ΚΡΑΤΟΣ – ΧΑΣΑΠΗΣ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ. Η ΔΥΣΗ ΣΦΥΡΙΖΕΙ ΑΔΙΑΦΟΡΑ

Ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανάφεραν χθες 01/4 ότι, το Ισραήλ βομβάρισε το προξενείο του Ιράν και την κατοικία του Ιρανού πρέσβη στη Συρία, με αποτέλεσμα 8 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και ο ανώτερος διοικητής της ιρανικής δύναμης Quds, Μοχάμαντ Ρέζα Ζαχέντι, καθώς και ο αναπληρωτής του, Μοχάμαντ Χάντι Χατζί Ραχίμι.

Την είδηση αρχικά μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο πηγές του από τον Λίβανο, αλλά στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε και από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Το Al Arabiya αναφέρει πως υπήρχε συνάντηση των Φρουρών της Επανάστασης με μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ την ώρα της επίθεσης κι αν επιβεβαιωθεί ότι ήταν στοχευμένο το πλήγμα, τα πράγματα ίσως κλιμακώνονται επικίνδυνα.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας, SANA, ανέφερε ότι τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν από τον «ισραηλινό εχθρό» και είχαν στόχο τη συνοικία Mezzeh στη Δαμασκό το απόγευμα της Δευτέρας. «Καταδικάζουμε σθεναρά αυτήν την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση που στόχευσε το κτίριο του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό και οδήγησε στο μαρτύριο πολλών αθώων ανθρώπων» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν και προσέθεσε πως «το Ισραήλ δεν θα μπορέσει να επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ Ιράν και Συρίας».

Ο δε πρέσβης του Ιραν στη Συρία δήλωσε πως «η ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα της σιωνιστικής οντότητας, η οποία δεν αναγνωρίζει κανέναν διεθνή νόμο και κάνει ό,τι πιο απάνθρωπο για να πετύχει αυτό που θέλει».