ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Επέστρεψαν με τα τρακτέρ τους οι αγρότες στις Βρυξέλλες, για να διαδηλώσουν κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. Λιγότερο από ένα μήνα μετά την «ιστορική», όπως χαρακτηρίστηκε, αγροτική κινητοποίηση στη βελγική πρωτεύουσα την 1η Φεβρουαρίου, όταν πάνω από 1.300 τρακτέρ κατέκλυσαν τους δρόμους της ευρωπαϊκής συνοικίας, σήμερα οι αγρότες επέστρεψανγια να εκφράσουν το θυμό τους για την έλλειψη ανταπόκρισης από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Όπως αναφέρει η βελγική εφημερίδα Le Soir, στη σημερινή διαδήλωση συμμετείχαν αγροτικά συνδικάτα από τη Βαλονία και τη Φλάνδρα (νότιο και βόρειο τμήμα του Βελγίου), καθώς και αγρότες από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο. Οι διαδηλωτές εισήλθαν στην πρωτεύουσα περί τις 9.30 και συναντήθηκαν στις 11.00 (ώρες Ελλάδας) στην πλατεία Σούμαν, έξω από την έδρα του Συμβουλίου της ΕΕ, όπου συνεδρίαζαν οι υπουργοί Γεωργίας.

Μεταξύ των κύριων αιτημάτων των αγροτών που, όπως οι ίδιοι λένε, δεν έχουν ακόμη εισακουστεί, είναι: δίκαια εισοδήματα, μείωση διοικητικών βαρών, τέλος συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών και αύξηση του προϋπολογισμού για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

Ισπανία

Χιλιάδες αγρότες διαδήλωσαν σήμερα στο κέντρο της Μαδρίτης, όπου κατέβηκαν εκ νέου με τρακτέρ, διαμαρτυρόμενοι για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο γεωργικός τομέας στην Ευρώπη.

Με μια συγχορδία κλάξον και κουδουνιών, δεκάδες τρακτέρ έφθασαν το μεσημέρι στο υπουργείο Γεωργίας μπροστά από το οποίο χιλιάδες αγρότες διαδήλωναν κρατώντας πανό με συνθήματα όπως “η ύπαιθρος στην άβυσσο και η κυβέρνηση δεν νοιάζεται”.

Η νέα κινητοποίηση, έπειτα από εκείνην της περασμένης Τετάρτης κατά την οποία 500 τρακτέρ εισήλθαν στη Μαδρίτη, πραγματοποιήθηκε την ώρα που οι υπουργοί Γεωργίας των “27” συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες και εκατοντάδες τρακτέρ παραλύουν τη ζωή στην πρωτεύουσα της Ευρώπης.

«Θα πάμε μέχρι το τέλος όμως οι δυνάμεις μειώνονται, επειδή οι διαδηλώσεις αυτές συνεπάγονται οικονομικές “απώλειες” καθώς οι αγρότες αφήνουν τις εκμεταλλεύσεις τους», δήλωσε στο AFP η Μαρία Βιγιοσλάδα Γκαρθία, μια 43χρονη αμπελουργός που ήρθε από την περιοχή της Λα Ριόχα (βόρεια), στη διαδήλωση στη Μαδρίτη, την οποία κάλεσαν τα τρία μεγαλύτερα ισπανικά αγροτικά συνδικάτα (Asaja, COAG και UPA).

«Περιμένουμε λύσεις, αλλά γρήγορα, από την ΕΕ και την Ισπανία, γιατί ασφυκτιούμε και η δουλειά μας μάς κοστίζει πιο ακριβά από αυτά που αποφέρει», είπε ακόμη.

Οι Ισπανοί αγρότες διαδηλώνουν σχεδόν χωρίς διακοπή από την 1η Φεβρουαρίου, κυρίως αποκλείοντας δρόμους. Όπως και οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί τους, οι Ισπανοί αγρότες διαμαρτύρονται για τον αθέμιτο όπως θεωρούν ανταγωνισμό από χώρες εκτός ΕΕ, που δεν υπόκεινται ως εκ τούτου στους ίδιους κανόνες, και για μια γραφειοκρατία και κανόνες που θεωρούν πως είναι πολύ αυστηροί.

Καταγγέλλουν επίσης τις χαμηλές τιμές αγοράς των προϊόντων τους στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και την έλλειψη βοήθειας στον τομέα.

Έγιναν δεκτοί κατ΄επανάληψη από την αρχή των κινητοποιήσεών τους από τον υπουργό Γεωργίας Λουίς Πλάνας, που δεσμεύθηκε κυρίως να υπερασπιστεί στις Βρυξέλλες την απλοποίηση της ΚΑΠ και να βελτιώσει την ισπανική νομοθεσία για τη διατροφική αλυσίδα ώστε οι γεωργοί να μην πωλούν τα προϊόντα τους με απώλειες.

Πολωνία

Πολωνοί αγρότες που διαμαρτύρονται για αθέμιτο, όπως υποστηρίζουν, ανταγωνισμό από την Ουκρανία και για τους περιβαλλοντικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέκλεισαν σήμερα τον αυτοκινητόδρομο A2 σε ένα σημείο διέλευσης των συνόρων της Πολωνίας με τη Γερμανία.

Αγρότες σε όλη την Ευρώπη διαδηλώνουν εδώ και εβδομάδες για τους περιορισμούς που τους επιβάλλονται από τα μέτρα της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και για το αυξανόμενα κόστη και τον αθέμιτο ανταγωνισμό από χώρες εκτός ΕΕ, ιδιαίτερα την Ουκρανία.

Πολωνοί αγρότες σχεδιάζουν να αποκλείσουν τη διέλευση στο σημείο Σίτσκο με τη Γερμανία μέχρι νωρίς το απόγευμα, δήλωσε ο Αντριάν Βαβοζένιακ, εκπρόσωπος του συνδικάτου αγροτών Αλληλεγγύη.

«Από όσο γνωρίζω, υπάρχουν και Γερμανοί αγρότες στη γερμανική πλευρά, η διάβαση είναι αποκλεισμένη και από τις δύο πλευρές», είπε.

«Αυτό είναι μια επίδειξη κοινής αλληλεγγύης, ότι τόσο οι Πολωνοί όσο και οι Γερμανοί αγρότες δεν θα επιτρέψουν σε αυτά τα προϊόντα από την Ουκρανία να συνεχίσουν να εισέρχονται στην ευρωπαϊκή αγορά. Είναι ένας κοινός σκοπός».

Συνδικάτα αγροτών σχεδιάζουν μεγάλη διαδήλωση στην πολωνική πρωτεύουσα Βαρσοβία αύριο Τρίτη.

Ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσαν σήμερα ότι τα προβλήματα των αγροτών πρέπει να επιλυθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Η Πολωνία είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ (στα σύνορα με την Ουκρανία), αλλά στην πραγματικότητα αυτό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα στο σύνολό του, της γεωργίας της ΕΕ συνολικά και θα πρέπει να εξεταστεί σε αυτό το πλαίσιο», τόνισε ο Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου.

«Η ΕΕ πρέπει να παραμείνει σταθερή και να επιλύσει αυτό το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης των Πολωνών αγροτών», συμπλήρωσε.

Ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ολεκσάντρ Κουμπράκοφ προέτρεψε την Πολωνία να τιμωρήσει τους υπεύθυνους για το πέταγμα ουκρανικού φορτίου σιτηρών στην πολωνική πλευρά των συνόρων το Σαββατοκύριακο.