ΜΑΧΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ. ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ

Σε κατάσταση βαθιάς αβεβαιότητας εισέρχεται η Μέση Ανατολή, με το ενδεχόμενο επιθέσεων στο Ισραήλ από το Ιράν και τις μαχητικές ομάδες που υποστηρίζει, να προκαλούν μεγάλη αναστάτωση.

Εν μέσω των φόβων για διεύρυνση της σύγκρουσης, ορισμένες διεθνείς αεροπορικές εταιρείες ανέστειλαν τις πτήσεις από και προς το Ισραήλ ενώ τουλάχιστον 17 κράτη προέτρεψαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν αμέσως τον Λίβανο, ενώ υπάρχουν χώρες που τους καλούν να εγκαταλείψουν και τα ισραηλινά και ιρανικά εδάφη.

Η κίνηση ακολούθησε τις δολοφονίες την περασμένη εβδομάδα ενός ανώτερου διοικητή της Χεζμπολά στη Βηρυτό και του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη.

Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο, που επικαλούνται οι New York Times και ο οποίος εκτιμά ότι το Τελ Αβίβ δεν είχε πλέον τον έλεγχο της χώρας και δεν είχε σαφές σχέδιο για τη διαχείριση των πολλαπλών ανοιχτών μετώπων του.

Οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολά συνεχίστηκαν όλο το Σαββατοκύριακο, καθώς η κάθε πλευρά χτύπησε στόχους στο έδαφος της άλλης. Στο βόρειο Ισραήλ νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας ήχησαν σειρήνες, έπειτα από ειδοποιήσεις για διείσδυση drone, σύμφωνα με τους The Times of Israel, ωστόσο ο ισραηλινός στρατός αναφέρει πως το συμβάν θεωρείται ότι έχει λήξει. Όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, οι στόχοι αναχαιτίστηκαν από το Iron Dome, όμως μία ρουκέτα έπεσε στο κιμπούτς Ayelet HaShahar στο βόρειο Ισραήλ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά ένας αξιωματικός του IDF κι ένας στρατιώτης. Ωστόσο, οι επιθέσεις αυτές από τον Λίβανο δε φαίνεται να είναι τα μεγάλα αντίποινα με τα οποία απείλησε η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση.

Δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «The Jerusalem Post», που επικαλείται δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, ανέφερε ότι η επίθεση κατά του Ισραήλ «αναμένεται άμεσα» και μάλιστα σε πολλαπλά μέτωπα.

Ανησυχητικές προβλέψεις Μπλίνκεν στη G7 

Στη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 εξέφρασαν την «έντονη ανησυχία» τους για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με την ιταλική διπλωματία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν τόνισε από την πλευρά του κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Μοχάμεντ Σία ας Σουντάνι «τη σημασία που έχει όλα τα μέρη να λάβουν μέτρα» για να υπάρξει αποκλιμάκωση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

Σύμφωνα με το Αl Jazeera, που επικαλείται το Axios, o Μπλίνκεν είπε στους ομολόγους του από την G7 ότι μια επίθεση στο Ισραήλ από το Ιράν και τη Χεζμπολά θα μπορούσε να ξεκινήσει από σήμερα Δευτέρα, προσδιορίζοντας χρονικά τις επιθέσεις μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες. Μια πηγή τον περιέγραψε ως «απογοητευμένο» ενώ ενημέρωνε τους ομολόγους του για τις πρόσφατες συνομιλίες σχετικά με μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και ανταλλαγής ομήρων.

Επικαλούμενο τρεις ανώνυμες πηγές που ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις, το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης αναφέρει ότι ο Μπλίνκεν συγκάλεσε τηλεδιάσκεψη για να συντονιστεί με τους συμμάχους των ΗΠΑ και να ασκήσει διπλωματική πίεση στο Ιράν και τη Χεζμπολά, για να ελαχιστοποιήσουν τα αντίποινα τους για τις δολοφονίες του Χανίγια και του ανώτατου διοικητή της οργάνωσης Φουάντ Σουκρ, την περασμένη εβδομάδα. Η Τεχεράνη και οι σύμμαχοί της στην περιφέρεια απείλησαν πως θα προχωρήσουν σε αντίποινα, ωστόσο παραμένει ασαφές τόσο το πότε, όσο και το πώς. Η ιρανική ηγεσία και η Χεζμπολά διεμήνυσαν πάντως πως θα τα εξαπολύσουν εντός «ημερών».

Σύμφωνα με το Axios, κατά τη διάρκεια της βιντεοκλήσης, ο Μπλίνκεν τόνισε ότι ο περιορισμός των επιπτώσεων των επιθέσεων ήταν η καλύτερη ευκαιρία για να αποφευχθεί ένας ευρύτερος πόλεμος στην περιοχή.

Κληθέν να σχολιάσει, το State Department αναφέρθηκε στην επίσημη ανάγνωση της τηλεφωνικής συνομιλίας του Μπλίνκεν με τους ομολόγους του της G7. Από την ανάγνωση αυτή προκύπτει ότι ο Μπλίνκεν τόνισε την «επείγουσα ανάγκη για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή» και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα και συμφωνία ανταλλαγής ομήρων/κρατουμένων. «Συζήτησαν πώς μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα ξεκλειδώσει την πιθανότητα μεγαλύτερης ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Γαλάζιας Γραμμής (μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου). Ο υπουργός και οι υπουργοί Εξωτερικών επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για την ασφάλεια του Ισραήλ και προέτρεψαν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση από όλα τα μέρη για να μην κλιμακωθεί η σύγκρουση», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Από την πλευρά της, η Ομάδα των Επτά ζήτησε σήμερα αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζοντας πως πρόσφατα γεγονότα «απειλούν να πυροδοτήσουν μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή». Η G7 καλεί με δήλωσή της «για ακόμα μία φορά όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να μη συνεχίσουν τον καταστροφικό κύκλο της βίας των αντιποίνων, να μειώσουν τις εντάσεις και να δεσμευθούν εποικοδομητικά στην οδό της αποκλιμάκωσης».

Στην εκρηκτική κατάσταση πάντως εμπλέκονται επικίνδυνα Ελλάδα και Κύπρος, ύστερα και από τη δήλωση της υπουργού Μεταφορών του Ισραήλ Μίρι Ρέγεφ, η οποία ανέφερε, σύμφωνα με την ΕΡΤ: «Εάν δεχτούμε επίθεση, μπορεί να ζητήσουμε βοήθεια από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία και πλοία από την Αθήνα στην Ελλάδα και τη Λάρνακα στην Κύπρο».

Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον περασμένο Ιούνιο, ο επικεφαλής της Χεζμπολά Χασάν Νασράλα είχε εκτοξεύσει απειλές κατά της Λευκωσίας, τονίζοντας ότι η Κύπρος θα θεωρηθεί εμπλεκόμενη εάν εξακολουθεί να παρέχει στο Ισραήλ αεροδρόμια για στρατιωτικούς σκοπούς. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις, είχε απαντήσει τότε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης. 

Προληπτικά χτυπήματα εξετάζει το Τελ Αβίβ

Το Τελ Αβίβ θα εξέταζε το ενδεχόμενο να εξαπολύσει ένα προληπτικό χτύπημα για να αποτρέψει το Ιράν, εάν είχε αδιάσειστα στοιχεία ότι η Τεχεράνη ετοιμάζεται να εξαπολύσει επίθεση, μετέδωσαν οι Times of Israel, μεταδίδοντας πληροφορίες από τη σύσκεψη του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με τους επικεφαλής ασφαλείας του Ισραήλ το βράδυ της Κυριακής, μεταξύ αυτών ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των IDF, Χέρζι Χαλεβί, ο επικεφαλής της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα και ο διευθυντής της Σιν Μπετ, Ρόνεν Μπαρ. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προετοιμασιών για αναμενόμενες επιθέσεις κατά του Ισραήλ από το Ιράν και τη λιβανέζικη σύμμαχό του Χεζμπολάχ.

«Ακλόνητη» η υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ…

Για τις «κινήσεις» των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων —η Ουάσιγκτον στέλνει περισσότερα πολεμικά πλοία και στρατιωτικά αεροσκάφη στην περιοχή, για την προστασία στρατευμάτων των ΗΠΑ ανεπτυγμένων εκεί, για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων του Ισραήλ, καθώς και για την αποτροπή κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή— συζήτησαν τηλεφωνικά την Κυριακή, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν και ο ισραηλινός ομόλογός του Γιοάβ Γκάλαντ. 

Ο Όστιν επαναβεβαίωσε την «ακλόνητη υποστήριξη των ΗΠΑ» στην «ασφάλεια του Ισραήλ» και στην υπεράσπισή του σε περίπτωση επίθεσης του Ιράν, ανακοίνωσαν επίσης οι υπηρεσίες του στο Πεντάγωνο, προσθέτοντας ότι ο προϊστάμενός του τάχθηκε σθεναρά υπέρ της σύναψης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που θα επέτρεπε να απελευθερωθούν όμηροι, οι οποίοι εξακολουθούν να κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακο με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων φυλακισμένων σε ισραηλινές φυλακές. Ωστόσο, οι έμμεσες διαπραγματεύσεις γι’ αυτή παραμένουν σε αδιέξοδο για μήνες.

…που «δεν αφήνει σε χλωρό κλαρί» Γάζα και Δυτική Όχθη

Μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σχολείο που λειτουργούσε ως καταφύγιο και σκότωσε τουλάχιστον 30 ανθρώπους, ενώ τραυμάτισε δεκάδες άλλους, σύμφωνα με την παλαιστινιακή υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών στη Γάζα και παλαιστινιακά ειδησεογραφικά πρακτορεία, το Παλαιστινιακό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε, τα ξημερώματα της Δευτέρας, ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην ανατολική περιοχή της πόλης Ναμπλούς, στη Δυτική Όχθη, προκαλώντας ξέσπασμα συγκρούσεων.

Το πρακτορείο επικαλέστηκε την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, σύμφωνα με την οποία τέσσερις δημοσιογράφοι παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της εισβολής των ισραηλινών δυνάμεων στη Ναμπλούς.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν επίσης ότι πυρκαγιά ξέσπασε στη δυτική πρόσοψη της λαχαναγοράς της πόλης, «Al-Hisbah», καθώς μπουλντόζες του Ισραήλ πετούσαν εσκεμμένα καμένα ελαστικά στην αγορά.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τέσσερις πολίτες από το χωριό Μπεϊτίν, ανατολικά της Ραμάλα. Εξάλλου, ο ισραηλινός στρατός στόχευσε με βόμβες αερίου τα σπίτια πολιτών στον καταυλισμό Al-Azza στη Βηθλεέμ.

Πλήγματα και στον Λίβανο

Λίγες ώρες μετά τον βομβαρδισμό από την φιλοϊρανική Χεζμπολά στο βόρειο Ισραήλ, το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα σήμερα στον νότιο Λίβανο, στο Μάις αλ-Τζαμπάλ, ένα χωριό στα σύνορα με το Ισραήλ.

Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων (ANI) μετέδωσε ότι ένας από τους νεκρούς ήταν «διασώστης της ένωσης Αλ-Ρισάλα» που σχετίζεται με το κίνημα Αμάλ, σύμμαχο της Χεζμπολά.

Διασώστης της οργάνωσης αυτής, ο Άλι Αμπάς, δήλωσε ότι ο συνάδελφός του πήγε με μοτοσικλέτα στην περιοχή μαζί με ακόμα ένα πρόσωπο για να περιθάλψει ενδεχομένως θύματα, όταν συνέβη το δεύτερο χτύπημα.

Το Μάις αλ-Τζαμπάλ έχει υποστεί σφοδρούς βομβαρδισμούς από την αρχή του πολέμου, πριν από σχεδόν 10 μήνες και έχει εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους του. Το υπουργείο ανέφερε μέσα στη νύχτα ότι δύο άλλα πρόσωπα σκοτώθηκαν σε «ισραηλινό εχθρικό πλήγμα» στη Χούλα, στο νότιο τμήμα της χώρας. Οι διασυνοριακές βιαιότητες έχουν προκαλέσει τον θάνατο 549 ανθρώπων – στην πλειονότητά τους μαχητών της Χεζμπολά αλλά και 116 αμάχων – στον Λίβανο από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν, σύμφωνα με τις αρχές, 22 στρατιώτες και 25 άμαχοι έχουν σκοτωθεί.