Τρία μέτρα για την άμεση ανακούφιση των νοικοκυριών από την ακρίβεια στα τρόφιμα και στην ενέργεια, καταθέτει το ΜέΡΑ25, με επίκεντρο τη δραστική μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ και το σπάσιμο των καρτέλ σε σούπερ μάρκετ και ενέργεια.
Όπως αναφέρει το ΜέΡΑ25, «πριν δύο χρόνια ένα λίτρο λάδι έκανε 7 ευρώ. Σήμερα κάνει 12! Σε σχέση με ένα χρόνο πριν, έλαια και βούτυρα αυξήθηκαν 31,4%. Τα φρούτα 12%, τα λαχανικά 10,8%, το κρέας 8,1%, τα ψάρια 9,5%. Όσον αφορά το ρεύμα, πριν μπει σε εφαρμογή το Χρηματιστήριο Ενέργειας το 2021, η κιλοβατώρα ήταν στα 8,5 σεντς. Τώρα είναι παγιωμένη στα 16 σεντς, 90% πάνω. Ο πραγματικός πληθωρισμός για τους εργαζόμενους, δηλαδή ρεύμα και τρόφιμα, αυξήθηκε 20% σε σχέση με πέρυσι. Οι μισθοί μόνο 4%».
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει βρει την καραμέλα δια πάσα νόσον: είναι εισαγόμενη η ακρίβεια μας λέει. Όχι μόνο δεν βλέπει τα καρτέλ στην ενέργεια και στα σούπερ μάρκετ, αντιθέτως, τα αβαντάρει! Ο δε ΦΠΑ, αυτός ο άκρως ταξικός φόρος όπου οι φτωχότεροι φορολογούνται ουσιαστικά περισσότερο από τους πλουσιότερους, αν κάνουμε αναγωγή με βάση το εισόδημα, παραμένει στο δυσθεώρητο ύψος του 24%», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με το ΜέΡΑ25, πρέπει να γίνει:
Μείωση του ΦΠΑ
Δραστική μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ: από 24% σε 15% για τον βασικό συντελεστή, από 13% σε 6% για τον μειωμένο και από 6% σε 0% για τον υπερμειωμένο συντελεστή. Αυτά είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ανακούφιση των νοικοκυριών.
Σπάσιμο των καρτέλ
Ταυτόχρονα, απαιτείται άμεσα σπάσιμο των καρτέλ της ενέργειας και των σούπερ μάρκετ, με ουσιαστική ενεργοποίηση, δηλαδή σημαντική ενίσχυση και στελέχωση, της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία θα έχει την εντολή να ελέγχει αν πληρούνται τα παρακάτω κριτήρια* και να επιβάλλει βαρύτατες κυρώσεις και λουκέτα, εάν αυτά διασαλεύονται. Επίσης, τα στοιχεία κόστους και τιμών που θα παρακολουθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα ενημερώνονται σε καθημερινή βάση και θα είναι δημόσια, προσβάσιμα σε όλες και όλους.
* Για το σπάσιμο του καρτέλ της ενέργειας
Η τιμή της κιλοβατώρας να μην ξεπερνά το μέσο κόστος παραγωγής της, συν ένα λογικό ποσοστό κέρδους (π.χ. 5%). Όταν αυτό διασαλεύεται, θα επιβάλλονται βαρύτατες κυρώσεις και λουκέτο.
* Για το σπάσιμο του καρτέλ των σούπερ μάρκετ
Το κριτήριο είναι πολύ απλό: σύγκριση του δείκτη αύξησης των τιμών χονδρικής των σούπερ μάρκετ, των τιμών δηλαδή στις οποίες προμηθεύονται τα αγαθά και τα προϊόντα που εμπορεύονται, με τον δείκτη αύξησης των τιμών της λιανικής, τις τιμές δηλαδή που πωλούν στο ράφι. Όταν ο δεύτερος δείκτης ανεβαίνει πιο γρήγορα από τον πρώτο, αυξάνουν δηλαδή τις τιμές στο ράφι περισσότερο από την αύξηση του κόστους προμήθειας των εμπορευμάτων, διαπιστώνεται ξεκάθαρα αισχροκέρδεια. Ομοίως με το καρτέλ ενέργειας, όταν διασαλεύεται το κριτήριο, θα επιβάλλονται βαρύτατες κυρώσεις και λουκέτο.