Ο Δημήτρης Βίτσας και ο Κλέωνας Γρηγοριάδης

ΜΕΡΑ25 ΠΡΟΣ ΟΜΠΡΕΛΑ: ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΜΟΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΕ ΒΑΣΗ 10 ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ

Αυστηρή απάντηση στο κάλεσμα του Δημήτρη Βίτσα για συνεργασία στον νέο φορέα που ετοιμάζει η «Ομπρέλα» δίνει το ΜέΡΑ25 με δήλωση του εκπροσώπου του Κλέωνα Γρηγοριάδη, την ώρα που έχει ανοίξει η συζήτηση για το μέλλον της αριστεράς στην Ελλάδα. Το θέμα βέβαια είναι ποιας αριστεράς και πόσους χωράει αυτή και, κυρίως, με ποιες αρχές και με ποιες «κόκκινες γραμμές». Και επί αυτού φαίνεται πως η συζήτηση έχει πλέον ανοίξει μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Δημήτρης Βίτσας πάντως ήδη από την επόμενη μέρα της αποχώρησης της Ομπρέλας μιλώντας στο ACTION24, αφού προανήγγειλε πως τα στελέχη της θα κινηθούν για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα ρωτήθηκε για το ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι σύμμαχοι του φορέα αυτού και απάντησε: «Το ΜέΡΑ25 νομίζουμε ότι χωράει […] Λαφαζάνης δεν νομίζω αλλά σας λέω ότι υπάρχουν σύντροφοι και συντρόφισσες που έφυγαν λίγο πριν τις εκλογές του 2015. Ένα πρόχειρο όνομα που δεν θα με παρεξηγήσει είναι ο Τάσος Κορωνάκης που ήταν γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ενώ σημείωσε πως «δεν έχουν γίνει συζητήσεις αλλά θα επιχειρηθούν ώστε να δημιουργηθεί ένας τέτοιος χώρος ριζοσπαστικής Αριστεράς».

Πάντως, σε αυτό το προσκλητήριο, το ΜέΡΑ25 με δήλωση του εκπροσώπου του Κλέωνα Γρηγοριάδη απάντησε σε αυστηρό τόνο τονίζοντας πως η συζήτηση γίνεται μόνο πολιτικά και στη βάση αρχών θέτοντας συγκεκριμένο πλαίσιο 10 σημείων για τη διενέργεια αυτού του διαλόγου.

Αναλυτικά η δήλωση του Κλ. Γρηγοριάδη:

Επειδή πολλοί μιλούν για μας, χωρίς εμάς και μάλιστα σπεκουλάροντας.

Εμείς μιλάμε μόνο πολιτικά. Μιλάμε με θέσεις και προτάσεις. Μόνο πολιτικά και βάσει αρχών πρέπει να συζητάμε στην Αριστερά.  Ιδού δέκα σημεία διαλόγου που θέτει το ΜέΡΑ25:  https://mera25.gr/10-simeia-dialogou-gia-tin-aristera/

Άλλωστε, έχουμε εδώ και καιρό πάρει την πρωτοβουλία του διαλόγου για την ανασυγκρότηση της Αριστεράς, μέσω του φόρουμ aristera.eu (ήδη πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη). Επιδιώκουμε την πολιτική ουσία και όχι το μάρκετινγκ και την προσωπολαγνεία.

Το ότι κάποιοι συνειδητοποίησαν πολιτικά αδιέξοδα και αποχωρούν σήμερα από τα μνημονιακά κόμματα, επιχειρώντας να συγκρατήσουν δυνάμεις, δεν τους δίνει το δικαίωμα να εμπλέκουν το ΜέΡΑ25 στη συζήτηση. Έχουμε αποδείξει ότι εμείς τη συζήτηση για την Αριστερά την κάνουμε με πολιτικούς όρους και όχι εργαλειακά.

Στο κείμενο των 10 Σημείων Διαλόγου για την Αριστερά που κατέθεσε το ΜέΡΑ25 περιλαμβάνονται:

  1. ΦΟΡΟΙ & ΑΚΡΙΒΕΙΑ: Ριζοσπαστικές αλλαγές του ταξικού φορολογικού συστήματος και της ολιγοπωλιακής διαδικασίας τιμολόγησης των βασικών αγαθών αξιοπρεπούς διαβίωσης, προς όφελος των χαμηλότερων οικονομικών στρωμάτων.
  2. ΕΝΕΡΓΕΙΑ:  Άμεση Κατάργηση Χρηματιστηρίου Ενέργειας Αντικατάσταση όλων των ψευτο-αγορών ενέργειας με δημόσιο ενιαίο κοινωνικοποιημένο (ριζικά αποκεντρωμένο) σύστημα παραγωγής & διανομής πράσινης ενέργειας.
  3. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ: Απαγόρευση κάθε εξόρυξης. Έμπρακτη στήριξη κινημάτων υπεράσπισης του φυσικού περιβάλλοντος (ιδιαιτέρως των προστατευόμενων περιοχών) και προστασίας του δημόσιου χώρου σε όλη την Ελλάδα. Καμία νέα ανεμογεννήτρια στην ξηρά.
  4. ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Συλλογικές διαπραγματεύσεις/συμβάσεις παντού με στόχο τη γοργή μετάβαση στο συνεταιριστικά εταιρικά σχήματα νέου τύπου(1)
  5. ΣΤΕΓΗ: Άμεση Κατάργηση του «Ηρακλή», σύσταση δημόσιου φορέα κόκκινων δανείων. Οργανισμός Κοινωνικής Στέγης που θα παρέχει, με συμβολικό ενοίκιο, άρτιες, ανθρώπινες και οικολογικά δομημένες κοινωνικές κατοικίες.
  6. ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ – ΠΑΙΔΕΙΑ: Κοινωνικός σχεδιασμός & διοίκηση(2) της δημόσιας Παιδείας και Υγείας. Άμεσα οι αναγκαίες, μόνιμες προσλήψεις έξω από μνημονιακούς περιορισμούς.
  1. ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ομοίως, κοινωνικός σχεδιασμός και διοίκηση(2)στα δημόσια Μέσα Ενημέρωσης. Θεσμική θωράκιση ανεξάρτητων αρχών για τον έλεγχο της ποιότητας και της ισότητας στην ενημέρωση. Θωράκιση της ανεξαρτησίας των δημοσιογράφων.
  2. ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ: ΑΑΔΕ, ΕΛΣΤΑΤ, Υπερταμείο, ΤΧΣ κοινωνικοποιούνται.(3)
  3. ΔΗΜΟΣΙΟ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΛΗΡΩΜΩΝ & ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ: Τέλος στο μονοπώλιο των τραπεζιτών με νέο Δημόσιο Σύστημα Δωρεάν Ψηφιακών Συναλλαγών και νέα Δημόσια Αγροτική-Αναπτυξιακή Τράπεζα.
  4. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Κατάργηση ορμητηρίων ξένων στρατών από την ελληνική επικράτεια. Απεγκλωβισμός Ελλάδας και Ευρώπης από το ΝΑΤΟ. Απόσυρση από τον Μιλιταριστικό – Εξορυκτικό Άξονα Ισραήλ – Κύπρου – Αιγύπτου -Εμιράτων. Ειρηνευτικός ρόλος στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας και της Ευρώπης.

——-

(1) Π.χ. «1 μετοχή – 1 εργαζόμενος – 1 ψήφος»
(2) Π.χ. στα χέρια Συμβουλίων Κληρωτών & Εκλεγμένων Πολιτών
(3) Π.χ. μέσω Συμβουλίων Κληρωτών & Εκλεγμένων Πολιτών, όπως κι η διαδικασία διορισμού κρατικού/δικαστικού προσωπικού.