ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Με αφορμή τις επικαιροποιημένες μετεωρολογικές προβλέψεις για επιδείνωση της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες, κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024, τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε οκτώ δήμους της Αττικής- και ειδικότερα, στους Δήμους Μάνδρας-Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Πεντέλης και Παλλήνης (μόνο στην περιοχή της Ανθούσας).

Η σχετική απόφαση ελήφθη μετά το πέρας της σύσκεψης των εμπλεκόμενων φορέων, υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και των δημάρχων των περιοχών, για την αντιμετώπιση των συνεπειών του δεύτερου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει εντός των επόμενων ωρών την Αττική.

Χιονίζει στα ορεινά της Εύβοιας και της Βοιωτίας

Στα ορεινά και σε υψόμετρο πάνω από 600 μ. συνεχίζονται οι χιονοπτώσεις στους νόμους της Εύβοιας και της Βοιωτίας ενώ στην υπόλοιπη κεντρική Ελλάδα μέχρι τη Λαμία βρέχει.

Από το μεσημέρι και μετά οι χιονοπτώσεις εντοπίζονται στα ορεινά της Βοιωτίας όπως το χωριό Ζερίκι και την ευρύτερη περιοχή, ενώ χιονοπτώσεις υπάρχουν στα χωριά Σέττα και Κοκκινομηλιά της Εύβοιας.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα χωριά της Κεντρικής Εύβοιας από χθες μετά τα μεσάνυχτα υπήρχαν αραιές χιονοπτώσεις ωστόσο όμως μετά το μεσημέρι το χιόνι πέφτει με μεγαλύτερη ένταση χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν δημιουργηθεί κάποια προβλήματα.

Ισχυρή σύσταση για τηλεργασία

Ισχυρή σύσταση για τηλεργασία στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, λόγω της κακοκαιρίας, απευθύνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ειδικότερα, σε συνέχεια των μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, τα οποία έχουν ήδη ανακοινωθεί και αφορούν όλες τις περιοχές (ιδίως δε τις περιοχές Μάνδρας-Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Πεντέλης, Παλλήνης, Εύβοιας και Βοιωτίας) που, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα έκτακτα δελτία επιδείνωσης καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αναμένεται να πληγούν, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης απευθύνει συμπληρωματικά ισχυρή σύσταση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να εφαρμόσουν τηλεργασία αύριο Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2024, σε όσες περιπτώσεις είναι οργανωτικά εφικτή η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας.

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία «AVGI»

Α. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

α) Θεσσαλία – Σποράδες: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές (κυρίως Μαγνησία) και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και βαθμιαία τη νύχτα θα εξασθενήσουν.

β) Ανατολική Στερεά: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές (κυρίως Βοιωτία – Φθιώτιδα) και από τις βραδινές ώρες και σε

περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) (κυρίως Βοιωτία) και βαθμιαία από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.

γ) Εύβοια: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και βαθμιαία από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.

δ) Αττική: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές κυρίως στα βόρεια και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στις ανατολικές, βόρειες και δυτικές περιοχές. Από τη νύχτα τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

ε) Βόρεια και ανατολική Πελοπόννησος: Σήμερα Δευτέρα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και από τη νύχτα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Τα φαινόμενα τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) πρόσκαιρα θα ενταθούν και από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.

στ) Κρήτη: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και θα εξασθενήσουν από το βράδυ της Τετάρτης (31-01-24).

Πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:

α) Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.

β) Την Τετάρτη (31-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά τόπους από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) στις Σποράδες, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και βαθμιαία από τις απογευματινές ώρες στην Κρήτη.

Σε ετοιμότητα οι δομές του δήμου Αθηναίων λόγω του ψύχους

Σε αυξημένη ετοιμότητα σε όλη την επικράτεια του δήμου Αθηναίων θα βρίσκεται το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) μέχρι και την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου. Το Κέντρο Ημέρας (Αχαρνών 3) λειτουργεί από τις 8 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ, προσφέροντας ρούχα, υπηρεσίες ατομικής υγιεινής και σίτιση, ενώ το Υπνωτήριο (επίσης Αχαρνών 3) λειτουργεί όλο το 24ωρο και φιλοξενεί άστεγους, λόγω του ψύχους.

Παράλληλα, οι ομάδες του street work του Κ.Υ.Α.Δ.Α., με ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και νοσηλευτές, επιχειρούν από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 τα ξημερώματα σε όλη την Αθήνα, μοιράζοντας τροφή, ζεστό τσάι, κουβέρτες, γάντια και ισοθερμικά ρούχα.

Όποιος πολίτης ενδιαφέρεται να αναφέρει σημεία με αστέγους που χρειάζονται υποστήριξη, μπορεί να καλεί στον τετραψήφιο αριθμό επικοινωνίας του δήμου Αθηναίων 1595 ή στο 2105287800 (τηλέφωνο επικοινωνίας Πολιτικής Προστασίας δήμου Αθηναίων).

Για την αντιμετώπιση των ακραίων συνθηκών ψύχους, θα συνεχίσει να λειτουργεί ως θερμαινόμενος χώρος για την προστασία των πολιτών από τις χαμηλές θερμοκρασίες, η Λέσχη Φιλίας Αγίου Ελευθερίου (Αχαρνών 372, 2102012334) και από σήμερα στις 7 μ.μ. η Λέσχη Φιλίας Βοτανικού (Κοζάνης 4, 2103423716).Δ.Βασ.

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σε προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας για λόγους ασφαλείας και αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων λόγω της κακοκαιρίας, προχώρησε η αστυνομία.

Ειδικότερα, από τις 18:00 και έως την ολοκλήρωση των εργασιών εγκατάστασης οδικής σήμανσης θα διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην αριστερή λωρίδα της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας ως εξής:

• Από το 18ο χλμ έως το 20ο χλμ, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία.

• Από το 57ο χλμ έως το 55,5ο χλμ, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

Παράλληλα υπενθυμίζεται, ότι με απόφαση του διευθυντή Τροχαίας Αττικής, από τις 22:00 σήμερα, τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Αττικής.Δ.Σπ.

Από τις 2.30 τα ξημερώματα η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Στερεάς Ελλάδας απαγορεύει την κίνηση των βαρέων οχημάτων στο δρόμο που οδηγεί από τη Χαλκίδα προς την Αιδηψό και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας για προληπτικούς λόγους. Η απαγόρευση είναι από το 16ο χιλιόμετρο έως το 47ο από Καστέλα εως Προκόπι και εκεί μπορούν να κυκλοφορούν μόνο τα αυτοκίνητα κάτω από 3,5 τόνους.

Από χθες το βράδυ έχει διακοπεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στο δρόμο Ελευσίνας-Θηβών από το 30ό χιλιόμετρο έως το 34ο και στα δύο και ρεύματα κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας αυτή την ώρα χρειάζονται αντιολισθητικά μέσα για την κίνηση των οχημάτων στους παρακάτω δρόμους:

•Στην Επ.Ο. Ελευσίνας – Σχηματαρίου, από την 6η χ/θ (ΤΙΤΑΝ) έως την Τ.Κ. Στεφάνη.

•Στην Π.Ε.Ο. Ελευσίνας-Θηβών, από την 30η χ/θ έως την 36η χ/θ.

•Στην Επ.Ο. Αράχοβας – Επταλόφου, από την 10η χ/θ έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού.

•Στην Επ.Ο. Λιβαδειάς – Κυριακίου (μέσω Αναλήψεως).

Ακόμη τα περιοριστικά μέτρα για τα βαρέα οχήματα επεκτείνονται και στο επαρχιακό δίκτυο της Εύβοιας όπου σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας απαγορεύεται η κυκλοφορία αυτοκινήτων πάνω από 3,5 τόνους στους δρόμους:

•Στην Επ.Ο. Στενής – Στροπώνων, από την 1η χ/θ.

•Στην Επ.Ο. Κοντοδεσποτίου – Αγ. Σοφιάς, από την 3η χ/θ.

•Στην Επ.Ο. Αγ. Αθανασίου – Γλυφάδας, από την 2η χ/θ.

•Στην Επ.Ο. Ιστιαίας – Ροβιών (μέσω Βούτας), από την 10η χ/θ.

•Στην Επ.Ο. Ιστιαίας – ‘Αγιας ‘Αννας (μέσω Κερασιάς), από την 10η χ/θ.

Τέλος σε ό,τι αφορά την Ευρυτανία έχει διακοπεί η κυκλοφορία όλων των αυτοκινήτων στο επαρχιακό δίκτυο που ενώνει το Χιονοδρομικό Κέντρο του Βελουχίου με την Αγία Τριάδα της Ευρυτανίας λόγω παγετού.