ΛΟΑΤΚΙ+: ΖΗΤΟΥΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΗΕΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΚΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΜΟΦΟΒΙΚΟ ΛΟΓΟ

Συνάντηση με το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, ζητούν οι «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο» της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, προκειμένου να σταματήσει ο κακοποιητικός δημόσιος λόγος σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στα Μέσα Ενημέρωσης.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, τα ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσωπα έχουν εκτεθεί σε δημόσιο κακοποιητικό λόγο, και εντός τηλεοπτικών και ευρύτερα δημοσιογραφικών χώρων, με αποτέλεσμα όχι μόνο την υπέρβαση της δεοντολογίας, αλλά και την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων και τη βαρύτατη προσβολή της προσωπικότητάς τους.

Με βάση αυτό, ζητείται συνάντηση με το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, με την ελπίδα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, να συνδιαμορφωθεί ένα πλαίσιο ασφάλειας και σεβασμού στο τηλεοπτικό και δημοσιογραφικό πεδίο έκφρασης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση από τις «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο»:

«Βρισκόμαστε μόλις μερικούς μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο. Εντούτοις, παρά τη θεσμοθέτησή του, που αποκλειστικό σκοπό είχε την αναγνώριση δικαιωμάτων πολιτών και ειδικότερα ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων, βρισκόμαστε καθημερινά σε κατάσταση υπεράσπισης του αυτονόητου. Να πρέπει να απαιτήσουμε ως ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα να μας αναγνωρίζεται τουλάχιστον το δικαίωμα του σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Ο βασικότερος σύμμαχος της ελεύθερης έκφρασης και της δημοκρατίας είναι η δημοσιογραφία, που οφείλει να μεταδίδει την πληροφορία και την είδηση σύμφωνα με τις αρχές δεοντολογίας του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

Δεδομένου ότι εδώ και αρκετούς μήνες, τα ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσωπα έχουμε εκτεθεί σε δημόσιο κακοποιητικό λόγο, και εντός τηλεοπτικών και ευρύτερα δημοσιογραφικών χώρων, με αποτέλεσμα όχι μόνο την υπέρβαση της δεοντολογίας αλλά και την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων μας και τη βαρύτατη προσβολή της προσωπικότητάς μας, ζητούμε συνάντηση με το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, με την ελπίδα ότι θα συνδιαμορφώσουμε ένα πλαίσιο ασφάλειας και σεβασμού στο τηλεοπτικό και δημοσιογραφικό πεδίο έκφρασης.

Να ξεκινήσει επιτέλους ένας ουσιαστικός διάλογος και να μπει ένα οριστικό τέλος στον κακοποιητικό λόγο με τη χάραξη κοινών ορίων και αρχών».