ΜΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ-ΟΠΛΙΤΕΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΝΗΣΙΑ

Λίγα 24ωρα πριν το Πάσχα, κι ενώ ξεκινάει η τουριστική σεζόν, για μία ακόμη φορά τα νησιά δεν έχουν επαρκές υγειονομικό προσωπικό καθώς από τα τοπικά νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας λείπουν βασικές ιατρικές ειδικότητες – Με τοποθέτηση ιατρών οπλιτών θητείας προσπαθεί η κυβέρνηση να καλύψει τα κενά σε ορισμένα νησιά.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, παρόλο που γίνονται προκηρύξεις θέσεων, ωστόσο καταλήγουν άγονες, γιατί  «οι μισθοί δεν καλύπτουν το κόστος διαβίωσης».

Ενδεικτικά, όπως σημειώνει, ένας νέος γιατρός λαμβάνει περίπου 1.850 ευρώ τον μήνα, ενώ νοσηλευτές και διασώστες του ΕΚΑΒ αρκετά κάτω από 1.000 ευρώ. «Τα κίνητρα που δίνει το Υπουργείο Υγείας τα τελευταία δύο καλοκαίρια προκειμένου να καλυφθούν κάποιες θέσεις αφορούν μόνο στο προσωπικό που μετακινείται από άλλη περιοχή», πρόσθεσε ο ίδιος.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα που ανέφερε ο κ. Γιαννάκος:

  • Τα Κύθηρα δεν έχουν καθόλου αναισθησιολόγο, συνεπώς δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί διασωλήνωση εφόσον απαιτηθεί
  • Η Κως, ένα μεγάλο νησί που συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες δε διαθέτει παθολόγους στο νοσοκομείο
  • Η Σαντορίνη είναι χωρίς παθολόγο, μικροβιολόγο και ακτινολόγο
  • στη Νάξο δε λειτουργεί ο χειρουργικός τομέας
  • Στην Τήνο μία παιδίατρος βλέπει και παθολογικά περιστατικά και στο Κέντρο Υγείας υπάρχει, εκτός της παιδιάτρου, μικροβιολόγος και οδοντίατρος.

Με τοποθέτηση ιατρών οπλιτών θητείας «μπαλώνουν» τα κενά

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης και το υπουργείο Υγείας, υπέγραψαν κοινή υπουργική απόφαση για την τοποθέτηση τριών οπλιτών θητείας, πτυχιούχων Ιατρικής, για την υγειονομική κάλυψη κενών ιατρικών θέσεων στα περιφερειακά ιατρεία Φολέγανδρου, Σύμης και Ανάφης.

Όπως ανακοινώθηκε, το χρονικό διάστημα της εκπλήρωσης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης των ανωτέρω οπλιτών θητείας, αναγνωρίζεται ως χρόνος εκπλήρωσης και της υποχρέωσης της υπηρεσίας υπαίθρου.

Επιπλέον, από την ημερομηνία ανάληψης καθηκόντων στην εν λόγω θέση, δικαιούνται, πλέον της προβλεπόμενης αμοιβής από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τις οριζόμενες από το υπουργείο Υγείας μηνιαίες αποδοχές των ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου και την αποζημίωση για τις πραγματοποιθείσες εφημερίες, το οποίο και τις καταβάλλει από τις εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό του πιστώσεις.