Το μικρόβιο της σαλμονέλας εντοπίστηκε σε μία από τις τρεις πηγές νερού, όπου πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι, στις περιοχές Στεφανοβίκειου και Ριζόμυλου της Μαγνησίας, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.
Η είδηση έγινε γνωστή στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα (06/06) μαζί με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα.
Σύμφωνα με τον τελευταίο, μάλιστα, αρχίζει άμεσα έλεγχος στις γεωτρήσεις στους δήμους Αγιάς, Κιλελέρ και Ρήγα Φεραίου, αλλά και σε όλες τις περιοχές της Θεσσαλίας.
Οι έλεγχοι αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε μία εβδομάδα και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.
Τι ειναι η σαλμονελα
Η σαλμονέλα είναι ένα γένοπαθογόνων ραβδόμορφων κινητών βακτηρίων που προκαλεί ποικίλες ασθένειες στο έντερο και το στομάχι. Η σαλμονέλα προκαλείται, όταν το μικρόβιό της διεισδύσει στο επιθήλιο του λεπτού εντέρου και προκαλέσει φλεγμονή, με αποτέλεσμα -σύμφωνα με στοιχεία- να παραχθεί μια εντεροτοξίνη στα εντερικά κύτταρα.
Η ασθένεια αυτή προέρχεται συνήθως από το νερό, το χώμα, τα έντομα, τις επιφάνειες εργοστασίων και κουζινών, τα ζωικά περιττώματα και τα ακατέργαστα κρέατα, πουλερικά και θαλασσινά.
Συμπτωματα
Τα άτομα που πάσχουν από σαλμονέλα εκδηλώνουν πάντα τα ακόλουθα συμπτώματα, τα οποία διαρκούν συνήθως 4-7 ημέρες:
- Διάρροια
- Ναυτία και έμετος
- Κοιλιακό άλγος
- Πυρετός
- Πονοκέφαλος και ρίγη
Πως να προστατευθειτε απο πιθανη δηλητηριαση απο σαλμονελα
Πλένετε πάντοτε τα χέρια σας καλά με σαπούνι και νερό. Πριν την προετοιμασίαχειρισμό των τροφών -και ειδικά των ωμών πουλερικών- για να αποτραπεί η μεταφορά των βακτηρίων της σαλμονέλας στο στόμα σας ή σε οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια αγγίξετε, φροντίστε να πλύνετε τα χέρια σας καλά, όταν τελειώσετε.
Τροποι αντιμετωπισης
Η θεραπεία για την γαστρεντερίτιδα από σαλμονέλα κατά κανόνα είναι συμπτωματική. Ουσιαστικά στους ασθενείς γίνεται ενυδάτωση και αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών που έχουν χάσει με τη διάρροια, τους εμέτους κ.λπ. Όταν το βακτήριο κάνει τον κύκλο του, η λοίμωξη θα υποχωρήσει.
Όταν δεν υπάρχουν επιπλοκές, δεν χορηγούνται αντιβιοτικά διότι υπάρχει κίνδυνος να παρατείνουν τη λοίμωξη. Αν όμως υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να μπει το βακτήριο στο αίμα, τότε χορηγούνται για 3-5 ημέρες.