«ΚΡΥΦΤΟΥΛΙ» ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΥΛΙΑ

Αλαζονικός και χωρίς καν να ντρέπεται, εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά στην ομιλία του στη βουλή ο πρώην Υπουργός Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, στη συζήτηση της πρότασης μομφής εναντίον της κυβέρνησης, για το έγκλημα στα Τέμπη.

Μένοντας πιστός στο κυβερνητικό αφήγημα περί «ανθρώπινου λάθους» που οδήγησε στο δυστύχημα, ο πρώην υπουργός χωρίς κανένα ίχνος μεταμέλειας και ανάληψης ευθύνης για τα λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησης-αλλά και του ίδιου προσωπικά -που συνέβαλαν στην πολύνεκρη τραγωδία, ανέφερε μεταξύ άλλων πως: Ήταν «πολλά τα μοιραία λάθη», «τη μοιραία νύχτα υπήρχε συσσώρευση λαθών», η «κατ’ εξακολούθηση παραβίαση του κανονισμού προκάλεσε την τραγωδία», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Καραμανλής και συνέχισε με θράσος λέγοντας: «Στέκομαι εδώ και σας κοιτώ στα μάτια…».

Θρασύτατος συνέχισε την ομιλία του δηλώνοντας πως: «δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία», χωρίς να ξεκαθαρίζει ωστόσο εάν προτίθεται να παραιτηθεί από την ασυλία, επιμένοντας ότι έκανε το καθήκον του καθώς παραιτήθηκε αμέσως μετά το έγκλημα, αναλαμβάνοντας τη πολιτική ευθύνη.

Ανάφερε ακόμη πως η υπόθεση των Τεμπών υπάγεται στο άρθρο 86 του συντάγματος, μόνο που το συγκεκριμένο άρθρο λέει ρητά πως: «Μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως νόμος ορίζει. Απαγορεύεται η θέσπιση ιδιώνυμων υπουργικών αδικημάτων.
Δίωξη, ανάκριση, προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση κατά των προσώπων και για τα αδικήματα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 δεν επιτρέπεται χωρίς προηγούμενη απόφαση της Βουλής κατά την παράγραφο 3.
Αν στο πλαίσιο άλλης ανάκρισης, προανάκρισης, προκαταρκτικής εξέτασης ή διοικητικής εξέτασης προκύψουν στοιχεία, τα οποία σχετίζονται με τα πρόσωπα και τα αδικήματα της προηγούμενης παραγράφου, αυτά διαβιβάζονται αμελλητί στη Βουλή από αυτόν που ενεργεί την ανάκριση, προανάκριση ή εξέταση.»

Ο Κ. Καραμανλής κρυμμένος πίσω από τις εν λόγω διατάξεις, σε κανένα σημείο της ομιλίας του δεν δήλωσε ότι θα παραιτηθεί της ασυλίας του, ούτε ζήτησε την άρση της προκειμένου η βουλή βάσει του άρθρου 86 που ο ίδιος επικαλέστηκε να αποφασίσει τη δικαστική του δίωξη.

Ο κ. Καραμανλής δεν δίστασε επίσης να πει ότι ήταν αυτός «που από τον Οκτώβριο είχα ζητήσει, από όσους με κατηγορούν, να καταθέσουν πρόταση σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για τα Τέμπη, δηλαδή να συντάξουν συγκεκριμένο κατηγορητήριο και να έρθουν εδώ να δούμε εάν και ποια βάση έχουν. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Θεσμικά, εδώ στη Βουλή, όχι στα λαϊκά δικαστήρια της τηλεόρασης και των social media». Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν καταθέσει πρόταση για σύσταση Προανακριτικής, η οποία απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Ξεπερνώντας και τον…βαρόνο Μινχάουζεν στα ψεύδη και στη διαστρέβλωση της αλήθειας ανάφερε ακόμη πως: «Η Ν.Δ. δεν έκανε ποτέ τυμβωρυχία μετά το Μάτι ή τη Μάνδρα… δεν είδαμε την τραγωδία ως ευκαιρία».

Με τη διαφορά, ότι αυτό ακριβώς έκανε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, όπου το Μάτι και η Μάνδρα ήταν μόνιμη αναφορά στον αντιπολιτευτικό της λόγο με προεξέχοντες τους νεκρούς της τραγικής πυρκαϊάς, τόσο από τους βουλευτές της Ν.Δ. όσο και από τα φίλα προσκείμενα στο κόμμα ΜΜΕ.

Με περισσή αλαζονεία δε, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι έχουμε παρωδία αντιπολίτευσης και ότι κάθε κόμμα προσφέρει τον χειρότερο εαυτό του. «Δεν παίξαμε πολιτικό θέατρο, όπως άλλοι έκαναν στο Μάτι», είπε επίσης, αναφέροντας ότι ο ίδιος έχει δεχθεί προσωπικές επιθέσεις. 

Πάντως, υποστήριξε πως «στόχος δεν είμαι εγώ, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η παράταξη της Ν.Δ.». Πρόσθεσε ότι, με τη συμπλήρωση 50 χρόνων μετά την ίδρυση της παράταξής που έβαλε τη χώρα στην Ε.Ε., ο ίδιος δεν θα παραδώσει τη χώρα «στους θυρωρούς των συμφερόντων». 

Τέλος, προσπάθησε να συγκινήσει, τονίζοντας ότι κι ο ίδιος πονάει και ανατριχιάζει σκεπτόμενος το δράμα των οικογενειών των θυμάτων. Τόνισε ότι θα έδινε «τα πάντα» για να σωθούν αυτοί οι άνθρωποι.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός καταχειροκροτήθηκε από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά το πέρας της ομιλίας του. 

Νωρίτερα, υπήρξε μπαράζ υπουργικής προκλητικότητας, καθώς ορισμένοι υπουργοί, προκειμένου να υπηρετήσουν το κυβερνητικό αφήγημα για το έγκλημα στα Τέμπη, επιχείρησαν να κάνουν το μαύρο άσπρο και να διαστρεβλώσουν την αλήθεια, διώχνοντας κάθε ευθύνη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

με πληροφορίες από: ΕΦ.ΣΥΝ. ΑΠΕ/ΜΠΕ