ΜΕΘΟΔΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

Αλλάζει το καθεστώς λειτουργίας των δημοτικών σταθμών καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα, στο σχεδιασμό της Κυβέρνησης περιλαμβάνεται το σενάριο στην περίπτωση των ζημιογόνων δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών, να ανατίθεται η λειτουργία τους σε ιδιώτες μέσω της εκάστοτε περιφέρειας όπου λειτουργούν.

Στόχος της διάταξης είναι να χάσουν οι εκλεγμένοι δήμαρχοι-αντίπαλοι των «γαλάζιων» υποψηφίων (όπως στους δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης) τη δυνατότητα να ελέγχουν τους δημοτικούς σταθμούς, καθώς αν κατατεθεί και ψηφιστεί η διάταξη, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί θα περάσουν στα χέρια των περιφερειών, που ουσιαστικά «ελέγχει» η Ν.Δ..

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι δημοτικές αρχές θα διατηρήσουν το δικαίωμα εκπομπής, αλλά η λειτουργία των δημοτικών ραδιοφωνικών επιχειρήσεων θα ανήκει στους περιφερειάρχες. οι οποίοι με τη σειρά τους θα την αναθέτουν σε ιδιωτικές εταιρείες.

Οι δημοτικές αρχές θα διατηρήσουν το δικαίωμα εκπομπής, αλλά η λειτουργία των δημοτικών ραδιοφωνικών επιχειρήσεων θα ανήκει στους περιφερειάρχες οι οποίοι με τη σειρά τους θα την αναθέτουν σε ιδιωτικές εταιρείες.

Ετσι, στην Αττική εκτός από τον Αθήνα 9.84, τόσο το Κανάλι 1 90.4 στον Πειραιά όσο και ο Επικοινωνία 94 στο Νέο Ηράκλειο θα ελέγχονται από τον Νίκο Χαρδαλιά, ενώ ο FM 100, η TV 100 και ο FM 100.6 της Θεσσαλονίκης περνάνε στον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Ο δήμαρχος Αθηναίων μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για κίνηση που θα γυρίσει τη χώρα 40 χρόνια πίσω. «Θα είναι πολύ μεγάλη οπισθοδρόμηση. Τα διάβασα και εγώ αυτά τα δημοσιεύματα. Ένα δημοτικό ραδιόφωνο με τόσο μεγάλη ιστορία, και από τα πρώτα της ελεύθερης ραδιοφωνίας, το να φύγει από τον δήμο και να πάει κάπου αλλού, θα γυρίσουμε 40 χρόνια πίσω» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Χάρης Δούκας τόνισε ότι χρειάζεται μία νέα προσέγγιση. «Να μην είναι μόνο στα λόγια η συζήτηση για την αυτονομία της αυτοδιοίκησης αλλά να είναι με πράξεις, να έχουμε εργαλεία, βεβαίως με διαφάνεια, με λογοδοσία, με αποτελεσματικότητα και με αξιολόγηση για το έργο μας. Αλλά να έχουμε τα εργαλεία μας γιατί διαφορετικά ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης θα καταντάει να είναι επαίτης σε υπουργούς, για να βρίσκει κάποια χρηματοδότηση για να κάνει ένα πολύ μικρό έργο χωρίς στην πραγματικότητα να έχει δυνατότητα παρέμβασης στις γειτονιές, όπως είναι και το ζητούμενο σήμερα».