ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΚΕΘΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

Στάση εργασίας και κινητοποιήσεις ανήγγειλαν οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ με στόχο να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζει η κυβέρνηση και, όπως υποστηρίζουν, καταργεί το ΚΕΘΕΑ και όλους τους φορείς απεξάρτησης.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ συμμετέχει στην κινητοποίηση σωματείων και φορέων στο Υπουργείο Υγείας στην Αθήνα την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου στις 12:00. Επίσης πραγματοποιεί την ίδια μέρα στάση εργασίας από τις 11:00 ως τις 15:00 με κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις.

«Αντί για «μεταρρύθμιση» έχουμε ανατίναξη του πεδίου της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, με επικίνδυνες συνέπειες πρωτίστως για τους εξυπηρετούμενους και την κοινωνία», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τους εργαζομένους, με αυτό το σχέδιο νόμου, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων τη σύσταση του «Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων», πλήττεται ολόκληρο το πεδίο της απεξάρτησης στη χώρα ενώ η διοικητική και λογιστική συνένωση όλων των εγκεκριμένων οργανισμών και δημόσιων προγραμμάτων σε έναν οργανισμό, μόνο δυσλειτουργίες και χρόνια προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει.

Στον ΕΟΠΑΕ θα ενταχθούν το ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, Ιδιωτικού Δικαίου), ο ΟΚΑΝΑ (Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών, Ιδιωτικού Δικαίου) και όλα τα Δημόσια Προγράμματα Απεξάρτησης που λειτουργούν στα Νοσοκομεία (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Νοσοκομείο Κέρκυρας, Ιωαννίνων και Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής).

Το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών είναι μεταξύ των οργανώσεων, που εξέφρασαν τη διαφωνία τους για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο πως το νεοσύστατο Εθνικό Συμβούλιο «οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση τα “στεγνά” θεραπευτικά προγράμματα».

Παράλληλα, επισημαίνει πως το νέο νομοσχέδιο «επισημοποιεί αντιεπιστημονικές θεωρίες όπως λειτουργικός και μη λειτουργικός χρήστης, υγιής κι επιβλαβής χρήση, διαχωρίζοντας τη μείωση βλάβης από ένα θεραπευτικό πλαίσιο κινητοποίησης προς την αλλαγή, ανοίγοντας τελικά το δρόμο στην αποδοχή και αθώωση της χρήσης ναρκωτικών και την πιθανή νομιμοποίηση αρκετών από αυτά».