ΛΙΜΟΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΚΑΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ, ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας, όπου σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού υφίσταται λιμό, καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προσπαθεί να ξεπεράσει το αδιέξοδο και να ψηφίσει απόφαση που θα επιτρέψει να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια.

Από τη Δευτέρα, η μια αναβολή της ψηφοφορίας διαδέχεται την άλλη, καθώς δεν είχε προκύψει ως χθες βράδυ τουλάχιστον κείμενο ικανό να γλιτώσει από το αμερικανικό βέτο. Οι ΗΠΑ κατέρριψαν άλλωστε δυο προηγούμενα σχέδια απόφασης τις τελευταίες εβδομάδες.

Το κυριότερο εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις χθες ήταν ο έλεγχος των οχηματοπομπών με ανθρωπιστική βοήθεια. Αρχικά προβλεπόταν να τον έχει ο ΟΗΕ, «αποκλειστικά». Αλλά το Ισραήλ, οι αρχές του οποίου λένε πως φοβούνται πως θα μπουν όπλα και πυρομαχικά, θέλει να διατηρήσει τη δυνατότητα να προχωρά σε ελέγχους στα φορτηγά με τη βοήθεια.

Η ψηφοφορία στο ΣΑ αναμένεται πλέον να γίνει σήμερα, κατά διπλωματικές πηγές.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ δεν σταματούν να προειδοποιούν για το εύρος της βαθιάς ανθρωπιστικής κρίσης στην οποία έχει βυθιστεί η Λωρίδα της Γάζας.

Μισό εκατομμύριο άνθρωποι, με άλλα λόγια το ένα τέταρτο του πληθυσμού του θυλάκου όπου κυβερνά η Χαμάς, αντιμετωπίζουν λιμό, σύμφωνα με έκθεση συστήματος παρακολούθησης των Ηνωμένων Εθνών.

Αν δεν αλλάξει κάτι, τις προσεχείς έξι εβδομάδες το σύνολο των κατοίκων, 2,4 εκατ. άνθρωποι, θα έχουν περιέλθει στην ίδια κατάσταση.

«Προειδοποιούσαμε εδώ κι εβδομάδες πως, με τέτοιες στερήσεις και καταστροφές, κάθε ημέρα που περνάει θα φέρνει μόνο περισσότερη πείνα, περισσότερες αρρώστιες και περισσότερη απελπισία στον λαό της Γάζας», υπογράμμισε μέσω X (του πρώην Twitter) ο Μάρτιν Γκρίφιθς, κορυφαίο στέλεχος του ΟΗΕ αρμόδιο για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του.

Νωρίτερα, μια έκθεση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 577.000 άνθρωποι στη Γάζα αντιμετωπίζουν σήμερα λιμό. Η ταξινόμηση αυτή σημαίνει τυπικά ότι δύο στους 10.000 ανθρώπους πεθαίνουν κάθε μέρα από την πείνα.

Καμιά ανάπαυλα

Στο πεδίο, δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ανάπαυλας. Νωρίς σήμερα, ισραηλινός βομβαρδισμός σκότωσε πέντε ανθρώπους στη Ράφα (νότια), ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαιώνει πως σκότωσε «πάνω από 2.000 τρομοκράτες» στη Λωρίδα της Γάζας από την 1η Δεκεμβρίου. Χθες Πέμπτη εξαπέλυσε για ακόμα μια μέρα εντατικούς βομβαρδισμούς — προχώρησε σε 230 πλήγματα μέσα σε 24 ώρες, κυρίως στο νότιο τμήμα του θυλάκου.

Ένας από τους βομβαρδισμούς αυτούς είχε στόχο την παλαιστινιακή πλευρά του σημείου διέλευσης που είναι γνωστό ως Κερέμ Σαλόμ στο Ισραήλ. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ο διευθυντής της ομάδας που το χειριζόταν, ενώ η διανομή βοήθειας από τον ΟΗΕ μέσω αυτού ανεστάλη, μερικές ημέρες αφού η οδός αυτή άνοιξε ξανά με απόφαση των ισραηλινών αρχών.

«Δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία, τα πάντα βομβαρδίζονται και ο κόσμος είναι αληθινά τρομοκρατημένος», είπε ο Μαχμούντ ελ Μασίντ, εκτοπισμένος εξαιτίας του πολέμου στη Χαν Γιούνις (νότια).

Δυο μήνες και πλέον βομβαρδισμών από αέρα, θάλασσα και γη στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 20.057 ανθρώπους κι έχουν τραυματίσει άλλους 53.320, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν πάνω από 8.000 παιδιά και 6.200 γυναίκες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Έχουν καταστραφεί ολόκληρες συνοικίες και έχουν αναγκαστεί να εκτοπιστούν 1,9 εκατ. άνθρωποι, με άλλα λόγια το 85% του πληθυσμού, κατά τους υπολογισμούς του ΟΗΕ.

Η βόρεια Γάζα δεν έχει πλέον λειτουργικό νοσοκομείο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε σήμερα ότι στη βόρεια Γάζα δεν έμεινε κανένα λειτουργικό νοσοκομείο λόγω έλλειψης καυσίμων, προσωπικού και προμηθειών.

Μόλις 9 από τις 36 δομές υγείας είναι μερικώς λειτουργικές σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Όλες αυτές οι μονάδες βρίσκονται στο νότιο τμήμα του θύλακα.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουν απομείνει λειτουργικά νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πεέπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Γάζα, σε δημοσιογράφους μέσω βιντεοσύνδεσης από την Ιερουσαλήμ.

«Το (νοσοκομείο) Αλ-Αχλί ήταν το τελευταίο αλλά τώρα είναι λειτουργικό στον ελάχιστο βαθμό: συνεχίζουν εκεί να νοσηλεύονται άνθρωποι αλλά το νοσοκομείο δεν δέχεται νέους ασθενείς».

«Δεν υπάρχουν πλέον χειρουργικές αίθουσες σε λειτουργία λόγω της έλλειψης καυσίμων, ρεύματος, ιατρικών προμηθειών και υγειονομικών εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων χειρουργών και άλλων ειδικών».

Οι σοροί των θυμάτων από τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις κείτονταν παραταγμένες στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου διότι δεν ήταν δυνατόν να προσφερθεί στους νεκρούς μια ασφαλής και αξιοπρεπής ταφή, δήλωσε.

Εκτός από το νοσοκομείο Αλ-Αχλί, στη βόρεια Γάζα υπήρχαν μόνο τρεις ακόμα δομές υγείας με ελάχιστο επίπεδο λειτουργίας: τα νοσοκομεία Αλ Σίφα, Αλ Άουντα και Αλ Σάχαμπα, που σύμφωνα με τον Πεέπερκορν προσφέρουν καταφύγιο σε χιλιάδες εκτοπισμένους.

Κάποιοι ασθενείς στο Αλ Αχλί περιμένουν να χειρουργηθούν εδώ και εβδομάδες ή εάν έχουν ήδη εγχειριστεί διατρέχουν τον κίνδυνο μετεγχειρητικής μόλυνσης λόγω της έλλειψης αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων, πρόσθεσε ο ίδιος.