«ΜΙΝΟΡΕ» ΟΤΑΝ Ο ΛΑΒΚΡΑΦΤ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ, ΣΤΗ ΝΕΑ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΥΤΣΟΛΙΩΤΑ

Το «Μινόρε», είναι η νέα ταινία του Κωνσταντίνου Κουτσολιώτα. Πρόκειται για μία περιπέτεια στα ίχνη του απόκοσμου έργου του Λάβκραφτ, γυρισμένη στην Αθήνα και διαποτισμένη με τη ρεμπέτικη, και όχι μόνο, κουλτούρα της Ελλάδας. Ο Κουτσολιώτας υπηρετεί ξανά το είδος του καλτ τρόμου με στοιχεία μαύρου χιούμορ και δράσης, σε μία από τις σπάνιες δημιουργίες του σύγχρονου ελληνικού σινεμά που ανήκουν στο ανεξερεύνητο αυτό είδος.

Όταν μυστηριώδη πλάσματα εισβάλλουν σε ένα ελληνικό λιμάνι, μία απροσάρμοστη κομπανία μουσικών, τουριστών, body builder και γιαγιάδων ενώνουν τις δυνάμεις τους για να σώσουν την πόλη σε αυτή την ιδιόρρυθμη κωμωδία δράσης: Μια υγρή καλοκαιρινή νύχτα, μια παραλιακή ταβέρνα της Ελλάδας βουτηγμένη στη μουσική και στους χορούς καλύπτεται ξαφνικά από ομίχλη. Παράξενα όντα πολιορκούν την πόλη, επιτίθενται σε ανθρώπους, ενώ κάποιους τους παρασύρουν στη θάλασσα με όνειρα αλλόκοτα. Μια παρέα μουσικών ενώνει τις δυνάμεις της με έναν χαμένο ναύτη για να εντοπίσουν τον αλλοπρόσαλλο πατέρα του, μαζί με μία σερβιτόρα, έναν body builder, τη γιαγιά τους, μερικούς εγκληματίες της πιάτσας και έναν απέθαντο ιερέα. Όλοι μαζί αντιστέκονται στους απόκοσμους εισβολείς.

Σημείωμα του σκηνοθέτη

  Αναμειγνύοντας το σινεμά του φανταστικού, το ελληνικό φολκλόρ, μία δόση μαύρου χιούμορ και το εμψυχωτικό ρεμπέτικο (που εκφράζει την ελληνική ταυτότητα, την ιδιοσυγκρασία και το πάθος), η ταινία «Μινόρε» είναι μία ανάλαφρη μεταφορά μιας χούφτας Ελλήνων που συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουν υπαρξιακές και απτές κρίσεις της σύγχρονης πραγματικότητας.

Είτε πρόκειται για μία τρομαχτική πανδημία είτε για την οικονομική καταστροφή, όταν τα τέρατα εμφανίζονται μέσα από την ομίχλη και απειλούν να καταστρέψουν την πραγματικότητα και τον τρόπο ζωή μας, το μόνο που μας γλιτώνει από την τρέλα είναι να ζήσουμε τη στιγμή και να εκτονώσουμε τους φόβους μας μέσα από τον χορό.

Η αγαπημένη μου ανάμνηση από τα παιδικά μου χρόνια στην Ελλάδα είναι να βλέπω ταινίες σε θερινά σινεμά στην παραλία. Καθώς οι γονείς μου είχαν ένα μαγαζί σε μία μικρή τουριστική πόλη, μου άρεσε να ξεφεύγω σ’ αυτόν τον κόσμο μέσα από ταινίες με τέρατα και άλλες παράξενες ιστορίες επιστημονικής φαντασίας.

Παρόλη την πλούσια κληρονομιά της Ελλάδας στη μυθολογία και τις δεισιδαιμονίες, η απουσία ταινιών με παράξενα πλάσματα σε μυθικές περιπέτειες είναι σχεδόν απόλυτη (με την εξαίρεση της υπέροχης καλτ κωμωδίας του Πάνου Κούτρα, «Η επίθεση του γιγαντιαίου μουσακά». Ελπίζω η ταινία Μινόρε να το αλλάξει αυτό!

Έχοντας εργαστεί ως καλλιτέχνης-υπεύθυνος των VFX σε ταινίες των Guillermo Del Toro, Sam Mendes και Steven Spielberg, όχι μόνο έχω εμπνευστεί από το όραμά τους, αλλά γνωρίζω σε βάθος τι χρειάζεται για τα πρωτοκλασάτα εικαστικά των χολιγουντιανών ταινιών. Αποστολή μου είναι να μεταφέρω όλη τη γνώση μου από τις μεγάλες παραγωγές των στούντιο και να την εφαρμόσω για να ρίξω φως στο ξεχωριστό είδος ιστοριών που πηγάζουν από την ελληνική κληρονομιά μου.

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κουτσολιώτας                              

Παραγωγή: Inkas Films & Melancholy Star

Πρωταγωνιστούν: Davide Tucci, Απόλλων Μπόλλας, Νικόλας Μπράβος, Στέλιος Δημόπουλος, Μαρία Νεφέλη Δούκα, Μελέτης Γεωργιάδης, Igor Górewicz, Ελευθερία Κόμη, Χρήστος Κοντογεώργης, Constantin Symsiris, Μάκης Παπαδημητράτος, Έφη Παπαθεοδώρου, Γιάννης Ζουγανέλης, Χρήστος Κάλοου

AΠΟ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ