Συλλαλητήριο στην Αθήνα από φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικούς ενάντια στο νομοσχέδιο για την δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

ΜΑΖΙΚΟ «ΟΧΙ» ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Μαζικό ήταν το συλλαλητήριο ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που πραγματοποίησαν σήμερα φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί στην Αθήνα ενώ διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Οι φοιτητές, που συνεχίζουν για δεύτερη εβδομάδα τις καταλήψεις στις σχολές, κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας αναβάθμιση των σπουδών τους, πτυχία με αξία, δωρεάν σπουδές και φυσικά στέκονται απέναντι στη μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Οι κινητοποιήσεις κλιμακώνονται, την ώρα που εκατοντάδες Φοιτητικοί Σύλλογοι συνεδριάζουν διαρκώς για τις κινήσεις στο μέλλον, προχωρώντας σε δράσεις και καταλήψεις.

Mετά τη λήξη της διαδήλωσης, ομάδα ατόμων έβαλε φωτιές σε κάδους και συγκρούστηκε με άνδρες των ΜΑΤ στο κέντρο της Αθήνας.

Θεσσαλονίκη

Πορεία στο κέντρο της πόλης πραγματοποίησαν φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης κατά του σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο», που θα τεθεί σε διαβούλευση, περιλαμβάνοντας διατάξεις για τη λειτουργία των Μη Κερδοσκοπικών Μη Κρατικών Πανεπιστημίων.

Τα μέλη φοιτητικών παρατάξεων, ενώσεων εκπαιδευτικών (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ), της συντονιστικής επιτροπής μαθητών και συλλογικοτήτων του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καμάρας και από εκεί κινήθηκαν στις κεντρικές οδούς της πόλης (Εγνατίας, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή, Ίωνος Δραγούμη).

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Στάθηκαν μπροστά από το ΥΜΑΘ φωνάζοντας συνθήματα «για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση» και από εκεί μέσω των οδών Αγίου Δημητρίου, Ιασωνίδου και Εγνατίας κατέληξαν στο campus του ΑΠΘ, μπροστά από το κτίριο διοίκησης.

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Τα μέλη των συλλογικοτήτων του αντιεξουσιαστικού χώρου κινήθηκαν προς τη Σχολή Θετικών Επιστημών και έπειτα από λίγη ώρα ομάδα ατόμων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους βγήκαν από το campus στην οδό Αγίου Δημητρίου, και πέταξαν αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ σε αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν απέναντι από το πανεπιστήμιο, δίπλα στα Κοιμητήρια της Ευαγγελίστιας. Οι αστυνομικοί τους απώθησαν κάνοντας χρήση χημικών.

Στο μεταξύ μετά από συνελεύσεις φοιτητικών παρατάξεων υπό κατάληψη τελούν στο ΑΠΘ (με αποφάσεις κατά περίπτωση για τη διάρκειά τους -μέγιστη έως και 23/1) τα τμήματα Νομικής, Ιατρικής, Αρχιτεκτονικής, Ηλεκτρολόγων – Μηχανολόγων Μηχανικών, Ψυχολογίας, Χημικού, Φαρμακευτικής, ΤΗΜΜΥ, Πολιτικών Μηχανικών, Φιλολογίας, Δημοσιογραφίας, Εικαστικού, Φιλοσοφίας Παιδαγωγικού, Ιστορικού Αρχαιολογικού, Πληροφορικής, καθώς και τμήματα του ΠΑΜΑΚ. Καταλήψεις πραγματοποιήθηκαν και σε κάποια Γυμνάσια και Λύκεια, στα οποία τα μαθήματα σύμφωνα με τον νόμο έγιναν διαδικτυακά.