Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Αντόνιο Κόστα και Κάγια Κάλας

ΚΛΕΙΔΩΣΕ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΡΙΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΠΟΣΤΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

Έξι Ευρωπαίοι ηγέτες που διαπραγματεύονται τα ονόματα για τα κορυφαία πόστα του ευρωπαϊκού μπλοκ συμφώνησαν να προτείνουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφεραν στο Reuters, το Γαλλικό Πρακτορείο και στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa), πηγές που συμμετείχαν στις σημερινές συνομιλίες.

Στη συμφωνία προβλέπεται ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα να προταθεί ως ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Επίσης, η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας θα είναι η νέα επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανάμεσα στους έξι διαπραγματευτές είναι και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ (για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς (για τους σοσιαλιστές), ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε (για τους φιλελεύθερους).

Η συμφωνία έρχεται πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες για να αποφασίσουν ποιος θα ηγηθεί των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα πέντε χρόνια.