ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΟΞΥΜΕΝΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Το στεγαστικό ζήτημα οξύνεται όλο και περισσότερο έχοντας πάρει πια εκρηκτικές διαστάσεις. Δυστυχώς, σύμφωνα με το «Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών», η στέγη που αποτελεί κοινωνικό αγαθό και αναφαίρετο δικαίωμα για κάθε πολίτη έχει γίνει δυσεπίλυτο πρόβλημα σχεδόν πια σε ολόκληρη τη χώρα για όποιον/α αναζητεί στέγαση.

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, «η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει σοβαρές ευθύνες γιατί, χωρίς να θεσπίσει ένα πλέγμα κανόνων λειτουργίας και με παντελή έλλειψη στεγαστικής πολιτικής, έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο χιλιάδες εργαζόμενους/ες, οικογένειες, νέες και νέους ανθρώπους».

Το θέμα είναι πια πρώτης γραμμής για τον κλάδο, καθώς κάθε χρόνο, χιλιάδες εκπαιδευτικοί, λόγω του γεγονότος ότι ένα μεγάλο ποσοστό (αναπληρωτών, νεοδιόριστων και μόνιμων) εργάζεται σε διαφορετικό τόπο από τη μόνιμη κατοικία ή τον τόπο συμφερόντων του, είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται σε ολόκληρη τη χώρα. 

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δραματική αν ληφθεί υπόψιν η οικονομική καθήλωση του κλάδου και οι τεράστιες απώλειες που έχει υποστεί το εισόδημά των εκπαιδευτικών, χωρίς ποτέ να υπάρξει έστω και μερική οικονομική αναβάθμιση.

Επιπλέον, εκπαιδευτικοί που προσλαμβάνονται αναπληρωτές, διορίζονται μόνιμοι ή μετατίθενται σε μία περιοχή βρίσκονται αντιμέτωποι με την εύρεση στέγης και τις υπέρογκες τιμές που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά και το 50% του μηνιαίου εισοδήματος.

Ειδικότερα, δε, σε περιοχές που είναι τουριστικές και νησιωτικές η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Οι καταγγελίες πληθαίνουν συνεχώς, και η κατάσταση αυτή, όπως επισημαίνει το Δίκτυο, δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν:

  • Επιδότηση ενοικίου σε εκπαιδευτικούς.
  • Δημιουργία κατοικιών για τους εκπαιδευτικούς, σε νησιωτικές περιοχές.
  • Στους μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε νησιωτικές – ορεινές περιοχές και/ή Δήμους μέχρι 30.000 κατοίκους, θεσπίζεται υποχρέωση της πολιτείας, με συναρμόδιους Υ.ΠΑΙ.Θ και Ο.Τ.Α., για την εξασφάλιση κατοικίας με τον προσφορότερο τρόπο.

Σε επίπεδο Κλάδου και μαζικού κινήματος:

  • Την ανάληψη πρωτοβουλιών παρέμβασης από τη ΔΟΕ, σε συνεργασία με την ΟΛΜΕ και την ΑΔΕΔΥ, προς την Κυβέρνηση, Δήμους και περιοχές με έντονο πρόβλημα στην εύρεση και το κόστος κατοικίας.
  • Την προώθηση καμπάνιας για καθολικό δικαίωμα στη στέγη, ως κοινωνικό αγαθό και τη λήψη μέτρων από την Κυβέρνηση.