ΜΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΟΟΥ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΑΠΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. καταφεύγει στις…τηλεδιασκέψεις προκειμένου να διώξει τις ευθύνες από πάνω της ενώ για μία ακόμη φορά βρίσκεται υπόλογη απέναντι στη κοινωνία και τους πολίτες, όσο αφορά τον χειρισμό της αστυνομίας για τη γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το αστυνομικό τμήμα στους Αγίους Ανάργυρους.

Η τραγική  ολιγωρία και τα λάθη της ΕΛ.ΑΣ. στην υπόθεση της αποτρόπαιης γυναικοκτονίας, η οποία θα μπορούσε ξεκάθαρα να αποφευχθεί, έφερε έξι καρατομήσεις στο σώμα αλλά δεν αρκούν για να κάμψουν τη λαϊκή οργή.

Σήμερα το πρωί ο αρμόδιος υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, θα συσκεφτεί εξ αποστάσεως με περίπου 2.500 αστυνομικούς για το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας. Ο ίδιος ισχυρίστηκε προχθές πως πάνω από 17.000 αστυνομικοί έχουν εκπαιδευτεί στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.

Την εκπαίδευσή τους φυσικά την είδαμε στον χειρισμό της υπόθεσης με κορωνίδα την απάντηση του αστυνομικού της βάρδιας στο κέντρο της Άμεσης Δράσης με τη κυνική απάντησή του στην έκκληση της δολοφονημένης κοπέλας για συνοδεία περιπολικού: «τα περιπολικά δεν είναι ταξί κυρία μου».

Ωστόσο, ούτε τα περί εκπαίδευσης ενστόλων ούτε τα πιλοτικά προγράμματα για τα θύματα μπορούν να κρύψουν την απουσία ουσιαστικής μέριμνας για την προστασία των γυναικών.

Η κατά γενική ομολογία ακαταλληλότητα και συχνά απροθυμία των αστυνομικών μπροστά σε γυναίκες, που θέλουν να καταγγείλουν τον εφιάλτη τους, δεν έχει αντιμετωπιστεί από τις ηγεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη καταδεικνύει την ανάγκη για ριζικές αλλαγές.

Yπό τον φόβο του πολιτικού κόστους η κυβέρνηση στέλνει, μέσω διαρροών, μηνύματα πως θα αλλάξει τα «κακώς κείμενα» εντός της ΕΛ.ΑΣ. και πως θα προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές, υιοθετώντας νέα σχέδια, προκειμένου περιστατικά όπως αυτό στους Αγίους Αναργύρους να μην επαναληφθούν. 

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για νέο, αυστηρότερο, πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας ως εάν αυτό αρκεί για να συγκροτηθεί ένα πλαίσιο προστασίας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την κυβέρνηση που έχει αρνηθεί πεισματικά να υιοθετήσει νομικά τον όρο γυναικοκτονία – αν και στελέχη της, όπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, τη χρησιμοποιούν ως λέξη, σε δηλώσεις τους στα μέσα ενημέρωσης.

Πρόκειται για την ίδια κυβέρνηση που παρά τα κροκοδείλια δάκρυά της για την τραγωδία, παραπέμπει σταθερά στα θολά και τρύπια πρωτόκολλα αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής κακοποίησης.

Κοίταζαν αδρανείς τη κοπέλα να ξεψυχάει

Στην κατάθεσή της η 22χρονη αξιωματικός υπηρεσίας, όπως αναφέρει το Έθνος, όσα λέε είναι ανατριχιαστικά ως προς τη στάση των Αρχών, που άφηναν τον 39χρονο δολοφόνο ασύλληπτο να κάθεται με το ματωμένο μαχαίρι στο πεζούλι ενώ εκείνη μαζί με τους άλλους τρεις συναδέλφους της προσπαθούσαν να καταλάβουν τι έχει συμβεί. Έφτασαν, δε, στο σημείο ο φίλος της άτυχης Κυριακής να τους υποδεικνύει σε κατάσταση σοκ τον δράστη, για να τον συλλάβουν, κάτι που έκαναν αφού τον είδαν να σηκώνει το μαχαίρι και να αυτοτραυματίζεται!

Η περιγραφή που έδωσε η αξιωματικός υπηρεσίας για τα όσα διαδραματίστηκαν, αφού αγνόησαν τις εκκλήσεις για βοήθεια από την 28χρονη, είναι μνημείο ανικανότητας:

«Φεύγοντας την είδα από τις κάμερες να διασχίζει το διάδρομο μπροστά από την σκοπιά του τμήματος μιλώντας στο κινητό και να φεύγει μαζί με τον άντρα που σας είπα. Αφότου έφυγαν εγώ και η … παραμείναμε στο γραφείο και μιλούσαμε, ενώ η αστυνόμος είχε πάει στο γραφείο της. Μετά από περίπου 3-4 λεπτά, άκουσα έναν άντρα να φωνάζει “βοήθεια, την σκοτώνει, την σκοτώνει”. Αμέσως εγώ και η … βγήκαμε στο μπαλκόνι το οποίο κοιτάει προς την σκοπιά του τμήματος και είδαμε δύο άτομα πεσμένα στο έδαφος και τον αρχιφύλακα να στέκεται όρθιος. Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχα καταλάβει ακριβώς τι είχε γίνει. Εγώ και η … κατεβήκαμε γρήγορα στη σκοπιά για να δούμε τι έγινε.

Φτάνοντας στη σκοπιά είδα τη γυναίκα που βρισκόταν πριν λίγο στο γραφείο μας πεσμένη στο έδαφος μπρούμυτα και γύρω της κάτω στο έδαφος να υπάρχει αρκετό αίμα και να έχει σπασμούς. Κοντά της βρισκόταν ένας άνδρας, καθισμένος σε ένα πεζούλι μπροστά από την σκοπιά γέρνοντάς το σώμα του ελαφρώς προς τα αριστερά ενώ το δεξί το χέρι του ακουμπούσε πάνω στο σώμα του. Ενώ προσπαθούσα να καταλάβω τι έγινε ο άντρας που είχε φύγει μαζί με τη γυναίκα που σας ανέφερα, ο όποιος βρισκόταν δίπλα στην σκοπιά μας είπε ότι τη μαχαίρωσε ο προαναφερόμενος άνδρας. Ψάχνοντας για το μαχαίρι είδα τον άνδρα, ο οποίος βρισκόταν καθισμένος, να σηκώνει το δεξί του χέρι κρατώντας ένα μαχαίρι και να το καρφώνει στο λαιμό του και συγκεκριμένα στην αριστερή του πλευρά. Βλέποντας το αυτό είπα αμέσως τον αρχιφύλακα, αφού ήταν πιο κοντά να του πάρει το μαχαίρι από τα χέρια. Εκείνος του το πήρε, το πέταξε στο έδαφος και εγώ το κλότσησα πιο μακριά για να μην το φτάνει ο άντρας».

Οι αστυνομικοί, συνεπώς, όχι μόνο δεν κινητοποιήθηκαν, αλλά κάθονταν μαζί με τον δολοφόνο για αρκετά λεπτά χωρίς να τον αφοπλίσουν ή να τον συλλάβουν με αποτέλεσμα να τον ακινητοποιήσουν, αφού μαχαιρώθηκε στο λαιμό μπροστά τους! Την σκότωσε, δηλαδή, και τον άφησαν να βλέπει το θύμα να αιμορραγεί με κίνδυνο να επιτεθεί και στον φίλο της κοπέλας!

Το γεγονός αυτό ενισχύει η κατάθεση της αξιωματικού υπηρεσίας η οποία αναφέρει ότι αφού είδαν την Κυριακή να ξεψυχάει μπροστά τους η μία της συνάδελφος ανέβηκε στο Τμήμα για να καλέσει το ΕΚΑΒ και μετά συνελήφθη ο δράστης. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Η … δεν βρισκόταν μπροστά στο περιστατικό με το μαχαίρι καθώς είχε ανέβει στο γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας για να καλέσει σταθμό του ΕΚΑΒ. Μετά ανέβηκα και εγώ, καθώς η Αστυνόμος μου είπε ότι με καλούν στον ασύρματο και ότι έπρεπε να απαντήσω. Πήρα τον ασύρματο και ξανακατέβηκα στην σκοπιά. Μέχρι να ξανακατέβω είχαν φτάσει ήδη κι άλλοι αστυνομικοί από άλλες ομάδες χωρίς όμως να έρθει σταθμός του ΕΚΑΒ».

Τα όσα ισχυρίζεται στη συνέχεια αναφορικά με το πώς διαχειρίστηκαν τον φίλο της άτυχης κοπέλας σοκάρουν. Έφτασαν στο σημείο να του πουν ότι τα λέει καλύτερα από την δολοφονημένη φίλη του και να τον «επιπλήξουν» που δεν μπήκε μέσα στο γραφείο μαζί της!

Αναλυτικά στην ίδια κατάθεση αναφέρεται σχετικά: «Αφού κατέβηκα πήρα τον άντρα που μου είπε ότι την είχε μαχαιρώσει και ανεβήκαμε στο γραφείο για να του ζητήσω τα στοιχεία του και να μου πει τι ακριβώς έγινε. Εκείνος δεν κατάφερε να μου πει τι έγινε καθώς ήταν ταραγμένος. Του είπα να μου δώσει μόνο την ταυτότητα του και να καθίσει να ηρεμήσει. Από την ταυτότητα του είδα ότι ονομάζεται … μόλις ηρέμησε λίγο του ζήτησα να μου δώσει και τα στοιχεία της γυναίκας που βρισκόταν πεσμένη στο έδαφος αιμόφυρτη και μου είπε ότι το μόνο που γνωρίζει είναι ότι την λένε Γρίβα Κυριακή. Μετά τον γνώρισα αν γνώριζε τον άντρα που μαχαίρωσε την Γρίβα και μου είπε ότι τον γνωρίζει αλλά εκείνη τη στιγμή επειδή ήταν ταραγμένος δεν μπορούσε να θυμηθεί το όνομά του. Μετά από λίγο θυμήθηκε πώς τον λένε και μου είπε το επίθετο του χωρίς να είναι σίγουρος και το όνομά του είναι…

Στη συνέχεια του έδωσα νερό για να ηρεμήσει και καθόμασταν στο γραφείο μου με άλλους αστυνομικούς που είχαν έρθει για να μάθουν τι έγινε. Ακούγοντας τη συζήτηση κατάλαβα ότι αυτός με την Γρίβα είχαν σχέση στο λύκειο και από τότε δεν είχανε ξαναμιλήσει. Πριν τρεις μέρες του έστειλε λέει μήνυμα για να βγουν και όταν βγήκαν του εξήγησε ότι είχε χωρίσει με τον … με τον οποίο είχαν αρραβωνιαστεί και ότι φοβόταν χωρίς να πει για ποιο λόγο ακριβώς. Τότε τον ρωτήσαμε γιατί την ώρα που βρισκόταν η Γρίβα στο γραφείο και μας έλεγε για τον … δεν ήρθε εκείνος να μας εξηγήσει καλύτερα το τι συνέβαινε καθώς η Γρίβα δεν μας είπε κάτι συγκεκριμένο. Εκείνος στην ερώτηση μας, μας απάντησε ότι καθόταν έξω γιατί νόμιζε ότι ήθελε να μας πει κάτι προσωπικό. Τίποτα άλλο δεν έχω να προσθέσω και υπογράφω».

Και όλα αυτά ενώ η ίδια αστυνομικός νωρίτερα στην κατάθεσή της λέει ότι η κοπέλα το όνομα της οποίας δεν ζήτησαν καν (!) όταν τη ρώτησε το λόγο που βρίσκεται στην αστυνομία και πώς θα μπορούσα να την βοηθήσει είπε ότι «υποψιάζεται ότι ο πρώην της χωρίς να μου δώσει τα στοιχεία του, την περιμένει κάτω από το σπίτι της, το οποίο όπως μου δήλωσε βρίσκεται κοντά στο τμήμα. Ο ίδιος άντρας όπως μου είπε βρισκόταν και χθες έξω από την οικία της χωρίς να μου πει ακριβώς αν έγινε κάτι χθες η απλώς μόνο τον είδε να βρίσκεται έξω από το σπίτι της. Ακούγοντας αυτό, την ρώτησα αν χθες ή σήμερα την έχει απειλήσει την έχει εξυβρίσει. Εκείνη μου απάντησε ότι ούτε χθες ούτε σήμερα την εξύβρισε ή την απείλησε. Μου εξήγησε ότι στο παρελθόν, του είχε κάνει μήνυση και ρωτώντας την για ποιο λόγο, εκείνη μου είπε ότι την εξύβριζε, την απειλούσε και την βίαζε, πλην όμως την απέσυρε».

Παντελής αδιαφορία

Αποτροπιασμό για την ανάλγητη και δολοφονική στάση των αστυνομικών προκαλεί και η κατάθεση της 60χρονης υποδιοικήτριας του ΑΤ Αγίων Αναργύρων η οποία αδιαφόρησε πλήρως για την καταγγελία της Κυριακής ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να την πάρει η ίδια με το παρκαρισμένο περιπολικό της στο σπίτι.  Για την γυναικοκτονία περιγράφει: «Κάποια στιγμή ήρθε μια κοπέλα μαζί με το αγόρι της και μας είπε ότι την ενοχλεί ο πρώην της. Η αξιωματικός υπηρεσίας, η … της εξήγησε ότι μπορεί να κάνει μήνυση ή ασφαλιστικά μέτρα στον πρώην της. Όταν την ρωτήσαμε εάν την απειλεί ή κάτι άλλο μας είπε ότι την ενοχλεί χωρίς να προσδιορίσει όμως το είδος της ενοχλήσης. Τότε εγώ πήγα στο γραφείο μου και μετά από ελάχιστα λεπτά 2-3, άκουσα κάποιον να φωνάζει “την έσφαξε, την έσφαξε”. Τότε τρέξαμε όλοι στο ισόγειο sτην είσοδο του τμήματος και είδαμε την κοπέλα που ήταν πριν επάνω στο γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας, πεσμένη μπρούμυτα και “ποτάμι” από αίμα να τρέχει. Η κοπέλα είχε για λίγο όταν κατέβηκα τις αισθήσεις της, αλλά μετά όχι. Καλέσαμε το ΕΚΑΒ, φωνάξαμε την φαρμακοποιό από το γειτονικό φαρμακείο όπου διαπίστωσε ότι δεν είχε σφυγμό. Ο άνδρας που είχε ανέβει μαζί της πριν στο τμήμα, ανέβηκε ξανά μέσα σε αυτό ενώ κοντά της υπήρχε πεσμένος ένας άλλος άντρας ο οποίος είχε τραύματα στο λαιμό και αίματα αλλά είχε κανονικά τις αισθήσεις του».

Η υποδιοικήτρια του επίμαχου αστυνομικού τμήματος και η αξιωματικός υπηρεσίας φέρεται να πηγαίνουν κόντρα στην επίσημη γραμμή, υποστηρίζοντας πως δεν υπήρχε διαθέσιμο περιπολικό, καθώς και ότι το θύμα δεν τους προσδιόρισε την «ενόχληση». 

Όσο για τον δράστη της γυναικοκτονίας, τον 39χρονο Θανάση Καρτερό , κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και οδηγήθηκε στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, επειδή ισχυρίστηκε πως έχει ψυχιατρικά προβλήματα υγείας.

Π.Μαρινάκης: «έχουν γίνει σημαντικά βήματα στις περιπτώσεις έμφυλης βίας»

Χθές (04/4) κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Παύλος Μαρινάκης υπερασπίστηκε το έργο της αστυνομίας, παρά τις εγκληματικές παραλείψεις και τα λάθη που οδήγησαν στη γυναικοκτονία της 28χρονης Κυριακής, λέγοντας ότι «όσα προηγήθηκαν της δολοφονίας στους Αγίους Αναργύρους δεν χωρούν δικαιολογίες. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι στη συνολική εικόνα της αντιμετώπισης του φαινομένου των γυναικοκτονιών και εν γένει της αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας δεν έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Επίσης είναι άδικο και μηδενιστικό να ακυρώνουμε την προσπάθεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των γυναικών και των ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας που έχει ως στόχο τον περιορισμό, σε όσο μεγαλύτερο βαθμό γίνεται, τέτοιων εγκληματικών ενεργειών». 

Όσον αφορά τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και το αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί μετά το συγκλονιστικό αυτό έγκλημα, όχι μόνο στήριξε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αλλά επαίνεσε και το έργο του: «Δεν μπορούμε να λέμε ότι η λύση είναι να πάρουμε πολιτικά το κεφάλι ενός υπουργού. Ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει να επιδείξει μετρήσιμο έργο και αναμένουμε να κάνει ακόμα περισσότερα».

Επίσης, επιτέθηκε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έχει ζητήσει, όπως και η Νέα Αριστερά, τη νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας ως ξεχωριστού εγκλήματος, με το γνωστό και ψευδές επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τιμωρούσε τις ανθρωποκτονίες με 15 χρόνια.

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία υποκρύπτει υποκρισία, ιδίως από ένα κόμμα που μετέτρεψε τις ποινές για την ανθρωποκτονία ή ισόβια ή έως 15 χρόνια. Και ενώ το έχεις κάνει αυτό και δεν έχεις πει ένα συγγνώμη στον κόσμο, κάνεις προτάσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα». 

Και κάνοντας ένα λογικό άλμα, έφτασε να μιλήσει για τη… θανατική ποινή:

«Η κυβέρνηση έχει αυστηροποιήσει τις προβλεπόμενες ποινές, τι προτείνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης; Τη θανατική ποινή; Δεν θα μπούμε σε συζήτηση για τη θανατική ποινή». 

Παραδέχθηκε πάντως ότι «η αυστηροποίηση των ποινών δεν αρκεί από μόνη της και δεν λύνει κάποιο πρόβλημα, δεν έχουμε τέτοιες αυταπάτες. Η κυβέρνηση έχει μιλήσει για βελτίωση στο μέτωπο της ανομίας, έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών με στόχο να μειωθεί η ένταση των συγκεκριμένων φαινομένων, το να λέμε ότι δεν έχει γίνει τίποτε το θεωρώ μηδενιστικό».