ΚΩΣΤΗΣ ΔΑΜΙΑΝΑΚΗΣ: «ΜΕΘΟΔΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ»

O Κωστής Δαμιανάκης, μέλος της «Πρωτοβουλίας Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις», μιλά για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των ερευνών υδρογονανθράκων και την NAVTEX που εκδόθηκε για την περιοχή νότια της Κρήτης.

Ο ίδιος τονίζει ότι τα βάθη όπου πιθανόν να υπάρχουν υδρογονάνθρακες, είναι μεγάλα και πολύ επικίνδυνα, και είναι στα όρια της «πειραματικής» διαδικασίας καθώς γεωτρήσεις σε τέτοια βάθη έχουν γίνει σε ελάχιστες περιπτώσεις, αρκετά μακριά από ακτές ενώ σημειώνει ότι με αυτόν τον τρόπο και το κόστος των ερευνών-γεωτρήσεων, αυξάνεται γεωμετρικά.

Ένα ζήτημα που επίσης αναδεικνύεται, είναι οι οικολογικές επιπτώσεις, με τον ίδιο να τονίζει πως οι τρισδιάστατες έρευνες δημιουργούν τεράστια όχληση στο θαλάσσιο περιβάλλον ενώ το «μέτρο» της τοποθέτησης «παρατηρητών» δεν μπορεί να σταθεί καθώς αυτοί θα τοποθετούνται από την ίδια την εταιρία, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αντικειμενικότητά τους.

Αναφέρει επίσης ότι στόχος των εταιριών είναι να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχουν «προσχώματα» στις δραστηριότητές τους όπως πιθανές προσφυγές από οργανώσεις, υποστηρίζοντας ότι θα γίνουν ενέργειες από το ελληνικό κράτος μέσω νομοθετικών αλλαγών, για να μην υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Επίσης υπογραμμίζει ότι τίθεται σε κίνδυνο το παραγωγικό μοντέλο της Κρήτης, καθώς ένα ενδεχόμενο ατύχημα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά, τόσο στον τουρισμό, όσο και στον πρωτογενή τομέα ενώ σημειώνει και το κομμάτι των υποδομών που θα χρειαστεί να στηθούν, οδηγώντας σε βιομηχανοποίηση των ακτογραμμών του νησιού. Τέλος αναφέρεται και στην στάση των πολιτικών κομμάτων ενώ συνδέει το ζήτημα και με τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Συνέντευξη στον Μάριο Διονέλλη, στις 23.02.2023 – www.pisoselides.gr