ΜΑΖΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ

“Όχι Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων”

Μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας σημειώθηκε, το απόγευμα της Δευτέρας, στα Εξάρχεια ενάντια στην κοπή των δέντρων από την πλατεία.

Δυναμικό “παρών” έδωσαν κάτοικοι της γειτονιάς των Εξαρχείων στη διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά της κοπής των δέντρων στην πλατεία, οι οποίες ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας (6/11), για τα έργα του Μετρό.

“Θέλουμε παιδιά σε τούτη την πλατεία, έξω το μετρό και η αστυνομία”, “Κάτω τα χέρια από την πλατεία”, “Τα Εξάρχεια θα μείνουν γειτονιά” ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν στους δρόμους της περιοχής.

Στη συγκέντρωση που καλούσαν φορείς και συλλογικότητες της γειτονιάς συμμετείχαν επίσης οργανώσεις της Αριστεράς, δημοτικές κινήσεις ενώ στην κεφαλή της πορείας ήταν το πανό της πρωτοβουλίας “Όχι Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων”.

Προς το τέλος της διαδήλωσης σημειώθηκαν μικρής έντασης συγκρούσεις με την Αστυνομία, η οποία προχώρησε σε χρήση δακρυγόνων.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

Από το πρωί σήμερα δίνουμε τη μάχη για να μείνουν όρθια τα δέντρα της πλατείας Εξαρχείων. Και θα την κερδίσουμε.

Απέναντι στις δυνάμεις καταστολής που από τα ξημερώματα ετοίμαζαν την είσοδο των μηχανημάτων και δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν για άλλη μια φορά βία και χημικά.

Απέναντι στην εργολαβική εταιρεία που ξεκίνησε την κοπή των δέντρων χωρίς καν να κρατά τα προσχήματα νομιμότητας (με μια γενική άδεια κουρελόχαρτο του 2007).

Απέναντι στην Ελληνικό Μετρό που όπως φαίνεται είναι κράτος εν κράτει και διστάζει μόνο απέναντι σε εφοπλιστές.

Απέναντι στον απερχόμενο Δήμαρχο που, ητημένος, χωρίς καμία πολιτική νομιμοποίηση προχωρά το καταστροφικό του έργο.

Απέναντι στην κυβέρνηση που εκδικείται τη γειτονιά μας από την πρώτη μέρα που ανέλαβε.

Κάτοικοι των Εξαρχείων, φίλοι και θαμώνες, σταθήκαμε από τα ξημερώματα μπροστά από το εργοτάξιο. Φωνάξαμε ενάντια στην καταστροφή των δέντρων της πλατείας. Με τη συμβολή δημοτικών συμβούλων προχωρήσαμε σε μήνυση στο ΑΤ Εξαρχείων.

Κι ενώ ο εισαγγελέας έκανε σύσταση προσωρινής διακοπής εργασιών για να διερευνήσει τις συνθήκες που γίνεται το έργο καταστροφής, χωρίς άδειες και με την απόφαση του ΣτΕ να εκκρεμεί, εμείς είμαστε στην πλατεία.

Εμείς είμαστε η πλατεία. Εσείς είστε η πλατεία.

Και θα σας δούμε στην πορεία γειτονιάς.

Ραντεβού στις 6:30 στην Καλλιδρομίου, στα σκαλάκια του Αστέρα.

Κάτω τα χέρια σας από τα δέντρα της πλατείας Εξαρχείων.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ

Η Ελληνικό Μετρό Α.Ε. κατά τη σύνταξη των μελετών για τη δημοπράτηση των έργων που αφορούν τα επίπεδα οδού, δηλαδή τις αναπλάσεις των πλατειών, εντάσσει τις κατασκευές (είσοδο, ανελκυστήρα, φρέατα αερισμού, κλίμακες, κ.λπ.) στην αρχική φιλοσοφία των πλατειών, με γνώμονα τον τοπιακό σχεδιασμό, διατηρώντας τα κυρίαρχα στοιχεία τους, όπως παιδικές χαρές, σιντριβάνια, αγάλματα/προτομές και βεβαίως το πράσινο αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα και εκσυγχρονίζοντας το σύνολο του εξοπλισμού.

«Σέβεται δηλαδή τον αρχικό σχεδιασμό και τον εμπλουτίζει με τις απαιτήσεις και τα νέα δεδομένα της υπόγειας παρουσίας σταθμού μετρό. Για την πλατεία Εξαρχείων οι απολήξεις αυτές καταλαμβάνουν αρκετά λιγότερο από το 10% της επιφάνειας της πλατείας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Συγκεκριμένα στο σταθμό «Εξάρχεια» η επιφάνεια των εγκαταστάσεων Μετρό (σκάλες, ασανσέρ, φρεάτια εξαερισμού, κ.λπ.) θα είναι 243,00 μ2 από τα 2.984 μ2 της πλατείας.

Η εταιρεία υπογραμμίζει επίσης ότι η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης για το έργο κράτησε ιδιαίτερα μακρύ χρονικό διάστημα, συνολικά οκτώ μήνες, και ότι κατά το διάστημα αυτής δεν υποβλήθηκε οποιαδήποτε αντίρρηση για την κατασκευή του σταθμού στην Πλατεία Εξαρχείων.