«ΛΑΒΩΘΗΚΕ» ΤΟ ΒΕΛΟΣ – ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΥΣ 

Σοβαρές ζημιές υπέστη η πρύμνη του ιστορικού αντιτορπιλικού «Βέλος» στην προβλήτα 2 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, λόγω της θαλασσοταραχής και των ανέμων, που έλαβαν χώρα στον Θερμαϊκό κόλπο από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αποτελεί την αρχική στάση του μέχρι να αποφασιστεί ποιος θα είναι ο τελικός προορισμός του. Πρέπει να σημειωθεί πως αυτή είναι η τρίτη φορά που κινδύνευσε το ιστορικό αντιτορπιλικό.

Όπως σημειώνει ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ), μόλις μια μέρα από τις πολύμορφες, μαζικές εκδηλώσεις για την 50η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το πλοίο – μουσείο, που αποτελεί σύμβολο και τεκμήριο της αντιδικτατορικής αντίστασης, προσέκρουσε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες στο κρηπίδωμα της με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρό ρήγμα και θυμίζει ότι κινδύνεψε να βυθιστεί στις 30 Νοεμβρίου του 2021, λόγω αποκοπής του πείρου της σημαδούρας όπου είναι προσδεμένο.

Ο Σύνδεσμος επισημαίνει πως το πλοίο κρατήθηκε χθες όρθιο χάρη στη συνδρομή ρυμουλκού που έσπευσε σε βοήθειά του από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και καταγγέλλει την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, γιατί εξακολουθεί να κωφεύει στα διαβήματά του ΣΦΕΑ-και τις σχετικές ερωτήσεις βουλευτών –, που προειδοποιούσαν ότι «η κατάσταση του πλοίου είναι άκρως ανησυχητική κι επισφαλής»…

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΦΕΑ, ανταποκρινόμενος στην καθολική απαίτηση των Αξιωματικών και Υπαξιωματικών του τότε αντιτορπιλικού, που αποτελούν μέλη του, ζητά την ασφαλή επιστροφή του προβλεπόμενη θέση του, δηλαδή στο «Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης», στο Παλαιό Φάληρο.