου, είναι συνένοχοι; Δεν υπάρχει συλλογική ευθύνη.

Επιμένουν, λέγοντάς μου ότι είμαι αντισημίτης. Απαντώ, υπάρχει αντισιωνισμός, υπάρχει και αντισημιτισμός. Είναι εκ διαμέτρου αντίθετα. Είναι σα να λέμε ότι αν δεν είσαι εθνικιστής, δεν είναι Έλληνας. Καταδικάζω τον σιωνισμό, καταδικάζω τον αντισημιτισμό, απερίφραστα. Όπως στέκομαι αλληλέγγυος, φορώντας το άστρο του Δαυίδ, σε κάθε Εβραίο που διώκεται επειδή είναι Εβραίος, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους Παλαιστίνιους, που δεν τους επιτρέπει το κράτος του Ισραήλ να ζήσουν, να υπάρξουν. Η βάση του σιωνισμού είναι: ένας λαός χωρίς γη για μια γη χωρίς λαό, terra nullius δηλαδή. Άρα οι Παλαιστίνιοι για τους σιωνιστές θεωρούνται μη άνθρωποι!

Έστω ότι δεν υπήρχε η Χαμάς. Στη Δυτική Οχθη που δεν υπάρχει Χαμάς γίνονται τα ίδια από το ισραηλινό κράτος. Το μισανθρωπικό σχέδιο του ισραηλινού κράτους είναι η εξολόθρευση των Παλαιστινίων.

Ντρέπομαι. Ως Ευρωπαίος και ως Έλληνας. Παραδοσιακά, η χώρα μας υποστήριζε τον δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων. Τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μας έδεσαν στο ισραηλινό νατοικό άρμα.

Η γλώσσα των δυτικών μέσων: Έχετε παρατηρήσει; Σκοτώνονται παιδιά. Αν σκοτωθούν στο Ισραήλ λέγονται παιδιά από τα ΜΜΕ, στη Γάζα λέγονται ανήλικοι.

Πρέπει να δώσουμε τη μάχη σε όλα τα επίπεδα, στο γλωσσικό, το ιδεολογικό, με την τέχνη, με μποϊκοτάζ. Γιατί αν η Παλαιστίνη δεν είναι ελεύθερη, κανείς δεν είναι ελεύθερος».

Ανν Πακ: «Η ταινία μου, Not Just Your Picture, αφορά το δράμα της οικογένειας Κιλάνι. Οι αρχές απέρριψαν το αίτημα τους για δικαιοσύνη για τους σκοτωμούς γερμανοπαλαιστίνιων στη Γάζα το 2014. Οι ίδιες αρχές, ανοίγουν τώρα φάκελο για την 7η Οκτωβρίου, για να καταδικάσουν τη Χαμάς. Υποκριτική αντίφαση. Άραγε πως είναι τώρα οι οικογένειες αυτές; Αυτή τη στιγμή στη Γάζα γίνεται γενοκτονία. Πρέπει να δράσουμε ενωμένοι, να οργανωθούμε, να παλέψουμε. Εγώ το κάνω με την κάμερα μου. Με αφορμή την Χαμάς, η Δύση παίζει το χαρτί της ισλαμοφοβίας, ενώ χρησιμοποιεί όλα τα παράνομα λογισμικά, από spyware μέχρι κάμερες αναγνώρισης προσώπων κατά των λαών της δύσης».

Μοχαντάν Σαλαχάτ: «Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Ναμπλούς. Βίωσα το Απαρτχάιντ. Με την πάροδο του χρόνου, η κατάσταση έγινε χειρότερη. Το Απαρτχάιντ σκληρότερο, οι διωγμοί εντονότεροι. Ολόκληρη η Δυτική Όχθη έχει μετατραπεί σε χωματερή τοξικών αποβλήτων για το ισραηλινό κράτος. Όλοι λένε για τη Χαμάς. Η Χαμας είναι αποτέλεσμα της κατοχής. Είναι συνέπεια της ισραηλινής γενοκτονίας. Η ρίζα του προβλήματος είναι το Απαρτχάιντ του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων».