ΜΑΤΙ: Ο Β. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΦΛΩΡΙΔΗ

Στη θέση τους βάζει τα πράγματα ο γνωστός δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος, απαντώντας στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης και του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη ότι δήθεν επηρέασαν την απόφαση του δικαστηρίου για την πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι οι ποινικοί κώδικες που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Β. Σωτηρόπουλος ξεκαθαρίζει ότι οι κατηγορούμενοι δικάστηκαν με όσα προέβλεπε ο ποινικός κώδικας πριν το Μάτι, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άλλαξε τις συγκεκριμένες προβλέψεις.

«Γράφονται διάφορα ανυπόστατα περί “μεταβολής του Ποινικού Κώδικα” το έτος 2019 (επί ΣΥΡΙΖΑ) που δήθεν οδήγησε στην αθώωση ορισμένων κατηγορουμένων σήμερα στην δίκη για την εθνική τραγωδία σε Ν.Βουτζά – Μάτι – Κόκκινο Λιμανάκι. Το αληθές είναι ότι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν για το ποινικό αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια τελούμενης κατά συρροή, δηλαδή για το άρθρο 302 του Ποινικού Κώδικα και για την σωματική βλάβη από αμέλεια (314 ΠΚ)» εξηγεί συγκεκριμένα.

«Το ίδιο άρθρο 302 όπως ίσχυε με τον Π.Κ. του 1950, ίσχυε το 2018 της πολύνεκρης πυρκαγιάς, χωρίς να αλλάξει το έτος 2019 με τον “νέο Ποινικό Κώδικα”: ίσχυε ακριβώς το ίδιο κι απαράλλαχτο όπως ισχύει και σήμερα» υπογραμμίζει σημειώνοντας ότι το ίδιο το βούλευμα με το οποίο παραπέμφθηκαν οι κατηγορούμενη διευκρινίζει ότι η ισχύουσα διάταξη του νέου Ποινικού Κώδικα δεν τυγχάνει ευμενέστερη ή δυσμενέστερη της αντίστοιχης του προϊσχύοντος ΠΚ.

«Τίποτε απολύτως δεν άλλαξε ως προς το συγκεκριμένο ποινικό αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας: με αυτό παραπέμφθηκαν για να δικαστούν, με αυτό δικάστηκαν, για αυτό αθωώθηκαν ορισμένοι, γι’ αυτό καταδικάστηκαν άλλοι» σημειώνει ο Β. Σωτηρόπουλος.

«Ρωτήστε όσους λένε ότι “άλλαξε ο Ποινικός Κώδικας” αν εννοούν την ανθρωποκτονία εξ αμελείας που αφορούσε η συγκεκριμένη δίκη. Ή αν υποθέτουν ότι εννοούν κάτι άλλο, όπως το άρθρο 314 για την σωματική κάκωση που τιμωρείται με φυλάκιση “έως δύο ετών”, ενώ πριν το 2019 “έως τριών ετών”. Αλλά αυτό δεν αφορά την ανθρωποκτονία, αν θέλουμε να κυριολεκτούμε. Και δεν αφορά το αθώος ή ένοχος, αλλά το ύψος της ποινής» καταλήγει ο γνωστός δικηγόρος.